De ce mi-a ajuns o zi și jumătate în Suedia?

Ca tot bărbatul care da în mintea copiilor după o anumită vârstă, m-am apucat să caut în vastul teritoriu al internetului un Volvo 850R chiar în țară mama a mășinilor considerate sigure, interesante și ciudate. Mășina pe care mi-o doresc fiind realizată doar în câteva mii de exemplare, nu e chiar ușor de găsit, mai ales la un preț accesibil, dar cu răbdare și încăpățânare am reușit să dau de ea. Trec peste episodul în care, cu greu, am reușit să contactez telefonic proprietarul pentru detalii tehnice și negociere, nefiind subiectul care m-a făcut să mă cred reporter și să scriu povestea. 

Plec la Budapesta cu o mașină, apropo, zborul din capitală Ungariei până la Goteborg, că acolo găsisem jucăria, a costat 12.95 euro, cu o companie low-cost, iar transferul din Arad la aeroportul Ferenc Liszt fiind plătit cu 30 de euro. Punându-mi pe hârtie eventualele costuri de întoarcere pe roți cu mășina din Goteborg până la Arad, am constatat că la valoarea mășinii se vor adaugă circa 1000-1200 de euro. O fi consumând mai mult combustibil mașina decât avionul pentru ruta asta de 4000 de km, la dus, 2000 de km, avionul costând 45 de euro, iar la întors, tot 2000 de km masina 1200 de euro? Se pare că da. Stați nu săriți! Știu că un asemenea calcul nu e potrivit în contextul dat, dar am încercat să subliniez caraghiosul situației în care un bilet de avion, pe o ruta de 2000 de km, a ajuns să coste mai puțîn decât o porție sănătoasă de mici la Cocoșatu. Dar cum totul e cu fundu-n sus pe lumea asta, hai să va spun mai departe. Aterizez la Goteborg, cobor din avion cu geantă pe umăr, și încep să caut cu privirea blondele suedeze cu picioare lungi. Hmm…în loc de păr blond și picioare lungi, bărbi negre și Salam Alaykum. Nu, n-am greșit aeronava pentru că scria mare pe aerogară, Goteborg Landvetter. Asta e, blonde nu prea am văzut, dar ce să vezi surpriză, în aerogară, pe un postament frumos, era așezat chiar un exemplar aniversar din mășină mea, un Volvo 850R roșu, o adevărată bijuterie.

Muzeul Volvo fiind chiar în Goteborg, modelul 850 a primit a atenție specială în locurile publice din urbe, chiar existând o expoziție aniversară de 30 de ani pentru modelul respectiv. M-am bucurat de întâmplare și gândindu-mă că a două zi voi face o vizită la muzeu.

ce îi fac câteva poze mășinii, dau să ies din terminal, dar sunt oprit de autoritățile vamale din filtru, fiind legitimat. „De unde veniți și cu ce scop sunteți în Suedia?” Răspund mândru, cu naivitatea copilului care câștigă locul întâi pe clasa la săritură de pe loc, „Am venit să-mi cumpăr o mașină ca și aceea!”, arătând cu mâna spre mașina roșie de pe postament. Doamna în uniformă zâmbește răspunzând cu o întrebare „Ați venit până în Suedia să cumpărați o mașină veche?…Va rog să ne urmați!’.

Intru cu doamna însoțiți de încă trei domni tot în uniformă, ăștia nu mai aveau barbă neagră și aveau 1,90 și păr blond, mi se cere geanta la control, sunt așezat pe un scaun și încep întrebările: „De unde aveți banii?„, „De ce doriți să cumpărați o asemnea mașină?’,„Unde ați găsit această mașină și cum ați luat legătură cu proprietarul mașinii?”, „Cu ce vă ocupați în România?„….am răspuns la primele 3-4 întrebări după care mi-a sărit țandăra și i-am răspuns ” Vă rog să mă lăsăți în pace cu întrebările astea, trebuie să plec, e strict treaba mea și nu trebuie să va răspund!”.

În naivitatea mea am crezut că îi pun la punct cu hotărârea mea, gândindu-mă că funcționează la fel ca și cu domnii în uniformă de la noi, cei cu sprâncenele pensate, barbă aranjată și pantalonii cu glezna la vedere. Se pare că n-a ținut treaba cu blonzii ăștia înalți, explicându-mi respectuos că trebuie să le explic de ce am ajuns la Goteborg, ce fac acolo și de ce am la mine 6500 de euro. Mi-a trecut repede vitejia și am început să spun tot. Că am convenit cu proprietarul să îi plătesc cash, că îmi place mașina asta de mult timp, că am o companie mică în România. Oamenii și-au notat cu răbdare totul, datele mele personale, datele celui de la care vreau să cumpăr mașina….iar în final plec. Respir ușurat, îl sun pe individul, cu care mă înțelesesem să mă aștepte la aerogară pentru a merge la sediul comaniei lui unde se afla mașina „mea”. Ajung în parcare, când ce să vezi, omul venise să mă ia chiar cu Volvo-ul pe care-l doream. Încă o surpriză, mașina devastată. Lovită frontal și reparată prost, interiorul compromis total, elemente de caroserie distruse….căzuse cerul. Îi spun omului, cine știe ce față aveam, „Mai omule, mi-ai spus că mașina e în stare bună, iar pozele pe care mi le-ai trimis nu coincid cu realitatea!„. Îmi răspunde cu o față nevinovată: ” Da, serios? Nu mi-am dat seama. Dacă vrei putem merge la o reprezentanta să verificăm mașina.” Dezamăgit îi răspund că nu mă mai interesează mașina și îl întreb dacă ma poate duce în centrul orașului unde aveam rezervare pentru două nopți la un hotel. 

