Chișinău: Plahotniuc e propus premier, președintele face un gest de adio

Oligarhul Vlad Plahotniuc, vicepreşedintele Partidului Democrat, este candidatul propus la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Este decizia biroului politic al formațiunii care se pare că începe să facă legea la Chișinău. Însă președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, dă semne că e gata mai degrabă să demisioneze decât să emită decretul cu privire la desemnarea lui Plahotniuc. În cazul demisiei, președinte interimar va fi finul lui Vlad Plahotniuc, președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Cel târziu joi, 14 ianuarie, preşedintele Nicolae Timofti trebuie să semneze demersul de desemnare a unui nou candidat la funcţia de prim-ministru. După o întâlnire între președintele PD, Marian Lupu, și șeful statului, liderul PD a declarat că Nicolae Timofti va lua hotărârea în ce privește premierul în cursul zilei de miercuri.

După cât se pare, șeful statului a aflat cine este candidatul și a dat de înţeles că nu-l va accepta. Semnificativ e că tot marți Nicolae Timofti a semnat decretul de conferire a Ordinului Republicii, omologului său român, Klaus Iohannis. Emiterea unui astfel de document într-o zi când febra politicii moldovenești atinge grade maxime pare, spun observatorii, un gest de adio, scrie Deschide.md. Este și opinia primarului orașului Bălți, Renato Usatâi, liderul partidului pro-rus Partidul Nostru, afacerist eliminat din cursa pentru parlamentare din cauza finanțărilor ilegale venite din Rusia, însă care nu a ajuns să răspunda penal pentru aceasta.

Președintele Timofti a a acuzat în mod public la finalul lunii decembrie 2015 că este presat de către PD să-l desemneze ca premier pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, cel care, prin Partidul Democrat a ajuns să controleze justiția din țară și, prin afacerile sale, controlează o bună parte din presă.

Cum s-a ajuns în această situație? Din punct de vedere tehnic, Curtea Constituțională este cea care a avut rolul esențial. Condusă de un fost politician pro-european, Alexandru Tănase, Curtea a luat o decizie majoră pe 29 decembrie. Constituția prevede că șeful statului trebuie să se consulte cu partidele politice înainte de propunerea unui premier, însă propunerile partidului nu sunt obligatorii pentru președinte. Acesta are prerogativa de a propune ”candidatul lui”. Opțiunea presedintelui a fost fostul premier Ion Sturza, care însă nu a avut nicio șansă, având sprijinul a puțin peste 20 de deputați din cei 51 necesari. Pe 29 decembrie, CC a decis însă că președintele va fi lipsit de prerogativa de a înainta „candidatul lui” la funcţia de premier în cazul în care există o majoritate parlamentară care doreste un alt candidat. Iar exact în acea zi, o mașinațiune pusă la cale de PD și Plahotniuc a dus la crearea unei asemenea majorități, Platforma social-democarată, prin dezertarea a 14 deputați comuniști din partidul lui Vladimir Voronin. Cei 14 sunt conduși de fostul șef al serviciului secret in timpul regimului Voronin, Artur Reșetnicov. În acest fel, președintele Timofti este legat de mâini în fața propunerii lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de premier.

Decizia CC ar purea fi interpretată însă și că o soluție de urgență pentru că țara să nu se îndrepte către anticipate. Sondajele arată că acestea ar fi câștigate lejer de socialiștii pro-ruși și de partidul lui Usatâi. In cazul în care președintele ar mai fi propus un candidat personal și acesta ar fi fost respins, s-ar fi ajuns la anticipate. Până si Partidul Liberal, o formațiune pro-europeană și pro-românească, a decis să sprijine un candidat al PD, un semnal că fostele partide ce au format din 2009 până acum Aliantele pentru Integrare Europeana PD, PL, si PLDM) se feresc cat pot de mult de anticipate, dar și de justiție.

Pe fondul deciziilor ce au fost sau urmează să fie luate marți, în centrul Chișinăului au loc două manifestanții de amploare. Pe de o parte Platforma DA protestează împotriva ”presiunilor asupra lui Timofti de a-l desemna pe Plahotniuc”, pe de altă parte un alt grup își manifestă susținerea președintelui de a desemna cât mai repede un premier și de a contribui la instalare unei stabilități politice. Cei din urmă, susțin o serie de analiști, au fost adusi cu autocare de pe cheltuiala oligarhului Plahotniuc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.