Coaliție anti-Putin: Hodorkovski și Navalnîi, invitați să vină în locul lui Nemțov

Partidul rus de opoziție ”Parnas” se pregătește să-i reunească pe cei mai importanți opozanți ai regimului Putin, astfel încât să poată face față presiunii exercitate de monopolul Kremlinului asupra surselor de informare, scrie publicația elvețiană Le Temps.

Duminică, președintele RPR-Parnas, Mihail Kassianov, i-a invitat pe Alexei Navalnîi și Mihail Hodorkovski să se alăture formațiunii sale, în calitate de co-președinți. Cei doi opozanți au relații bune cu formațiunea Parnas (acronimul rus al ”partidului libertății poporului”), însă nu au răspuns încă la invitația lui Kassianov.

Parnas este o o coaliție de grupări democratice care se opune regimului Putin. La rândul său, Parnas a aderat în urmă cu câteva luni la o grupare mai mare, Coaliția Democratică, care include atât forțe liberale, cât și de stânga. Abia sub această umbrelă opozanții regimului Putin au reușit să-și înscrie candidați în mai multe alegeri la nivel local în Rusia.

Parnas deține un avantaj cu care consideră ca poate seduce alți opozanți ai regimului – partidul este înregistrat la Ministerul Justiției și poate participa la alegeri. Nu la fel stau lucrurile cu formațiunea condusă de Alexei Navalnîi, căreia i-a fost refuzată înregistrarea. Pe de altă parte, Parnas este considerat de către politologii ruși drept o formațiune ”semicriogenizată”, care nu are un lider carismatic, având nevoie teribilă de o figură precum Navalnîi sau Hodorkovski.

Se pare că asasinarea la Moscova a lui Boris Nemțov, în februarie, a mai dezghețat apele în cadrul Parnas. Nemțov era atunci copreședinte al formațiunii.La congresul care a avut loc duminică, 5 iulie, liderii Parnas au cerut o anchetă internațională în acest caz.

Partidul de opoziție se opune actualei politici externe a Rusiei și critică anexarea Crimeii de către Federația Rusă. Problema este însă că popularitatea lui Vladimir Putin atinge circa 80%, în timp ce aceea a lui Alexei Navalnîi, spre exemplu, este de doar 1%, după cum arată un studiu recent al Centrului Levada. La această slabă popularitate contribuie din plin limitarea accesului liderilor opoziției la televiziunile importante din Rusia, precum și campaniile de defăimare – cea mai recentă acuză Coaliția Democratică că a primit zeci de milioane de dolari din partea Congresului SUA.

Însă opozanții speră în continuare. ”Trebuie să vorbim direct cu oamenii. Și veți vedea că cele 80% pe care se bazează Putin nu există în realitate”, spune unul dintre iderii Parnas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.