Codul Fiscal, undă verde de la Senat

Senatorii au adoptat luni proiectul de lege privind Codul fiscal. Proiectul a trecut cu 90 de voturi pentru, 36 împotrivă și patru abțineri.

Una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod fiscal vizează reducerea TVA la 9% la alimente. Textul adoptat de Senat precizează că TVA redusă se aplică alimentelor, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal. Potrivit unui amendament adoptat de Senat, cota de 9% se va aplica și serviciilor de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat luni, citat de Agerpres, că actuala legislație fiscală este percepută în mediul economic și social ca fiind „dificil de aplicat”, iar actualul Cod fiscal a fost construit astfel încât să conducă la simplificarea fiscalității și la predictibilitate.

Potrivit ministrului, Codul fiscal conferă claritate și accesibilitate în aplicarea prevederilor sale prin restructurarea pe baze sistemice a normelor fiscale, transparență în prezentarea principiilor fiscale, corelarea prevederilor între Codul fiscal, Codul de procedură fiscală și legislația conexă, creșterea eficienței de administrare a taxelor, contribuțiilor sociale și impozitelor prevăzute.

„Toate aceste măsuri sunt de natură să contribuie în mod esențial la reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului și stimularea creșterii economice”, a spus Eugen Teodorovici.

Proiectul de lege a stârnit, luni, discuții aprinse în plenul Senatului, senatorul liberal Dincă Marinică susținând că documentul propus de către Guvern este unul fără viziune, „împotriva românilor” și care va împovăra societatea.

„Răsfoind materialul înaintat de Guvern am constat că acest Cod fiscal propus de Ponta este fără viziune, nelegitim, mincinos și pervers. Este unul fără viziune, pentru că nu duce nicăieri. Vom avea mai mulți șomeri, taxe mai mari și mai multe, un nivel de trai mai scăzut și, de asemenea, vom avea un consum și mai mic decât acum. Este un Cod fiscal nelegitim. (…) Este un Cod fiscal împotriva românilor, care va sărăci și mai mult românii și va închide și mai multe societăți comerciale. Din punctul meu de vedere, este un copy-paste prost. Nici măcar la capitolul copy-paste Ponta nu a fost în stare să copieze corect. Îl îndemn să copieze toată propunerea noastră pe ce înseamnă politica fiscală. Sper să ducă plagiatul până la capăt, că ar face un lucru bun dacă ar copia toată politica fiscală propusă de PNL”, a declarat Dincă Marinică de la tribuna Senatului.

Senatorul a susținut, totodată, că premierul Victor Ponta a anunțat eliminarea unor taxe și impozite, însă acestea se regăsesc în proiectul de Cod fiscal dezbătut în Senat.

„Impozitul pe dividende a spus că nu va mai exista Victor Ponta. Acum vedem că minte. Colegii dumnealui, șase la număr, au votat să introducă un amendament — chipurile — să introducă un impozit pe dividende. Azi veți vota un Cod fiscal cu impozit pe dividende. Taxa specială va fi scoasă — minciună! Taxa specială poartă alt nume, impozitul de sub clădiri. Nu este scoasă. Supra-acciza va fi scoasă — minciună! Nu va fi scoasă. Se minte că se reduc taxele, dar impozitul pe teren va fi mărit cu până la 100%, impozitul pe clădire de asemenea, impozitul pe autoturisme va crește cu până la 80%. Ca să fie împachetată corect și frumos, vine cu o minciună — impozitul minim scade cu până la 20%, dar crește cel maxim. Drept urmare, la anul vom vedea impozite mai mari”, a mai precizat acesta.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.

Codul Fiscal urmează să treacă prin Camera Deputaților, for decizional.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.