Decizia luată de Julian Assange

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, acceptă să fie interogat la Londra de justiția suedeză cu condiția să aibă acces la dosarul anchetei lansate după acuzațiile de viol și agresiune sexuală, a anunțat luni seară unul dintre avocații acestuia, Baltasar Garzon, citat de AFP.

”Trebuie să avem acces la integralitatea procedurii, care de patru ani și jumătate se află în mâinile Parchetului suedez și nu în cele ale apărării”, a declarat avocatul.

În urmă cu câteva zile, procurorii suedezi au solicitat aprobare pentru a-l putea interoga la Londra pe Assange, care se află începând din vara lui 2012 la ambasada Ecuadorului din capitala britanică. Totodată, procurorul de caz a cerut și efectuarea unui test ADN.

”Evident că vom accepta acest interogatoriu, dar trebuie să ne fie acceptate condiții prealabile minime”, a spus avocatul, care a apreciat că accesul la dosar este ”pur și simplu dreptul minim al oricărei persoane implicate într-un proces judiciar”.

Fondatorul WikiLeaks s-a refugiat în vara anului 2012 la ambasada Ecuadorului la Londra pentru a evita extrădarea din Marea Britanie către Suedia, unde este inculpat pentru agresiuni sexuale. Assange se teme că autoritățile suedeze l-ar putea preda celor americane, care vor să-l judece pentru publicarea a mii de telegrame diplomatice confidențiale pe site-ul WikiLeaks.

În februarie, avocații lui Julian Assange au depus apel la Curtea Supremă din Suedia împotriva mandatului de arestare emis pe numele fondatorului WikiLeaks susținând că libertatea acestuia a fost îngrădită fără motiv și disproporționat de când a înaintat cerere de azil la ambasada Ecuadorului la Londra. Mandatul de arestare i-ar permite justiției suedeze să îl audieze pe Julian Assange în legătură cu acuzațiile de agresiune sexuală aduse de două tinere.

Julian Assange nu a părăsit ambasada Ecuadorului la Londra în ultimii doi ani. Dacă iese din ambasadă, acesta riscă să fie arestat de poliția britanică și extrădat imediat în Suedia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.