CNAS, despre noua procedură de prescriere a medicamentelor scumpe

CNAS precizeată într-un comunicat remis presei că noua procedură de prescriere a medicamentelor scumpe este „extrem de simplă”,

Astfel, începând cu 1 martie medicii vor trebui să completeze doar formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul/boala respectivă și să îl transmită către casele de asigurări de sănătate cu care aceștia sunt în relații contractuale, după care rețeta poate fi emisă.

Potrivit sursei citate, în scurt timp, transmiterea se va face online către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), urmând ca rețeta să fie prescrisă după primirea unei confirmări de la sistemul informatic menționat.

În același comunicat se precizează că, în pregătirea renunțării la avizele comisiilor de experți, CNAS a organizat o videoconferință cu casele de asigurări de sănătate, cărora li s-a solicitat să organizeze întâlniri cu medicii prescriptori și cu reprezentanții farmaciilor, pentru explicarea noii proceduri de prescriere a medicamentelor scumpe.

Totodată, orice medic prescriptor sau farmacie care are neclarități referitoare la actuala procedură se poate adresa pentru lămuriri casei de asigurări de sănătate cu care se află în contract.

„În aceste condiții, CNAS este surprinsă să constate că, deși de-a lungul anilor au fost numeroase solicitări de renunțare la avizarea tratamentelor scumpe prin comisiile de experți și de eliminare a timpului de așteptare între diagnostic și începerea efectivă a tratamentului, acum, când acest deziderat a fost îndeplinit, se exprimă public regrete față de mecanismul birocratic desființat, în unele cazuri chiar de aceleași persoane care l-au criticat vehement drept greoi și ineficient”, mai susțin reprezentanții CNAS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.