Daniel Băluță contra chioșcurilor de ziare

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă s-a enervat teribil că jurnaliştii au fost avertizaţi asupra şantajului la care sunt supuşi distribuitorii de presă. Aceştia din urmă anunţă măsuri extreme de protest, dacă Primăria Sectorului 4 va continua să facă presiuni asupra lor pentru a-şi schimba peste noapte chioşcurile în care vând ziare şi reviste. Distribuitorii au apelat la Gabriela Firea pentru a-şi exercita influenţa de partid asupra primarilor de sector, dar nu au primit niciun răspuns.

Zvonul că joi seară, la ora 20.30, Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 4 va veni să ridice alte trei chioşcuri de ziare a fost lansat de un angajat al primăriei. Este vorba despre două chioşcuri din Piaţa Progresul şi unul de la staţia de metrou Brâncoveanu, care ar fi în vizorul autorităţii locale pentru a fi ridicate. „Niciodată până acum ADP nu a venit cu un catalog cu fotografii, ca să confrunte pozele cu realitatea din teren!“, a declarat, pentru Cotidianul, Ştefan Udăţeanu, administratorul firmei Press Book. El ne-a mai spus că cei vizaţi au participat la protestul din 10-11 iunie 2017 de la Piaţa Norilor, când s-au opus ridicării a două chioşcuri care vindeau ziare, reviste şi cărţi. Udăţeanu susţine că autorităţile i-au filmat, iar cei prezenţi la protest au primit somaţii prin care erau anunţaţi că le vor fi ridicate chioşcurile dacă nu le vor desfiinţa în 24 de ore. Distribuitorii au apelat şi la primarul general să-i susţină, mai ales că în trecut Gabriela Firea a fost jurnalist. „Nu am primit niciun răspuns“, spune Udăţeanu. Între timp, edilul Sectorului 4, Daniel Băluţă, este mândru de faptul că, într-un singur caz, florarii au fost mai rapizi decât distribuitorii şi şi-au schimbat chioşcul, care a fost amplasat pe locul unuia care vindea ziare.

Eveniment inaugurat

„V-am vorbit în nenumărate rânduri despre nevoia evidentă ca mobilierul urban să fie regândit astfel încât Sectorul 4 să scape de imaginea de carnaval. Prima asociație profesională care s-a alăturat acestei idei este Asociația Florarilor și a Meseriilor Tradiționale. Conducerea acesteia a inaugurat astăzi primul chioșc de flori care respectă întocmai noile tendinţe urbanistice. În același proces de modernizare vor intra și chioșcurile de presă“, a postat Băluţă pe pagina sa de Facebook, pe 15 iunie 2017. El a fost filmat tăind panglica inaugurală, alături de consilierul său personal, fostul jurnalist Cristian Zărescu, deşi investiţia nu era a primăriei, ci a florarului. Evenimentul este prezentat ca o mare realizare a edilului.

Un primar grăbit

După somaţiile primite pe 12 iunie a.c., distribuitorii au fost la discuţii la primărie, pentru a cere un răgaz de 3-4 luni ca să strângă banii necesari schimbării chioşcurilor. „Primarul nu mai are răbdare. Ni s-a spus că
dacă florarii au reuşit, trebuie să reuşim şi noi“, afirmă Udăţeanu. Numai că un chioşc de flori costă circa 4.800 euro, în timp de unul de ziare costă circa 8.000 euro. „Nouă ne trebuie măsuri de siguranţă, pentru că chioşcurile de ziare, în special cele care vând şi țigări, sunt sparte periodic, săptămânal sau lunar“, explică distribuitorul. El ne-a relatat că primăria pune presiune pe ei să-şi schimbe mobilierul, dar distribuitorii nu au bani.

Zvonuri neconfirmate

Pe piaţa distribuitorilor a apărut zvonul că se intenţionează ca actualele chioşcuri Access Press să fie preluate de un alt investitor apropiat de PSD. Chioşcurile aparţin în acest moment Grupului Editorilor şi Difuzorilor de Presă, condus de Ionuț Adrian Eftime, cunoscut publicului ca persoană condamnată în dosarul Petrom Service. Numai că acesta are concesiunea pe 49 de ani şi trebuie o hotărâre de Consiliu General pentru rezilierea contractului. „Există două tabere în PSD. Primăria Sectorului 4 nu agreează deciziile de la Capitală. De exemplu, în Sectorul 6 se merge pe varianta unei licitaţii publice de achiziţie a chioşcurilor care să fie vândute distribuitorilor. Numai Băluţă se comportă abuziv“, ne-a declarat Udăţeanu. El spune că, în cazul în care primăria nu va înceta să-i şantajeze, distribuitorii vor trece la măsuri extreme de protest.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.