Drumul până la hotel a fost unul mecanic, fără dialog între mine și individ, îmi venea să-i dau un pumn în gură, cu o mie de gânduri și calcule, în care încercăm să văd și o parte bună a lucrurilor, neputând să intru pe youtube-ul nostru cel de toate zilele să ascult un podcast motivațional de ieșire din situația asta. Probabil că mai sunt proști ca mine de aleargă după cai verzi pe pereți, dar poate că-și spun povestea pe rețelele de socializare făcând și bani din asta. Într-un final ajung la hotel ușurat, surprins de mizeria de la intrare, întru în hol încercând să par relaxat, scot buletinul, îl întind celui de la recepție și-i spun în engleză „Bună ziua, am o rezervare la dumneavoastră„. Omul răspunde politicos cu un zâmbet forțat „Bună ziua, bine ați venit„. Trec peste abureala de eticheta ieftină cu aspect de dialog, și scot cei 190 de euro cash pe care trebuia să-i plătesc pentru cele două nopți, așa cum era specificat pe booking. Se uită omul la mine mirat zicând „Aici nu puteți plăti cash. Doar cu un card”. Și dacă ați avut răbdare să citiți prostiile pe care vi le-am scris, acum începe spectacolul…

Pe stilul românesc, în care te cioflingărești și la doi lei, mă mănâncă în fund să scot o grămadă de bani din cont, omul cu mașina dorind să-i plătesc cash toată suma, să evit toată harababura cu rată de schimb în coroane suedeze, specificația de pe booking, ciudată, care îmi spunea să plătesc cash la recepție în momentul cazării, mă pun, toate, în situația în care îi răspund omului de la hotel „Domnule mai am pe card cca 140-150 de euro, pot să-ți plătesc cash, așa cum mi-ați cerut pe site și trebuie să mă cazez pentru că am avut o situație neplăcută aici în oraș vis a vis de o vânzare.” Omul îmi răspunde sec „Nu mă interesează, a fost o greșeală la noi pe site pe care o remediez acum, iar plata o puteți face doar cu card. Dacă nu puteți să plătiți, va rog să plecați, eventual să încercați la alte hoteluri”. Hotelul rezervat se numește Pigalle, e chiar în centrul orașului Goteborg, e clasificat cu 4 stele, iar dacă vreți să locuiți în el câteva nopți, „căscați” bine ochii înainte să luați o decizie ca la pomul lăudat……..

Ies din hotelul „nostru” recitand într-o ardelenească pură înjurăturile clasice, atent și cu suflet adresate omului și hotelului cu pricina, trecând strada către Radisson Blu, neavând mai mult de 50 de metri de parcurs. „Bună ziua, aș dori o camera pentru o noapte” simțind cum scade interesul pentru Goteborg și Suedia. Frumoasa, în sfârșit blondă cu picioare lungi, mă întreabă „Aveți rezervare?”. „Nu, dar doresc o camera pentru o noapte„. Senin îmi răspunde tehnic: „Intrați pe internet să faceți o rezervare”.  Mă uit la ea ca boul la poartă nouă și o întreb „Unde să fac o rezervare?” , „La hotelul nostru”, îmi răspunde zâmbind-mi sec. ….. Clop n-aveam că să mi-l trag așa pe spate, dar probabil fața proprie îi spunea frumoasei suedeze că sunt căzut din altă galaxie. „Doamnă, sunt în față dumneavoastră, în holul hotelului dumneavoastră! Pentru ce să îmi fac o rezervare online?”, îi răspund încercând din răsputeri, după modelul Andreea Raicu-influencer, să-mi arog totuși un aer de intelectual inteligent și logic.

Dacă ne plătiți la recepție, prețul este aproape dublu” mi se răspunde. „Da, nu e problema, vă rog să-mi dați o camera”. Îmi ia duduia actul de identitate și își face treaba, preț de circa 10 minute.

Totul e în regulă, v-am rezervat o camera la nivelul 3, camera 309″, într-o engleză impecabilă și coerentă, doamna îmi întinde cardul de acces și niște hârtii pe care să le semnez. Semnez totul, scot portmoneul și îi întind banii. Ce credeți că se întâmplă?……….   Trec peste înjurăturile din gând, trec peste nervii, trec peste întrebarea idioată pe care i-o adresez  „Doamna, nu am bani pe card suficienți. Am bani cash la mine, am venit să cumpăr o mașină care nu era în regulă și vreau să dorm aici până îmi găsesc un avion cu care să mă întorc acasă. Ce vreți să fac?”. Răspunsul „Nu știu, nu e problema noastră. Astea sunt regulile” probabil face parte din conștiința omului occidental și civilizat care face parte dintr-un sistem în care pita și slănină puse pe masă când primești un musafir fac parte dintr-o lume neigienica și desuetă, nesupusă unor reguli de conduită. Probabil că acel „Hai că o rezolvăm noi cumva” specific românesc e doar o licărire simplă și caldă a omului bucuros că primește un oaspete și își rupe din mămăliga sa, pomenită de un Hristo Stoichkov educat și nobil, lângă care pune o cană cu lapte și își împarte gândurile de vremuri grele când își „împărțea” puținul adunat cu fonciirea.

Ies din hotel liniștit, într-un final, îmi sun o prietenă de la agenția de turism și o rog să-mi găsească un bilet de avion de la Goteborg sau Malmo către Budapesta pentru a două zi, îmi sun prietenul din copilărie care locuiește lângă Malmo, îi spun că ajung în seară aceea la el și îl rog să-mi cumpere un bilet de tren către el, bilet care poate fi luat doar însoțit de datele personale,  și merg în gara, care se află la 150 de metri de hotelul Radissso. Mă așez la o bodegă din holul gării și plătesc cu cardul, că altfel nu poți, 87 de euro pe o cafea , o felie de prăjitură oribilă, o apă plata și un suc de portocale. În tren, de la Goteborg la Lund, două ore și jumătate, pe lângă clasică arabă deja, răsună urletele și certurile în limba țigănească, asezonate cu o manea ordinară. Oare ceata de pirande era civilizată și fiecare dintre țigani avea card? În mod sigur!

