×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 24 august 2017, 08:05
EUR (€)
+0.0006 ↗
4.5873 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
3.8951 RON
• • •
Copilul nenăscut din gară
Serenela Ghițeanu
Serenela Ghițeanu

E ora 11 dimineață. Gara este pustie. Mă duc la casa de bilete să cumpăr un bilet pentru Bucureşti, la trenul care vine de la Budapesta. „Aveţi noroc“, îmi zice vânzătoarea. O privesc întrebător. „Azi a anunţat că are întârziere 45 de minute, apoi că are 30. Dacă mai scoate, ajungeţi să aşteptaţi mai puţin de o juma’ de oră!.“ Mă uit lung la ea şi întreb: „Adică în alte zile are întârziere mai mult de 45 de minute?“. Vânzătoarea începe să râdă: „Se vede că nu aţi mai luat trenul ăsta! De obicei, are întârziere de o oră sau chiar mai mult!“. Nu mai întreb de ce, chiar dacă zăpezile sunt departe. De aici, ar trebui să facă 50 de minute până la Bucureşti. Totuşi, Capitala pare foarte departe.

Mă aşez pe o bancă, afară, pentru că în sala de aşteptare e murdar şi un aer foarte închis. Gara a fost renovată, dar arată ca şi cum de ea s-ar fi ocupat un arhitect care a fost obligat să citească şi să conspecteze „Colonia penitenciară“. Bare metalice groase, niciun fel de design. Un chioşc cu nelipsiţii covrigi, un altul cu ziare, în care găseşti însă mai mult broşuri cu integrame, două buticuri cu dulciuri şi sucuri carbogazoase. Trei câini se plimbă alene, cu coada lăsată, în căutare de mâncare. Sau de companie. Linişte totală. Atmosferă de sfârşit de lume.

Şi atunci a apărut. Nu mi-am dat seama de la început dacă e femeie sau bărbat. O formă încotoşmănată, cu capul într-o căciulă îndesată până la sprâncene, nici urmă de păr, îmbrăcată cu mai multe haine suprapuse, din care distingeai un pulover pe gât, un trening, o vestă tricotată, pantaloni tot de trening şi în picioare nişte adidaşi vechi. De sus până jos, în negru şi gri. În fine, un pântec de sarcină de vreo 7-8 luni. Într-o mână ţinea o mătură, iar în cealaltă, un pahar din plastic, cu un lichid aburind. S-a oprit o clipă şi s-a uitat la mine. Ochi mici, cenuşii, parcă de sticlă. M-am uitat la ea ca la un extraterestru. De mult nu mai văzusem un om sărman care să arate astfel deşi avea, în mod evident, un job. Era una dintre femeile de serviciu ale gării. Singura, poate? A sprijinit mătura de un stâlp şi a început să soarbă din cafeaua de la dozator. Văzusem două dozatoare de cafea şi, ca de fiecare dată când văd aşa ceva, mă întreb cât din costul acelui pahar reprezintă costul apei fierte, apoi al paharului propriu-zis, şi deci cât mai rămâne să coste cafeaua. Mi se pare un calcul care duce la o concluzie primejdioasă.

Femeia a terminat de băut, a pus paharul într-o pubelă şi s-a rezemat mai bine de stâlp. Stătea nemişcată şi privea în gol. După un timp, prin megafon a fost anunţat trenul care venea din Budapest-Keleti şi mergea spre Bucureşti. Azi întârziase doar 15 minute. Chiar că am avut noroc. Au început să apară, dintr-o dată, o mână de călători. Un tânăr, student cu siguranţă, cu căşti la urechi, cu rucsac în spate, îmbrăcat bine, părea că e deja ajuns pe alt meridian. O doamnă cu sacoşe, genul de pensionară care duce de mâncare copiilor din Capitală. Îmbrăcată modest, poate chiar de la second-hand, dar cu un aer de mulţumire pe faţă. O altă doamnă, de vreo 30 şi ceva de ani, cu o valiză mică, roz, cochetă, având un aer adormit. Greu de ghicit spre ce se îndrepta. Ne-am dus toţi la linia unde urma să sosească trenul. De acolo, am căutat-o din priviri pe femeia de serviciu. Era tot sprijinită de stâlp, mângâindu-şi uşor pântecul bombat. M-am gândit brusc la copilul care avea să se nască peste maximum două luni. Acum dormea liniştit în lichidul amniotic, ignorând ce îl aştepta. Şi m-a cuprins o milă nesfârşită pentru el, copilul care încă nici nu se născuse.

Serenela GhițeanuPublicat Miercuri, 19 aprilie 2017
2185
 | 10
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SPP
0
Pe cand un roman, frumoasa doamna Serenela Ghițeanu?
Publicat Marţi, 25 aprilie 2017
+Răspunde
IQ100
0
corect.si binisor scris.si concluzia la care eu am ajunsde mult.Nu dati copii acestei lumi in general si acestei tari omorate, in particular.
Publicat Luni, 24 aprilie 2017
+Răspunde
Q`
0
Jurnalul unei banale zile pe plantatie.Atinse punctele principale ale transportului ie,chioscuri de toata jena) plus reabilitarea respectivei gari facuta parca pentru hoti,finalul fiind si mai sumbru cu privire la copilul ce va sa vina.Trist dar crunt de adevarat .Imaginea respectivei gari se poate extinde ,fara teama de a gresi la orice gara din colonie !
Publicat Duminică, 23 aprilie 2017
+Răspunde
alex PLaton
+3
Zaltukin@,aveti dreptate .Am citit, nu un articol de ziar ci altceva . O vibrație- emoție, o durere a unui suflet de om pentru alt om care suferă !Geo Bogza, Bacovia ,Brunea Fox,Bakonschi, literatură!Autoarea nu este ziaristă ci scriitoare !
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
Czestochowa
+3
Zaltukin@Sunt nordica la infatisare,o autentica poloneza .Ma bucur ca ati revenit si Dumn eavoastra .Recunosc imi este aproape de inima aceasta Doamna delicata Serenela Ghiteanu .,citesc cu drag tot ce scrie ,deci considerati/ma subiectiva .
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
Czestochowa
0
Un G .Bacovia in acest secol in Romania .Dincolo de pesimism ,personal observ si altceva .
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
zaltukin @ Czestochowa
+6
Bine ati revenit,Madona Neagra! Nu mi se pare pesimism:orice vindecare incepe cu accptarea suferintei...
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL Dosarit Pe Stil NOU:)
-1
Daca AUTOAREA AR SAPA la CAUZELE ... :) Globale ar fi UTIL. AR Lucra la re-FACEREA Circumvolutiunilor de pe Ciribomflexerele Bo-BOU-lenilor, in-NAROZITZI Soft staruitor ... ASA, toata lumea este multumita si Lumea este STRAMBATA in continuare ...
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Nicu Olahus
+6
Se intampla in celebrul oras aristocratic CLUJ !
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Valahu
+6
Vai de capul nostru ! Dar sa nu disperam .....iata ! O avem in schimb pe madama Guseth de la Freedom House(CIA) care prin dragalasenia ei compenseaza bre...
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
DREAPTACZC
0
Si dupa ce a venit trenul ce ai facut? Un articol care nu vrea nimic decit ... o constatare a unei realitati la care nimeni nu participa! Cu educarea populatiei s-au ocupat doar legionarii lui Corneliu!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Inspecţia Judiciară intră sub control politic?
Publicat acum 19 ore şi 17 minute
Ludovic Orban, atac dur la Tudose
Publicat acum 19 ore şi 15 minute
Opoziția: Guvernul își dă arama pe față
Publicat acum 18 ore şi 36 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017