Ce spune premierul Turciei în spatele uşilor închise de la Bruxelles

Prioritatea zero a Turciei la Summitul de la Bruxelles ce se va încheia astăzi este liberalizarea vizelor pentru turci. În mod public, premierul Ahmet Davutoglu repetă că Turcia nu va primi mai mulţi imigranţi expulzaţi din UE pentru recompensele europene, inclusiv monetare, ci spune că scopul prezenţei sale la summit este unul strict umanitar.

“Pentru Turcia, chestiunea refugiaţilor nu este o tocmeală, ci o chestiune umanitară şi care ţine de valorile europene”, a spus Davutoglu.

Numai că în spatele uşilor închise Davutoglu se gândeşte mai mult la beneficiile care vor fi înscrise în documentul final al acordului cu UE şi la cât de repede va intra în vigoare liberalizarea vizelor europene pentru aproape 80 de milioane de turci, scrie Politico.eu.

“El vrea doar să vadă cum în dreptul liberalizării vizelor va sta scris “până la finalul lunii iunie 2016” şi apoi să spună acasă “Uitaţi-vă, cu asta am venit de la Bruxelles”, spune un oficial guvernamental de la Bruxelles care cunoaşte amănunte despre negocieri. “Nu contează că sunt toate aceste condiţii pe care Turcia trebuie să le îndeplinească pentru ridicarea vizelor, trebuie doar ca până la finalul lui iunie 2016 să se întâmple acest lucru”.

Acelaşi oficial citat de Politico.eu spune că la fel de mult contează şi cele 3 miliarde de euro in plus pe care Turcia le-a solicitat pentru a primi inapoi refugiaţi. “Vor că totul să fie bine specificat, pentru ca ei să poată spune ‘asta am primit de la UE’, fără să mai conteze ca cele 3 miliarde suplimentare nu vor veni decât după ce se va demonstra că primele 3 miliarde vor fi fost cheltuite în mod eficient”.

Negocierile de la Bruxelles pe proiectul acordului UE-Turcia stabilit de premierul turc şi cancelarul german se pot încheia în seara de vineri, 17 martie, estimează corespondenţii de la Bruxelles ai agenţiilor internaţionale de presă. Discuţiile sunt dificile, dar progresează, mai cu seamă că diplomaţii din Austria, o ţară care se opune acestui acord, au semnalat că se va ajunge la un compromis.

Premierul Davutoglu pune presiune pe liderii europeni şi critică atitudinea occidentală faţa de grupările kurde care luptă în Siria. El spune că UE “dansează pe un câmp minat” sprijinind grupări teroriste. În acelaşi timp, de la Ankara, preşedintele Recep Tayyip Erdogan loveşte şi el în Bruxelles, de data aceasta pentru că UE nu ar respecta drepturile omului. “Într-un moment în care Turcia găzduieşte 3 milioane de imigranţi, cei care nu sunt în stare să găsească spaţii pentru o mână de refugiaţi şi care, în inima Europei, îi ţin pe aceştia în condiţii ruşinoase, ar trebui să se uite întâi la ei înşişi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.