CIA oprește sprijinul acordat rebelilor sirieni

CIA a decis să pună capăt programului său de sprijin acordat rebelilor sirieni care luptă împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, a anunțat miercuri Washington Post, informează AFP.

Acest program de sprijin inițiat în urmă cu patru ani a avut doar un impact limitat, mai ales după intrarea în conflict a forțelor armate ruse alături de Bashar al-Assad în 2015, au declarat oficiali americani cotidianului, sub acoperirea anonimatului.

Președintele Donald Trump a luat această decizie în urmă cu aproape o lună, după o întâlnire cu șeful CIA, Mike Pompeo, și consilierul pentru securitate națională, generalul H.R. McMaster, adaugă Washington Post.

Casa Albă și CIA au refuzat orice comentariu.

Washington Post consideră că eliminarea acestui program destinat sprijinului pentru rebelii sirieni reflectă interesul președintelui american „pentru găsirea de modalități de a lucra cu Rusia” și o „recunoaștere a limitelor influenței Washingtonului și voinței de a-l înlătura pe Assad de la putere”.

Această decizie intervine în timp ce SUA și Rusia au negociat un acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei, vizând o parte a zonei unde operează rebelii.

Fostul președinte Barack Obama a aprobat acest program de ajutor în 2013, când diferite grupuri de rebeli căutau un sprijin extern în cadrul unei revolte generale împotriva regimului sirian.

Mii de combatanți rebeli au fost astfel instruiți și înarmați.

Dar angajamentul SUA a rămas ambiguu din cauza îndoielilor Washingtonului asupra capacității rebelilor de a-l răsturna pe Bashar al-Assad și priorității acordate luptei împotriva grupării Stat Islamic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.