Să nu mai lungesc povestea cu detalii neimportante, în afară de revederea cu un prieten drag din copilărie și familia sa, Suedia pe care mi-o imaginăm cu blonde cu ochi albaștrii și blonzi de 2 metri mi-a arătat o lume prezentată la TVR1 în documentare din perioada comunistă, lume pe care nu am reușit să o trăiesc nici să o înțeleg, mi-a arătat că în locul steagului albastru cu o cruce galbenă, la Univeristatea din Malmo era arborat un steag curcubeu, mi-a arătat că în biserici acum poți mânca un steak și bea un pahar de vin, că islamul a rămas la fel de puternic, iar minaretul înlocuiește de multe ori crucea sfânta, că în școli sau alte instituții e recomandat sau interzis să fie rostit cuvântul Crăciun. Mi-a mai arătat că un Volvo suedez aparține statului chinez, că dacă ai bani în buzunar riști să fii tratat că un infractor, că un litru de benzină costă 2,4 euro, că statul este proprietarul afacerii de comerț cu alcool. Mi-a mai arătat că în jurul orașului Malmo lumea arabă e la ea acasă și muezinul își cânta nestingherit versetul coranic. Și asta doar într-o zi și jumătate de contact cu Suedia….

Nu am nici darul scrisului, nici cel al narațiunii, dar sper că ați înțeles că un om simplu, căruia bunica îi spunea să dea „Bună ziua“ când intra într-o casă străină și îl învața să spună „Tatăl Nostru“ seară înainte de culcare, e surprins de posibilitatea de a te întoarce într-un viitor care aparține trecutului, iar libertatea, cea pe care o scriem cu atâta mândrie și fală pe drapelul defilării către metavers, e o noțiune abstractă, scrisă cu majuscule de către noii vizionari, iar noi cei care ne luptăm și ne rugăm pentru a avea credite, alergăm de ni se rup genunchii către un imperiu al nonsensului.

O fi Suedia atât de blondă pe cum ne-o imaginăm noi?

Un text scris de Titi Cladovan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 128
Author

71 de Comentarii

  1. bine ca nu v-a banuit de sindromul copilului scuturat, ca se complica vizita…

  2. Deh – asa patim noi daca nu ne „informam „de la sursa . Iar pe institutiile publice „arata mai bine „steagul cucurbeului decit cel national . Iar islamul nu va mai veni din orient ci din nordul vikingilor . La fel si prin Germania , vezi inatindu-se „zvelt ” minaretele intrecind domurile vechilor biserici . Ce n-a reusit comunismul ( distrugerea credintei si a bisericilor ) reuseste cu pasi mari globalizarea .

  3. Stiti ce ar trebui sa facem noi cand vin suedezii astia in Romania? Sa le zicem ca nu acceptam plata cu cardul, doar cash.

  4. De …
    Domnia și prostia se plătesc… Câinii numai umbla de mult cu covrigii in coadă pe acolo….

  5. Tare frate! Toate astea sunt pazite cu strajnicie si nu se prea vorbeste despre ele…

  6. Am mai scris eu pe forum: Occidentul mult laudat este ca un r@h@t ambalat in foita de aur. Bineinteles ca fraierilor le ia ochii, dar cand scot foita de aur dau de toata mizeria si falsitatea ascunsa sub ea.

  7. Superb!!! Mai încercați să ne delectați și cu alte relatări. Aveți har!

  8. Frumos scris.
    Nu sîntem departe.
    Găsesc pe net niște piese de schimb la un aparat de bucătărie. Ca să văd totuși dacă se potrivesc și să nu plătesc cumva adusul acasă m-am dus după ele. Trec peste faptul că nu le aveau deși erau pe saitul lor că le aveau (erau cele mai ieftine) și m-am mai dus odată după ce m-au sunat peste cîteva zile.
    Se potriveau, erau la jumate prețul celor ce erau recomandate de fabricant, mă felicitam în gând, scot banii și-mi cere CUIul. Zic că n-am și-atunci îmi cere cardul că „persoanele fizice” trebuie să plătească neapărat cu cardul, ziceau ei că de vreo doi ani de zile. Nu i-am dat nici un card, mi-a plătit un cunoscut căruia m-am plîns. I-am zis să nu plătească, big brother, să nu-i încuraăm samd, dar nici n-a stat pe gânduri zicînd că e mai igenic și alte bazaconii. A fost încurcat cînd i-am dat banii „infectați”.

  9. Interesant. Dar ați făcut câteva greșeli elementare. Prima nu pleci cu purcoiul de bani in geanta. Ziceți merci că nu v-au oprit la vama. Ăștia nu glumesc. Au infracționalitate cât casa și sunt cu ochii pe estici, in special români, unguri și rusi. Mare greșeală cu Wiz de la Budapesta. E biletul gratis e drept dar suedezii știu că pe ruta asta circula proxeneții români. Niciodată nu negociați cu suedezul la telefon. Sunt scameri de mana întâi și îi bat pe englezi. La ei tranzacția se face prin SWISH. E simplu și fără dureri de cap. Cât despre islamizare nu e mai rău că în Danemarca sau Germania. Și da Malmo este considerat Chicago Europei. Daca ai nenorocul sa fi la locul nepotrivit riști să te alegi cu un glonț sau mai răi cu o grenadă. Asta se poate întâmpla și în Göteborg sau in centrul Stockholm langa palatul regal unde se vorbește curent araba. Dacă ați remarcat în gări, autobuze, afișele sunt in suedeză, engleza, araba, persana și uneori in poloneză sau sârbă. Suedia e frumoasa să locuiești în zone rezidențiale la 50 km de marile orașe. Și mai ales sa ai un job, sa te numești căci sen la sfârșit sau sa faci parte din comunitatea araba. Și evident să vorbești nativ suedeză și/sau araba sau persana. Engleza e de la sine înțeles. Blondele nu sunt pe strada. De obicei acum sunt in Thailanda sau Gran Canaria. La proprietățile lor. Sau în cluburi exclusiviste din Stockholm sau Göteborg. Câteva păreri proprii Ale unuis care a trăit în Göteborg și a lucrat la Volvo Truck cinci ani. Sunt pensionar suedez dar trăiesc în România. Nu îmi permiteam chiria in Göteborg – circa 16000 SEK pentru 2 camere undeva in periferia Göteborg.

  10. „De unde veniți și cu ce scop sunteți în SUA?”
    -si toata discutia continua exact ca mai sus,
    2003, Newark ,New York, S.U.A
    (dupa „incidentele misterioase” de la 11 septembrie,
    cu „Patriot Act” in vigoare).

  11. Măăă, tu nu ești ardelean măă,. De erai, nu erai confundat cu conaționalii tăi din tren..Poate apucai și la o masă suedeză..In rest trebuie ghicit ceva, o metodă de alungare a cioroilor ortodocși..Iar incă din aeroport intorși,. in origini.

