Ce spune Isărescu despre un acord cu FMI

Un acord de tip stand-by cu FMI este imposibil de realizat în acest an, a apreciat, marți, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„În România, când spui ‘acorduri cu instituțiile financiare internaționale’, s-a obișnuit lumea să zici ‘acord cu Fondul’ și acord dintr-ăsta, condiționat. În luna august vor veni să discute articolul IV (de la FMI — n. a.). Vor face recomandări. Alt tip de acord cu Fondul, un stand-by, este imposibil să mai fie realizat în acest an din două motive: avem un deficit de balanță de plăți extrem de mic, sub 1%. Închipuiți-vă, te duci la Fond și îi spui ‘Domnule, am o problemă’. ‘Ce problemă ai?’ ‘Am o problemă externă, mi-e frică de criză’. ‘Stai puțin, că ai 1%. Dincolo ai o țară cu 14% deficit de cont curent (Brazilia n.r.)’, cum am avut noi în 2008. Al doilea lucru care face dificil un acord de acest tip este că precedentul s-a încheiat cum s-a încheiat”, a declarat Isărescu.

În opinia lui Mugur Isărescu, FMI nu a uitat ”ce s-a întâmplat în 2015″.

„Nu cred că o să vină Fondul aici și va spune: ‘Am uitat ce s-a întâmplat în 2015’. Începe discuția de la 2014 — 2015: ‘Ce n-ați făcut? De ce n-ați făcut? Hai să vedem care este situația’. Or, atmosfera în țară este alta. Noi avem acum o opinie publică inflamată de faptul că acești domni își permit să se pronunțe și asupra unei inițiative legislative. Ne acoperim de ridicol spunând că s-au înțeles între ei, că au o conspirație”, a afirmat guvernatorul BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.