Contestația lui Dan Șova, respinsă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia senatorului Dan Şova privind durata anchetei procurorilor DNA în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Dan Şova, în cazul căruia a fost respinsă cererea DNA de reținere și arestare, s-a plâns la instanța supremă de tergiversarea anchetei în cazul său. Şova a contestat durata anchetei DNA în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Contestaţia senatorului PSD a fost înregistrată pe 9 aprilie, iar primul termen este programat pentru ziua de joi, 16 aprilie.

Decizia instanţei poate fi atacată.

Dan Șova este urmărit penal, fiind acuzat că a încheiat trei contracte de asistenţă juridică încheiate cu termocentralele Turceni şi Rovinari, pe vremea când fostul ministru al marilor proiecte avea firmă de avocatură. Potrivit procurorilor, societăţile de stat ar fi fost păgubite cu peste trei milioane de lei.

Plenul Senatului a respins pe 25 martie cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului PSD Dan Șova, deşi majoritatea senatorilor prezenţi au votat „pentru”.

Decizia senatorilor a generat critici, Curtea Constituțională primind mai multe sesizări.

CCR a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis constatând că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public — PÎCCJ și CSM, pe de o parte, și Parlament, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte.

De asemenea, CCR a respins contestația PNL ca devenită inadmisibilă, însă a admis sesizarea CSM.

Astfel CCR a apreciat că există un conflict ca urmare a faptului că Senatul nu a publicat hotărârea privind rezultatul votului pe solicitarea justiției privind ridicarea imunității parlamentare, Senatul fiind obligat așadar să publice și să redacteze în Monitorul Oficial decizia.

De asemenea, pe 31 martie, Plenul Senatului a modificat Regulamentul Senatului, astfel încât încuviințarea urmăririi penale, reținerii și arestării unui senator este decisă de jumătate plus unu dintre senatorii prezenți, și nu de majoritatea tuturor senatorilor. Senatorii au pus astfel în acord un articol din Regulamentul Senatului cu Constituția României.

În noua variantă, cererea DNA de arestare a lui Dan Șova ar fi fost aprobată de plenul Senatului. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat însă că votul în cazul Dan Șova nu va fi reluat, pentru că procedura a fost îndeplinită.

În cazul votului pentru imunitatea lui Dan Șova s-a ținut cont de o prevedere a regulamentului Senatului și nu de Constituție şi nu a existat nicio contestație, a spus Tăriceanu


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.