De ce urăşte PSD-ul ziarele?

În urmă cu 20 de ani, cînd reprezentanţii companiei franceze MDS au venit la guvern şi s-au întîlnit cu secretarul de stat Radu Boroianu pentru a discuta despre privatizarea Rodipet, ziarul Ziua a pornit un atac la adresa guvernului. În mintea de gînsac a lui Sorin Roşca Stănescu, Rodipetul trebuia să fie preluat de ziarele şi revistele din România, de parcă ar fi fost vorba de nişte pachete de biscuiţi care s-ar fi cuvenit numai jurnaliştilor români. Mai apoi, cu acordul lui Cristian Tudor Popescu, guvernul Adrian Năstase a privatizat Rodipet în cel mai stupid mod. I l-a dat lui Hassan Awdi.

În scurt timp, s-a ales praful. Iar Sorin Roşca Stănescu, la mare tandreţe cu Traian Băsescu, a obţinut nu ştiu cîte spaţii de plasat chioşcuri în Bucureşti. Şi pentru care a înfiinţat, împreună cu alte publicaţii, o companie de care, de asemenea, s-a ales praful. Aşa a rămas România printre puţinele ţări din lume fără o reţea de difuzare pe care să se poată conta pe întregul teritoriu. Suntem între puţinele ţări care nu sunt acoperite de o reţea de difuzare. În sate şi comune nu mai ajung ziare decît ocazional. De asemenea, statul român este pe cale de a pierde şi uriaşul mecanism al Poştei Române, aflat pe buza prăpastiei. Chiar şi Guvernul României va fi curînd în situaţia de a trimite comunicările sau Monitorul Oficial numai prin curierul rapid. Care este privat. În zilele noastre există localităţi în care poştaşul apare o dată la 2-3 zile şi nu mai este mult pînă cînd va ajunge în regim săptămînal. Cam asta este povestea difuzării, o activitate dispreţuită de toate guvernele, în care, la un moment dat, şi-a băgat nasul şi SRI. Adică Virgil Măgureanu mai trimitea grupuri de ofiţeri să colecteze de la chioşcuri ziarele şi revistele care îl înjurau.

În general, primăriile au urît difuzarea. Mulţi consilieri şi funcţionari de primărie au văzut în difuzare o afacere bănoasă pe care au şi încercat-o. Cîţiva dintre difuzorii tranziţiei au ajuns mari oameni de afaceri sau politicieni de mîna a doua. Oricum, difuzarea presei a rămas la coada căruţei, o activitate dispreţuită şi adeseori ostracizată, de pe care se mai jumuleau nişte bănuţi, în funcţie de nevoile celor de prin primării şi de prin filialele locale ale partidelor. Aproape acelaşi lucru s-a întîmplat cu afişajul stradal.

De cînd Gabriela Firea a devenit primar, difuzarea a devenit o ţintă. Supărată că alţii încearcă să supravieţuiască, Gabriela Firea (cea care a îngropat două publicaţii – Săptămîna Financiară şi Financiarul) a lansat şi campania de modernizare a difuzării. Adică a distrugerii ei, ca şi a modernizării traficului, ca şi cea a preluării activităţii pe cele zece companii ale primăriei.

Adevărul este că socialiştii români, de cînd au apărut ei în 1990, sub toate numele pe care le-au avut, au boicotat sau chiar au urît de moarte presa din România. Nu stătea drepţi şi nu trecea pe lîngă aiurelile sau abuzurile PSD. PSD-ul este cinic. Acceptă cîteva modalităţi de finanţare. Se face partener cu tot felul de posturi de televiziune şi ziare şi cu ocazia evenimentelor organizate în comun strecoară furtunul alimentării cu benzină către rezervoarele respectivului grup. Ceilalţi n-au decît să crape!

Scriu toate aceste rînduri pentru că primarul sectorului 4 nu mai încape de difuzarea presei. Ca şi Gabriela Firea. Primarul Daniel Băluţă a pus poliţia să ridice chioşcurile de difuzare a presei deşi difuzorii s-au angajat să le modernizeze. A intervenit şi Poliţia Locală, care susţine că o doamnă a agresat 5 poliţişti locali. De ce se întîmplă toate acestea?

Primăria Sectorului 4 susţine că operaţiunea este pentru ”întreţinerea/repararea/cosmetizarea spaţiilor de desfacere prin care se distribuie presa, cărţile şi produsele de papetărie şi a chioşcurilor prin care se pun în vânzare flori şi aranjamente florale, amplasate pe domeniul public şi privat de pe raza Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti“.

Ce zice Ştefan Udăţeanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Difuzorilor de Presă:

”Ce vor? Fie să facă loc unei alte firme de difuzare, fie să limiteze accesul cetăţenilor la informaţii. De un an de zile, de cînd ne hărţuieşte pe noi, la flori n-au ridicat niciun chioşc. La presă, în fiecare noapte ridică 7-8 chioşcuri, ne bruschează, ne arestează şi nu vor să ne mai elibereze nicio autorizaţie”.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.