Cine sunt cei mai mari datornici ai statului român

Ministerul Energiei, oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula, Televiziunea Română, Ioan Niculae, familia Căzăcuţ din Botoşani, o companie din Londra, două firme multinaţionale şi un şantier naval sunt cei mai mari datornici la bugetele statului român, conform unei liste prezentată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). „186 de mari contribuabili, cu restanţe mai mari de 100.000 lei, înregistrează obligaţii fiscale totale de 2,60 miliarde de lei, din care 1,92 miliarde de lei obligaţii de plată principale şi 684 milioane de lei obligaţii accesorii. Din total, 417 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate”, se menţionează în comunicatul remis de ANAF. Primii zece restanţieri la bugetele statului (bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de stat) însumau la 31 martie 2016 obligaţii de plată de 1,7 miliarde de lei.

În capul listei celor mai mari datornici se află Complexul Energetic Hunedoara, companie deţinută de Ministerul Energiei, cu o sumă totală de 477,3 milioane de lei. Din aceştia, 174,7 milioane de lei reprezintă datorii la bugetul de stat, 238,8 milioane de lei la cel de asigurări sociale de stat, 7,7 milioane către bugetul asigurărilor pentru şomaj şi 56 milioane de lei către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de stat). CEH a intrat în acest an în insolvenţă, având datorii totale (către bugete şi terţi) de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată. Compania deţine două termocentrale, Deva şi Minita, şi extrage huilă din patru mine din Valea Jiului.

Pe locul doi, cu o datorie totală de 401,5 milioane de lei, se află compania European Food, care este membră a grupului European Drinks, deţinut de fraţii Victor şi Ioan Micula. Cea mai mare parte din această obligaţie, 400 milioane de lei, figurează în dreptul bugetului de stat, iar proprietarii companiei au contestat-o. European Foods produce chips-urile, biscuiţii, cerealele, popcorn-ul şi perniţele Viva, napolitanele Naty, alunele Olla, cerealele glazurate Rollo, biscuiţii săraţi Jack Pot, ketchup-ul şi pasta de tomate Regal şi pastele făinoase Pasta DI’TALIA. De asemenea mai produce bere, snacksuri, şi cereale pentru micul dejun.

Podiumul restanţierilor este deţinut de Societatea Română de Televiziune, cu un total de 352 milioane de lei. Compania se află într-o situaţie foarte delicată, existând voci care susţin intrarea în insolvenţă. Datoriile totale ale SRTv se ridică la 100 milioane de euro. TVR a pierdut multe din transmisiile importante precum Eurovizion, Campionatul European de Fotbal, Olimpiada de la Rio.

Al patrulea datornic este combinatul Donau Chem de la Turnu Măgurele, aflat în proprietatea Interagro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, aflat în prezent după gratii în urma dosarului mită la PSD. Combinatul de producere a îngrăşămintelor chimice a strâns o datorie totală către bugete de 111,2 milioane de lei. Recent, în instanţă s-a consemnat o retragere a cererii de intrare în insolvenţă.

Doly-Com SRL se situează pe locul cinci al datornicilor, cu 104 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă este contestată. Compania, numită regele micilor, a intrat în faliment după ce şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Botoşani. Doly-Com a fost înfiinţată de familia Căzăcuţ din Botoşani. Compania a fost acuzată şi apoi disculpată în 2013 în scandalul cărnii de cal. Tot în 2013, fabrica procesatorului din localitatea Tunari de lângă Bucureşti a fost afectată de un incendiu. Compania a lucrat de-a lungul timpului cu clienţi precum Metro, Carrefour, Kaufland sau Lidl, iar în 2006 a început exporturile către ţări precum Franţa, Germania, Italia, Suedia sau Polonia.
Pe locul şase al datornicilor se situează o firmă care activează în domeniul pariurilor sportive, Public Games SRL. Aceasta are o datorie totală de 92,6 milioane de lei. Societatea este deţinută de o companie înregistrată la Londra şi administrată de slovacul Igor Kandar.

Urmează subsidiarele locale a două multinaţionale, LG din Coreea de Sud, cu 59,3 milioane de lei, şi Metro Cash&Carry din Germania, cu 49,6 milioane de lei. Ambele au contestat datoriile.

Pe poziţia a noua se află şantierul naval de la Mangalia, Daewoo Mangalia Heavy Industries, cu 43 milioane de lei datorii. Compania este deţinută de Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. din Coreea de Sud. Firma a avut ani de zile probleme financiare iar la un moment dat s-a zvonit că proprietarii coreeni vor să tragă oblonul la Mangalia. Banca de Dezvoltare din Coreea a anunţat însă că va susţine în continuare activitatea şantierului naval şi că zvonurile nu se confirmă.

Al zecelea loc din topul companiilor mari datornice la statul român este deţinut de distribuitorul şi furnizorul de energie electrică Electrica SA, care are Ministerul Energiei acţionar principal. Compania, care figurează cu o datorie de 41,3 milioane de lei, a fost recent listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.