  12. (se pare ca domnul autor e un geniu ne0intzeles:
    -pricepe ceva despre costul biletului de avion dar e
    ne-ajutorat in privintza NOILOR RELATII SOCIALE
    de pace si prietenie)
    (putea fi violat de catre gazde).

    • Mr. Maxtor, daca aveti ceva de spus – desi ma indoiesc, este recomandat sa nu insultati.
      Nu stiu cat am putut fi de folos, cat priveste expresia „neinteles”, nu tot ce nu itnelegeti dvs este cu adevarat de neinteles.

  13. M-am amuzat copios! Am câțiva ani „petrecuți” prin Europa, cunosc sentimentul trăit de autorul poveștii și de multe ori am incercat să le explic celor care tânjesc după o țară ca afară că nu prea știu ce își doresc. Sunt sigur că cei mai mulți nu credeți,eu m-am convins că nicăieri nu-i mai bine ca acasă și asta o spun după mai bine de 12 ani trăiți în Europa…

  14. Dar in Belarus pe cand o vizita? Sau in Coreea de Nord. Sigur te vei simti minunat. Tarile astea civilizate sunt pentru oameni deschisi si civilizati. Asa-i ca trolezi? Sa se simta bine dacii liberi in tara lor saraca. Cu gunoaie peste tot,cu drumuri de pamant si wc in fundul curtii. Ce mai,mai frumos decat la noi, nicaieri.

  15. Pai nu vreți voi ardelenii sa intram în lumea asta?Nu acceptați voi toate cacaturile venite din vest?Ia sa încercăm sa ne aducem aminte de ce am vrut noi capitalism sau mai bine zis democrație?Ca sa vina niște neica nimeni Frit,Clatita și alții sa ne explice cum se fura voturile, sau cum este cu curistii și lezbienele?Eu cred ca ce își face omul cu mana lui se numește lucru manual și este prea târziu sa mai faci ceva după ce „PAS CU PAS” accepți orice măgărie numai pentru ca trebuie și aia cica democrații asa fac.Daca pentru un plecat în străinătate și pentru a înjură guvernul noi acceptam ca niște descreierati din vest la care corupția este pana la cer dar nu se bate toba ca la noi și care sunt niște surogate ale democrației elenistice sa isi bata joc de noi atunci chiar ne meritam soarta și nu mai trebuie sa comentam.PS.Va rog sa ma lăsați cu cuvinte de genul comunistule,era mai bine înainte în comunism,ești naționalist etc.etc.etc.

  16. In SUA la hotel de +4 stele platesti numai cu cardul de cca 35-40 de ani!Tuciurii nostri nu au inteles nimic din digitalizare,nu ma mir,suntem rupti de civilizatie!Suedia este o tara perfecta,o societate perfecta ,vai si amar de zarzavagii nostri ..
    Ce il durea pe tuciuriu : ca Volvo a fost cumparat de chinezi,habar nu are ca Land Rover are proprietari indieni,asta este lumea in carte traim,banul face regula..

  17. de unde rezulta , inca o data , ca cei care au aruncat pe Piata romaneasca sloganul
    ” vreau o tzara ca afara ” sunt niste ong-isti fara bac si fara cap care au multiplicat o idee provenita din zona Serviciilor .

  18. Asta este Europa „normala”. In curand se va implementa si la noi cu largul concurs al oilor comode. Citez: „uite ce fain platesc cu telefonul”. De asta se racnea si pe la noi sloganul „vrem o tara ca afara”.

  19. Marius Pavel Alt frustrat. Asta cu „nivaieri nu-i ca acasa” este expirata. Casa este acolo unde te simti bine, unde esti respectat si unde ai liniste si armonie. Lasati sofismele .Cum se face ca peste 5 milioane de romani traiesc in afara. Si un procent mic tanjesc dupa mizeria de acasa. Si aici fac referire la mentalitatea romanilor din tara. Si mai este un aspect pe care unii nu ul iau in considerare,choar si autorul. Mai ales autorul care scrie provocator. Atata timp cat esti educat respectul ti-l faci singur. Nimeni nu se ia de tine ca esti roman sau albanez. Comportamentul si educatia fac diferenta intre oameni.Si mai depinde la ce nivel te afli ca pregatire. Toti nerealizatii ajung sa critice „afara” . Bucurati-va ca aveti libera trecere si nu sunt granitele inchise .

  20. @Dacii liberi,fmm:
    -all card no cash,
    no cash no shpaga,
    plua omenie!

  21. Suedia
    O nemtoaica mi-a povestit. Traise 8 ani in Suedia unde avusese o firma de import detergenti.
    A fost chemata la scoala:
    -Baiatul tau alearga prea repede. Ii umileste pe ceilalti copii. Chiar daca alearga bine, sa nu le-o mai ia inainte cu o tura.
    -Fata ta joaca in trupa de teatru. Joaca atat de bine incat nu mai vrea nimeni sa joace alaturi de ea.
    -Copiii tai ii umilesc pe celalti copii.

    Nemtoaica si-a facut si o casuta, mai rasarita. Vecinii suedezi o abordau pe strada:
    -Noi suedezii aveam toti casele la fel. Tu de ce ti-ai facut o casa mai mare? Ce vrei sa arati cu asta?
    Vecinii ii desenau svastici pe zapada sau pe gard.
    Nemtoaica a plecat dupa 8 ani, s-a intors in Germania, care si ea merge pe drumul Suediei.

  22. „dacii liberi”, mai frustrat asemenea matalik nu vad pe nimeni pe aici. cauta informatia LIBERA si poate iti maresc astia solda de postac. lasa oamenii in pace. fiecare dintre noi avem dreptul la opinie. matalik emigreaza intr-o „tara ca afara” si sper din suflet sa iti gasesti FERICIREA acolo…. si probabil ca ar trebui deja sa stii, nu cred ca nu ai prieteni si rude „afara”, NIMENI NU PLEACA „DE BINE” DE AICI. NIMENI NU VREA SA ISI PARASEASCA TARA. De ce ai alege vreodata sa pleci din Romania, daca in Romania este LIBERTATE SI FERICIRE…? poate iti amintesti cei 32 de ani in care putoarea anti-romaneasca a distrus INVATAMANTUL INTRU SPALAREA PE CREIERI, a distrus FAMILIILE impingandu-le efectiv sa caute drumul supravietuirii in alta parte. fii obiectiv si incearca sa te mai pui si in „papucii” altora inainte de a varsa propriile tale frustrari peste altii. hai succ_escuri!

