Control judiciar pe cauțiune în cazul lui Rizea

Deputatul Cristian Rizea s-a prezentat joi la Direcția Națională Anticorupție în dosarul în care Camera Deputaților a încuviințat reținerea acestuia, însă nu și arestarea preventivă.

Update: Procurorii DNA au dispus joi luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, în valoare de 1,5 milioane lei, în dosarul în care Rizea este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, în condiţiile în care Plenul Camerei Deputaților a respins miercuri cererea DNA privind încuviințarea arestării preventive a social-democratului.

La ieșirea din sediul DNA, deputatul a precizat că nu blochează justiția și că va veni la DNA ori de câte ori va fi nevoie. Rizea a reiterat şi faptul că nu reprezintă un pericol public.

„Vreau să fac precizarea că nu mi-am invocat copilul în declarația de ieri din plenul Parlamentului decât în contextul faptului că au precizat domnii procurori că aș fi un pericol pentru ordinea publică. Eu cred că nu sunt și am spus-o și ieri în plen, am spus-o colegilor mei deputați, pentru că sunt un tată responsabil, sunt în cursul acestui proces de adopție, am o familie și, de aceea, nu cred eu că sunt un pericol pentru ordinea publică”, a declarat Rizea.

„Aș vrea să fac anumite precizări în legătură cu afirmațiile unui coleg de Parlament, domnul Orban, care ar fi spus că se blochează Justiția. Nu, stimate coleg, nu se blochează Justiția, dovada faptului că voi sunt aici și voi veni ori de câte ori voi fi convocat de către procurori de la DNA”, a mai spus Rizea.

Deputatul este acuzat de trafic de influență, spălare de bani în formă continuată și influențarea declarațiilor.

Comunicatul DNA

„În completarea comunicatului nr. 218/VIII/3 din 02 martie 2016, Biroul de Informare și relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 10.03.2016, față de inculpatul

RIZEA CRISTIAN, deputat, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) și
– influențarea declarațiilor (doua fapte).

Inculpatul va depune, în termen de 7 zile de la data emiterii prezentei ordonanțe, o cauțiune în valoare de 1.500.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.

Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală și prevenirii săvârșirii altor infracțiuni, în condițiile în care Parlamentul României – Camera Deputaților a respins cererea de încuviințare a arestării preventive a inculpatului Rizea Cristian.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Rizea Cristian trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului Rizea Cristian i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.