Cum va profita Vladimir Putin de pe urma avionului prăbuşit în Egipt

Vladimir Putin şi ceilalţi oficiali ruşi au privit cu neîncredere varianta unui atentat terorist care să explice prăbuşirea avionului rusesc cu 224 de persoane la bord în Peninsula Sinai.

Însă decizia de evacuare a turiştilor ruşi din Egipt denotă faptul că ipoteza devine plauzibilă şi pentru liderul de la Kremlin, iar acest fapt ar putea avea consecinţe dramatice în evoluţia războiului din Siria, arată New York Times.

În cazul în care varianta atentatului terorist se va dovedi reală, analiştii şi experţii în politică cred că implicarea lui Putin în războiul civil din Siria se va accentua.

De la început preşedintele Rusiei a declarat că a iniţiat raidurile aeriene din Siria pentru a contracara expansiunea grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), despre care se crede că ar include aproximativ 7.000 de mercenari ruşi sau din statele ex-sovietice.

Kremlinul şi-a exprimat îngrijorarea că aceştia ar putea reveni înapoi în statele de origine pentru a declanşa un război terorist în interiorul Rusiei.

Un atac împotriva unei curse de linie ar putea confirma faptul că securitatea Rusiei este deja ameninţată, ceea ce ar putea avea ca rezultat o intensificare a raidurilor ruseşti împotriva taberele ISIS din Siria, potrivit independent.md.

Nu trebuie uitat nici faptul că Rusia a intervenit în războiul civil sirian pentru a face o demonstraţie de forţă, prin care să dovedească lumii întregi că încă este o forţă militară de temut.

În aceste condiţii, o retragere din Siria, chiar şi după acest episod violent, nu ar fi decât o pată pe obrazul Kremlinului.

În al treilea rând, în discursurile sale vizând situaţia din Orientul Mijlociu, Vladimir Putin a avut grijă să descrie forţele occidentale ca fiind neloiale ţărilor pe care le-au împins în revoluţiile declanşate cu ocazia „Primăverii arabe”.

Vreme de zeci de ani, Rusia a avut puţini aliaţi în această parte a lumii, Siria şi Iranul numărându-se printre ţările care au întreţinut relaţii strânse cu Moscova. Mai nou însă, Kremlinul şi-a concentrat atenţia asupra preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

Un atentat terorist organizat de o grupare duşmană regimului de la Cairo ar putea cimenta relaţiile dintre cele două ţări, remarcă New York Times.

Încă de la startul campaniei militare din Siria, Putin a explicat că este mai convenabil să combaţi grupările teroriste direct la ele acasă.

În cazul în care se va dovedi că prăbuşirea avionului rusesc în Egipt a fost cauzată de un atentat, analiştii se aşteaptă ca liderul de la Kremlin să aibă un răspuns ferm.

Cel mai probabil, Putin va dubla numărul forţelor trimise în Siria, dar va evita să trimită forţe terestre, o măsură care nu este privită cu ochi buni de populaţia de acasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.