  23. I-am zis unui amic suedez, acum câțiva ani, când se lauda că la ei aproape că nu se mai fac tranzacții cash, „cateva zile sa pice serverele și o să vedeți voi cate parale face civilizația suedeză..”

  24. Trebuie sa recunoastem totusi ca bulibaseala etnica soldata cu o degradare etnica foarte consistenta in tarile occidentale, candva exemple de state civilizate, a fost cauzata de doctrina UE-ista si merkelista care a favorizat intrepatrunderea ne-civilizatiei musulmane si rromulane in civilizatia europeana. Recte, primirea cu deosebita usurinta a hoardelor imense de transfugi deslaba conditie sociala si culturala din toate rasele afro-asiatice.
    S-a obtinut exact ceea ce se obtine atunci cand arunci secretiile nazale in ciorba de fasole: ceva necomestibil.
    Probabil ca intentiile merkeliste au fost de a atenua fenomenul terorismului in ascensiune in Vestul Europei, prin obtinerea acestui mixtum compositum de religii, rase si ideologii. Rezultatul se vede: a iesit o porcarie.
    La fel se intampla si cand primestu un rromulan in familie. In final se ajunge ca toata familia sa se comporte rromulaneste. E chestia aceea cu marul stricat care strica toate merele din cos.

  25. @MYSEBI

    După tine, suedezii ar trebui să-și dorească o țară ca Romania, a?!
    Ai fost pe la iUmor?

  26. Trebuie sa recunoastem totusi ca platile numai cu cardul ar eradica bacsisul.

  27. pentru @”dacii liberi” si ceilalti alogeni. initial credeam ca sunt doar spalatzi pe creier sau sclavetzi din servicii.
    Within Temptation – Deceiver of Fools

  28. …redactia Cotidianului este infiltrata cu cel putin doi raspandaci, doi carnati pansati la creier cu muuulta prostie si grobianism! Ar putea fi unul si acelasi dezaxat care se foloseste de cuvinte din vocabularul manelistilor pentru a arunca laturi si trivialitati sovine pe numele sacre ale istoriei stramosilor nostri…Cateodata am impresia ca sunt chiar „angajati” in interiorul Redactiei!

  29. @ marin -„dacii liberi „nu pleaca nicaieri , e un bosh-orog ca si mine,dar vrea sa para interesant . Poate in acel loc ” vesnic cu verdeata ,unde nu exista durere „-si prostie sa adauga eu. Iar @@ Dacii liberi a punctat simplu : „Ubi bene, ibi patria „!

  30. Super articolul ! Domnule nu te cunosc dar continuă căci ai talent cu carul. Cam așa m-am simtit și eu cîndva prin Germania…am luat primul tren si-am venit înapoi. Nu erau carduri dar am schimbat pe lîngă gară 100lei Ceaușescu frumoși albaștri cu vreo 4DM la o casă de schimb oficială..bani de metrou. Am făcut și foame căci nu eram obișuit cu haleala lor, nu avea saț, mîncam tot felul de mezeluri unde eram, dar umblam tot flămînd. Pe străzi lăturanice am dat de neonazi panck cu belciuge și lanțuri aruncate peste ei…am scăpat ca erau drogați bine și nu eram un pipernicit de om. Pe maul apei (Frankfurt am Main) unul mai necăjit ca mine a venit să-mi ceara bani de o bere … i-am zis ca n-am (aveam dar putini) ca eu vin din comunismul lui Ceausescu etc. Amintiri. Acum vin ei la noi să mai fure cîteceva.

  31. SIMPLU !
    TARAMUL „Dacilor liberi” , pe vremea lui Burebista (80-44 BC), se intindea intre Rin si Don, intre muntii Padurea Neagra, Carpatii Padurosi si Haemus, intre Marea Adriatica si Marea Neagra !!!
    Nu CUMVA, pe acel TARAM „strabun”… circula si muncesc si astazi… cei 5 milioane de „Romani liberi” ???

    CRED ca DA !!! Si CRED ca avem si acest DREPT de tip ISTORIC !!!

  32. Dupa 10 ani de lucru afara, in 2 tari, si dupa scandaluri cu sotia, m-am intors definitiv in tara. De la 2500 euro lunar am sarit la 2000 lei, brusc. Atunci ma credeam cel mai mare fraier ca am fost nevoit sa-mi cumpar locuinta in Cluj in loc de Valencia. Acum, dupa 14 ani de cand nu am mai calcat pe afara, nici macar ca turist, pot afirma ca nevasta a fost vizionara! Castig la fel cum castigam odata, am fost familie unita toti anii astia, are dreptate careva mai sus ca mai bine ca acasa nu e nicaieri! Cand ma gandesc ce dictatura e pe afara cu nazi-passul si vaccinarea, ma felicit inca o data ca am revenit. Si, mare lucru, ma pot uita in ochii oricui de la egal la egal, nu ca de la imigrant la stapan!

  33. Cum, credati ca e altfel? Niste roboti toti, plus islamul care va fi dominant in 50 de ani!!

  34. depinde cum a nimerit si, mai ales, cum a interpretat toata experienta asta. am o cunostinta in suedia care-mi spune de fiecare data ca e supermultumit de nivelul de viata de acolo, ca e usor de gasit o slujba si oamenii sunt ok INSA (contrar a ceea ce spune autorul articolului) simti imediat rasismul sub purtarea lor politicoasa. asa se si explica drepturile acordate strainilor (sarbilor, croatilor, musulmanilor): ca o metoda de a-i tine izolati in ghetourile lor. niciodata un suedez nu-ti va vizita casa, nu va merge in excursie cu tine etc.

