Dell pune la bătaie miliarde pentru o achiziţie

Cu aproximativ doi ani în urmă, Michael S. Dell a reuşit să pună mâna pe firma care îi poartă numele, împreună cu fondul Silver Lake, pentru 25 de miliarde de dolari. A retras compania de pe bursă şi a începută să îi ofere acesteia flexibilitate şi adaptabilitate într-o industrie care se schimbă rapid. De la spectrul falimentului, care a bântuit ceva vreme, Dell pregăteşte acum o mişcare răsunătoare, şi anume preluarea EMC, firmă specializată în stocarea datelelor pentru 65 de miliarde de dolari. Strategia de dezvoltare a Dell, doar prin vânzarea de computere personale, afacere pe care fondatorul său a început-o în camera lui de cămin acum trei decenii, nu mai este incitantă. Astfel, Michael S. Dell ţinteşte o zonă corporate mai puternică, în condiţiile în care afacerile EMC cresc cu peste 50% pe an într-o piaţă dificilă per-total. Dell avea un parteneriat cu EMC iar relaţia merge atât de bine încât s-a pus problema însuşirii profitului celor din urmă. Probabil fenomenul Cloud Computing creşte nevoia de servere şi de stocare şi atunci Dell va servi această nişă mult mai bine.

EMC a acceptat o ofertă de 33 de dolari pe acţiune, care include o componentă de 27 de dolari în numerar pentru acţiunile EMC, iar restul sub formă de instrumente financiare evaluate în funcţie de valoarea VMware, producătorul de software pentru centre de date pe care EMC îl controlează. Acordul spune că EMC are la dispoziţie 60 de zile pentru a căuta o ofertă mai bună din partea altor potenţiali cumpărători, au precizat sursele. Dacă dă lovitura, Dell face a doua mare mişcare, după cea de acum doi ani, de 25 de miliarde.

Operaţiunile EMC de stocare a datelor vor completa portofoliul Dell, care include servere, servicii IT şi PC-uri, compania încercând să se poziţioneze mai bine în raport cu companii mai puternice ca IBM şi Hewlett-Packard.

Financial Times scrie că Dell este în discuţii cu mai multe bănci pentru a obţine 40 miliarde dolari cu care sa finanţeze tranzacţia. Joe Tucci, şeful EMC, a solicitat includerea în înţelegerea preliminară a unei clauze speciale care dă dreptul companiei timp de două luni să caute oferte de preluare mai avantajoase. Sursele spun ca EMC s-ar fi gândit la Microsoft sau Cisco, însă este foarte puţin probabil ca o companie să ofere mai mult decât Dell.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.