Ce probleme creează muzica tare în căști

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă legat de problemele de auz cauzate de volumul prea mare din căști. Peste un miliard de adolescenți și tineri riscă să-și piardă auzul din cauza faptului că ascultă muzică prea tare. Medicii ORL spun că numărul pacienților cu probleme auditive este în continuă creștere. Tinerii recunosc că în cluburi dansează lângă boxe ori ascultă muzică la căşti la un volum mare, pentru o perioadă îndelungată.

Doctorii ne recomandă să nu ascultăm deloc muzică la căști. Totuși, dacă nu putem renunța, e bine să facem asta cât mai rar. „Efectele se constituie într-o traumă sonoră în timp, care duce la scăderea auzului. Uneori, în anumite cazuri poate fi vorba chiar de diminuarea semnificativă a auzului. Atunci când se instalează o traumă sonoră sau o afectare a nervului auditiv, nu se mai poate face nimic, decât protezarea auditivă“, explică Dora Popa, medic ORL. Și șoferii care ascultă muzică la căști sau care dau volumul tare la radio se pot concentra greu la drum. Dacă auziți un ţiuit, aveţi senzaţia că trebuie să daţi volumul mai tare sau nu mai auziţi ce vi se spune, în special într-un mediu zgomotos, trebuie să mergeţi de urgenţă la medic. (S.T.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.