  35. ALO FIRMA RECUNOSCUTA PE PLAN MONDIAL CA FIIND CEA MAI MARE SPAGARA DIN LUME ESTE simensulache IAR PATRONUL IKHELUS A PLECAT DIN TARA CACI IA VEZI CHIAR ARE PROBLEME CU TAXELE.CE IPOCRIZIE,DACA PLATESTI CU CARDUL NU DAI BACSISI,PAI NU MINTEA TA PROASTA TE OBLIGA SI CREZI „cacardul” NU?AI PLECAT DIN TARA DEOARECE NU AI UNDE MUNCII,IAR O GOGOMANIE.AI VRUT CEVA FACUT SI PUS PE TAVA CUM SE LAUDA ARDELENII CU ORASELE CARE NU SUNT FACUTE DE EI.BAI BAIETI MUNCA ESTE GREA DIN CAUZA ASTA LA TARA NU VIN SA MUNCEASCA PE UN MILION PE ZI PLUS CASA SI MASA,DECI 2100 MILIOANE PE LUNA NEIMPOZABIL PLUS MASA.PAI CU UN SALARIU MINIM NU CASTIGI 2100 LEI NET.PROFESOR LA TARA NU VREI,DOCTOR LA TARA NU VREI,VREI TOTUL GATA FACUT.IN JERMANIA DACA NU VORBESTI JERMANA NU PUPI SERVICI IAR CONDUCATORII SAU SEFII CHIAR DACA SUNT PROSTI SUNT DOAR NEMTI EXACT CA SI LA NOI.ESTE GREA VIATA CU MENTALITATI INGUSTE DE GENUL VREAU SA TRAIESC CA BECALI AZI NU MAINE.CUM CER UNII SALARII CA IN JERMANIA SAU FRANTA.PAI VOI ATI ADUS TARA LA NIVELUL JERMANIEI SAU AL FRANTEI SA PRETINZI ASTA.NIVELUL DE GANDIRE ESTE MULT PREA REDUS LA CEI CARE FAC MUNCA SI CITESC CARTI IN TELEMUNCA SI TELESCOALA.

  36. Citeam ca un parlamentar al verzilor din Suedia, un fel de socialisti cu idei de mediu, milita public ca populatia suedeza sa-si inscrie copiii la scolile din ghetourile controlate de arabi, ca sa-i integreze in societate. Taman pe dos. In tarile din Asia de Sud Est, cartierele au un sectorist care se asigura ca nicio etnie nu depaseste un anumit procent, in felul asta se asigura ca migrantii se integreaza in cultura nationala, nu ca-si creeaza enclave ca in Franta, Suedia, Anglia, etc. In Europa, sub pretextul incluziunii, drepturilor migrantilor, echitatii, si alte vrajeli, se procedeaza fix pe dos decat ar trebui ca sa asiguri INTEGRAREA in societate a noilor veniti.

  37. Cam ceea ce scrie @marian-10:53 se petrece si in Japonia. Toti elevii trebuie sa aiba aceeasi tunsoare, aceasi culoare a parului, de uniforma nu mai discut.
    Un exemplu de uniformizare dusa la absurd (pare-mi-se pe Youtube-Japomania): doi parinti rusi aciuati in Japonia aveau fata (blonda) la scoala, acolo. Au fost chemati la scoala si li s-a pus in vedere ca fata sa-si vopseasca parul si sa-l tunda ca japonezoaicele.

  38. Bai C.S., ori cum te-o chema, esti precis ardelean! Mai intai ca te-ai calicit si ai zburat cu low-cost in avion de proxeneti si culegatori de portofele si telefoane. Al doilea, ai platit cu cash, ca la piata Cibin cand cumperi branza. Nu-i laud pe suedezi, dar daca astea sunt regulile lor dece nu le-ai respectat? Rabla aia puteai s-o cumperi din talcioc, mai ieftin si fara probleme de comunicare. Gaseai `mcatia-s un faraon cu un Volvo proaspat ciordit direct de la Malmo sau Goteborg, gata zgariat artistic. Acu` depinde si de cum aratai. Romanul are o vorba: haina face pe om. Daca te-ai dus cu nadragi cu cu turul cazut si cu bretele, ori in trening, cu tunsoare specifica iubitorilor de manele si te-ai adresat in romgleza de Freentari, ce pretentii aveai de la functionarii vamali? Aia sunt deja satui de ” valorile ” pe care la primesc zilnic de la Romanika. Asa-ti trebuie!

  39. Toti cei care comenteaza acest experiment esuat au dreptatea lor.Unii cu digitalizarea integrala,altii cu traditii si obiceiuri care nu au ajuns inca la ea,adica sub nivelul cerut de apartenenta la euro.Bun.Dar,daca toti se strofocesc cu ea,cum ramane ACUM cu integrarea lor,cu multcantata toleranta,dupa cum zice chiar „impricinatul”,greu de acceptat ca imigrantii atipici,iertati eufemismul,sa fie acceptati oricum,in dauna alor nostri,”inapoiatii”,care,vezi Doamne sunt membrii cu drepturi depline ai viitoarei”familii europene”totusi.Nu exista un drept de apreciere,o marja de acceptabilitate,dupa mine,fireasca intr-o societate civilizata.De notat unele din postarile de mai sus,putin laudative despre sistem,provenind de la Stan patiti !Pe de alta parte e si o chestie de informare,un ghid general sa stie omul la ce sa se astepte intr-o astfel de lume de roboti,care nu e a lui.

  40. Ca ei isi doresc sa foloseasca doar cardul treaba lor, nu ma deranjeaza, dar sa vrei sa platesti cu cash si ei sa refuze banii e deja o nesimtire maxima, aroganta si prostie. Oricum e clar ca au zero ospitalitate fata de turisti.

  41. Eu unul de abia astept sa vad noua „ABBA” la Eurovision-ul 2022 : Benny si Björn au deja barbi, dar cu „kalashnikoave” in miini, iar Agnetha si Anni-Frid imbrobodite din cap pina in picioare in burka !

  42. Un articol cam jenant, care dovedeste inclinatia romanului pentru afaceri la plesneala, in speranta vreunui castig cat de mititel. Sau, mai pe romaneste, unde nu-i cap, vai de picioare …

  43. @ maxtor Newark este in New Jersey nu New York daca te referi la aeroport (Newark Liberty International Airport) face parte din cele 3 aeroporturi La Guardia,JFK,Newark sub tutela Port Authority care raspund si de ceva poduri,tunele,porturi,cladiri,transport etc in regiunea respectiva.

