Cristina Guseth, retrasă de pe lista Guvernului

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat în noaptea de luni spre marți pe Facebook că o retrage pe Cristina Guseth, propusă ministrul al Justiției, de pe lista Cabinetului său. Anunțul a venit după ce Guseth, o apropiată a Monicăi Macovei, a avut o prestație lamentabilă la audierea la Comisiile juridice luni seara.

„Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției din Guvern, într-un an foarte important pentru menținerea credibilității activității Justiției, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineață voi înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Cristina Guseth a primit luni seara aviz favorabil de la comisiile juridice din Parlament, dar în timpul audierii s-au înregistrat o serie de momente tensionate. Guseth a fost supusă unui „tir de artilerie” din partea senatorilor şi deputaţilor din comisie, dovedind lipsa de pregătire în domeniu. Anterior audierii, mai multe ONG-uri şi două asociaţii profesionale din justiţie au criticat dur nominalizarea Cristinei Guseth pentru Ministerul justiţiei. Unul dintre motivele pentru care nominalizarea a fost contestată l-a reprezentat faptul că Guseth nu are studii juridice.

Au contat declaraţiile de după audiere?

Este posibil, ca pe lângă valul de critici cu care a fost întâmpinată nominalizarea Cristinei Guseth, să fi contat şi ce a declarat ea după audiere în faţa reporterilor tv: „A fost o situaţie în care eu am simţit o energie negativă împotriva mea şi, în pofida acestui lucru şi a unui experienţe extrem de dificile, va trebui să colaborez şi să mă supun puterii legislative în statul român (…) Nu sunt pregatită. Dar o să mă pregătesc. Pentru mine o să fie mult mai greu. Nu sunt pregatită în sensul faptului că nu am educaţie juridică. Tocmai de asta, eu cred că acolo pot reprezenta justiţiabilul. Şi ei trebuie să înţeleaga ceea ce este în legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregatire juridică. Legea se aplică oamenilor. Deci, eu voi reprezenta acei oameni şi voi face un efort suplimentar ca să înţeleg şi să iau decizia buna”. Cristina Guseth a mai explicat şi de ce s-a bâlbâit când a fost întrebată de regimul imunităţilor: „Eu acolo m-am blocat şi am uitat de imunitate, despre care tot vorbim, pe care o au în caz de percheziţie, de arest preventiv parlamentarii. Nu poţi să le spui în faţă pentru că, totuşi, cu oamenii aceştia trebuie să colaborezi şi atunci, da, mi-a fost greu să le spun lucrul acesta…”.

De asemenea, este posibil ca în decizia lui Dacian Cioloş să fi continuat şi apariţia unor poze de pe plajă privind-o pe Cristina Guseth. Luni seara, Traian Băsescu a demonstrat iar cum stă la capitolul caracter. El a atacat-o virulent pe Guseth, cea care în 2009 şi 2012 l-a apărat cu disperare când fostul preşedinte se afla în situaţii critice. „Să știți că și pe doamna Guseth o găsiți în aceleași ipostaze (poze în costum de baie) la Vama Veche. Dacă veți căuta, veți găsi”. Informaţia a fost preluată cu voioşie de Antena 3, pentru care acum ex preşedintele nu a mai fost „Băsescu T” şi nici „infractorul Băsescu”, ci preşedintele MP.

Cert este că Guseth este al doilea ministru propus de Dacian Cioloș care este retras. Duminică, la câteva ore după ce a făcut publică lista miniștrilor săi, Cioloș l-a retras de pe listă pe ministrul propus la Sănătate Andrei Baciu, un client al lui Cristian Bușoi, care în trecut pozase ca fotomodel. În mediul online însă, în primele două ore după anunţul făcut pe Facebook în cazul Guseth, gestul premierului desemnat a primit mai multe aprecieri pozitive decât negative, spre deosebire de decizia de retragere a candidaturii lui Adrian Baciu, care a fost virulent criticată.

Ioana Radu

Lucian Gheorgiu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.