  44. Depinde de personajul ‘romanesc’ sosit chiar si in vizita pe capul suedezilor. Aia se pricep sa-i cantareasca bine pe cei veniti pe capul lor. Foarte multi romani vor lauda modul in care au fost tratati acolo. Osenii in schimb nu o vor face indiferent pe unde ii poarta foamea.

  45. Esti mic copil … ! Eu am calatorit o saptamina prin Suedia sa-mi cumpar un Volvo , pentru ca sint fan Volvo , in 1994 mi-am cumparat unul nou , pe comanda si de atunci am schimbat 4 . In acea saptamina cit am colindat prin Suedia , am trait mult mai multe aventuri decit ai trait tu , as putea face un serial , si in final pentru ca nu aveam cu ce sa mai intorc acasa am cumparat una de la un instalator , si-a luat sculele din masina si am plecat cu ea fara toate actele , doar cu o hirtie mizgalita de mina si am ajuns acasa . Mi-au trebuit inca doi ani sa o inscriu , dar am reusit . Cu cea dinainte am avut ceva mai mult de asteptat pina sa o inscriu , 6 ani , dar am inscris-o . Si cu toate astea cred ca o sa repet ca volvo merita …

  46. De foarte mult timp nu am citit un articol atat de bun in presa Romana. Felicitari autorului!

  47. Apropo de episodul primirii „calduroase” pe aeroportul din Goteborg : acum vreo 25 de ani lucram in Franta la o societate franceza. S-a organizat un circuit de doua saptamini in vestul USA, cum preturile erau abordabile (mai mici cu mult decit daca ma duceam de capul meu, desi aveam rude in California) m-am incris si eu. Ok, zbor putin cam „agitat”, cobor cu grupul de colegi francezi (din care va rog sa ma credeti ca aproape jumate aratau ca niste homeless, dar ma rog, asta e „moda” franceza …) pe aeroportul din LA si … incepe circul ! La controlul pasapoartelor (l-am prezentat pe cel francez, am si cetatenia acestei minunate tari inca neislamizata total !), gata ! inamicul public numarul 1 ! Nu facusem nici un gest din categoria „Mr. Bean in America, pe aeroport”, dar se pare ca vajnicilor politisti de frontiera americani numele meu, desi este pur romanesc, li s-a parut ca are consonante „mijlociu-orientale”, ca sa zic asa … Sint „saltat” pe loc, bagat intr-o camera cu o fereastra mare cit o vitrina, care dadea spre culoarul de trecere al pasagerilor (deci va dati seama ca eram ca la expozitie !), dezbracat pina la briu si pipait (da, nene, „asa sintem noi americanii, transparenti si sociabili” !, si scotocit prin bagale, probabil in cautarea unei bombe cu neutroni ! Insa „cireasa de pe tort”, motivul pentru care mi s-a pus pata si am evitat la milimetru o „cazare” la Alcatraz a fost ca dezbracat, interogat si scotocit am fost de catre doua fufe americane : o poloneza cu mecla de debila mintal, Jaruzelski sau cam asa ceva, care nu cred ca era mai mult de o generatie americana, cealalta Hernandez, Ramirez sau Gonzalez (nu Speedo, in orice caz !) care cred ca trecuse Rio Bravo inot nu mai mult de o luna in urma !

  48. asa se intampla cand te afli la prima iesire intr-o tara civilizata. chestia cu cardul obligatoriu pentru plata cazarii mi s-a intamplat in 1999, dar de atunci mi-am invatat lectia.
    in rest, am calatorit in interes de serviciu de cateva ori in Suedia iar impresia generala a fost buna.
    adica o tara in care angajatii vin la lucru iarna pe schiuri , ca sa faca miscare .. copii de scoala primara calatorind singuri in autobuze electrice in drum spre scoala. .. bu am remarcat atatia musulmani cati vede autorul, dar evident nici procesiuni cu popi si moaste, nici catedrale ale mantuirii nu am vazut

  49. @Göran
    „Prima nu pleci cu purcoiul de bani in geanta.”

    (e o problema:
    nu cu postacii ci cu robotzii,
    cu siri,cortana,alexa,”pensionarul suedez” Cöran,bulab newark:
    -palavragesc monoton,
    NE DAU LECTZII!)

  50. Mahmur AVAS,depinde!,bulab,Mircea Nicola,brasovean,Nick I.Percea,Vacarenko,Cosmin,Gogu dela polizor
    sint ROBOTI:
    se ultragiaza doar cand calculeaza ca s-a incalcat vre-o lege,o conventie scrisa sau impusa(no cash nu apare in nicio lege,e doar „o indicatzie pretzioasa”).
    (nu conteaza daca candva aia puteau fi socotiti ca fiind oameni sau sint fiare,softuri,calculatoare:
    sa spunem ca nu ar trece testul Voight-Kampff din blade runner….)

  51. MAXTOR postacule marxist comunist progresist de ce nu emigrezi in Suedia?

  52. am dat articolul tutror prietenilor :)) multi stiau #noul normal vestic. de pilda eu personal aveam o mare admiratie pentru finlanda. o natie de oameni inteligenti. pana cand la un moment dat am „cotrobait” de curioziyayr sa vad ce mi-ar trebui daca as vrea sa ma mut acolo. in primul rand trebuie CONT LA BANCA SI CARD. NU EXISTA NUMERAR. esti vazut ca terorist pe model sua, china daca utilizezi bani numerar. este „mediatizata” masiv ideea ca a vea banii tai in buzunarul tau este „foarte rau” si sigur „ai ceva de ascuns”. ESTE O MANIPULARE SPRE CONTROL TOTALITARIAN. daca acest curs in plan le va reusi, libertatea omenirii s-a sfarsit cu adevarat – uitati-va la china, la sua. sua este cea mai totalitariana tara din lume la aceasta ora. ca si china. SUNT LA FEL! tarile „tzivilizate” nordice la fel. tarile care au avut libertate si democratie inainte de caderea zidului si care nu au cunoscut ideologiile totalitariene, tarile care au avut incredere in guvernele lor – ca le vor binele – toate sunt acum aproape cashless. suedia, olanda din cat stiu sunt tarile in care oamenii accepta cu usurinta microciparea si chiar acum este ceruta LA ANGAJARE. FARA CIP NU MAI LUCREZI. asta este ce vor sa faca. prin media vanduta, prin manipulare, chiar daca statul nu va ajunge sa aiba asemenea legi, daca lucrezi in „corporatie” in curand vei fi microcipat. si aici vine lantul si tavalugul corporatist-bancar peste LIBERTATEA OMULUI DE A ALEGE. sincer, cred ca cineva s-a inspirat chiar din apocalipsa ca sa faca toate acestea acum in intreaga lume. NU ACCEPTATI.

  53. Planul Davosienilor, kalergienilor și celor progresiști* merge mai departe…Europa, aceasta peninsula a nefericirilor istorice, a fost în sec20 cel mai mare lagăr experimental de inginerii sociale; acum pare depășită de China și NAmerica. Mi-a spus un fost coleg ce s-a exilat prin Germania că Landul este in continua metisare cu populații extraeuropene. Dacă în anii 90-2000 cei mai frecvenți Auslaenderi proveneau din Europa de Est, Balcani și Rusia,” noi europeni”, în ultima decadă s-a deschis vana larg pt migrația non-europeana: afghani,sirieni, africani, maghrebieni,chinezi care s-au așezat peste straturile sedimentate de turci,kurzi samd. Mai nou, a observat două valuri exotice: unul de recruți sud-americani, ecuadorieni sa; altul din Asia- yurtelor: mongoli, kyrghizi; ori din MareaChinei sau a Indiei;chinezi,vietnamezi,coreeni, bangladeshi…Am crezut că glumește.Dar, numai traind cazul României, cred că Europa se modifică prin vacsinuri eugenice și genetice planificate!

  54. Bisnitarilor astora de rable vestice li s-a dus buhu’ peste tot in Europa. Toti seamana ca doua picaturi de apa intre ei pentru ca doar astia din Romania au mai ramas cu indeletnicirea de a cumpara masini vechi la mana intai afara si a le revinde la specula grea in tara. Oamenii seriosi de afara se feresc de ei pentru ca-i stiu tepari, mai ales cand ii vede cu snopul de bani cash. De zeci de ani astia ii fac de rusine afara pe romanii care muncesc acolo cinstit si le respecta legile si randuielile. Nu-ti place, stai la bordeiul tau! Deranjeaza mai mult ca cocalarii.

  55. Bună ziua.
    Ii voi răspunde doar individului care se semnează sugestiv „Fiare vechi, cumpăr”. Îl invit să caute, dacă e în stare, un minim de informații despre modelul 850R,iar după întreg procesul narativ, încă o dată dacă e în stare să facă un minim de conexiuni, îl rog să se întrebe cărui segment de piață s-ar putea adresa o eventuală propunere de vânzare a unui asemenea model, realizat doar 2516 exemplare.
    O zi bună

  56. @Fiare vechi, cuuumpaaar! un securist marxist comunist globalist

  57. Multumim Titi Cladovan un articol savuros, l-am trimis tututror prietenilor…

  58. Le mulțumesc frumos tuturor celor care mi-au transmis un gând bun.
    Celorlalți le doresc multă sănătate.

  59. Comportament, caracter si gandire de bisnitar cu vechime in meserie! Asa a aparut individul in fata suedezilor satui de astfel de ‘romani’. Auzi la el, sa umbli cu punga de bani dupa tine!!!!!

  60. Privesc la TV in SUA la postul NPR care este un post comunist care doreshte instaurarea comunismului peste tot in lume. Tema programului este transportul aerian. Este prezentat un avion A320 care face o cursa Bucureshti Goteborg. Avionul este plin de pasageri shi se prezinta o harta cu locurile fiecarui pasager. Avionul are doar o singura clasa caci cu doua clase ar transporta mai putzini pasageri. A320 este un avion foarte eficient cu consum mic de kerosen. Sunt analizatzi apoi pasagerii. Cu toate ca fiecare a calatorit de la Bucureshti la Goteborg ei au platit sume diferite pentru bilet. Unii, foarte putzini au platit sub $100 sau chiar sub $50. NPR a vrut sa cumpere un bilet dar oricat a incercat nu a putut gasi unul sub $1000 deci cine au fost norocoshii care au platit atat de putzin ? NPR ii identifica: Salariatzi ai companiei aeriene care evident nu au cumparat biletul de la casa de bilete sau ziarishti mituitzi de compania aeriana ca sa scrie articole favorabile transportului cu avionul. Majoritatea pasagerilor au platit intre $1000 shi $10 000 pe bilet dar unii, e drept putzini au platit chiar shi peste $10 000 cu toate ca avionul avea doar o clasa. NPR ii identifica shi pe ei: Sunt politicieni sau oameni de afaceri care oricum nu platesc din banii lor. Logic compania aeriana a facut un mic profit din acea cursa plina ochi dar daca cei care au platit peste $10 000 pe bilet ar fi platit shi ei $10 000 ca majoritatea celorlaltzi compania aeriana ar fi avut pierderi cu acel zbor. Conclude NPR ca transportul aerian este prea scump accesibil doar elitelor supra-bogate shi cine spune altceva minte mituit de companiile aeriene. Trenul TGV nu avionul este viitorul transportului shi cu el vom calatori in comunism.

  61. Foarte bine scris si la obiect. Mai asteptam asemenea scrieri

  62. Suedia nu mai e Suedia dupa ce assasini platitzi de CIA i-au ucis pe Olof Palme pentru ca dorea aderarea Suediei la UE shi Anna Lindh pentru ca dorea introducerea monedei Euro in Suedia. De atunci orice politician Suedez fie el shi socialist stie ca patzeshte ca Palme shi Lindh daca ii contrazice pe Americani. Suedia a devenit o colonie a SUA care da ordine politicienilor Suedezi care le executa obedient ca sa nu patzeasca shi ei ca Palme shi Lindh.

  63. @Călin :Au fost mai multe …”valuri”;vezi istoria contelui Bethlen Gabor si a celor care ii poarta numele si modelul de palarie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.