DGIPI, penetrată de grupurile de interese din interior

În ultima perioadă asistăm la frământări majore în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a MAI, DGIPI, fosta „Doi ş’ un sfert”. DNA a „scăpat” de sub control şi a deschis Cutia Pandorei: arestări peste arestări – primari, şefi de instituţii publice,etc. Acum se doreşte reformarea DGIPI.

În cadrul şedinţei CSAT de acum o săptămână, preşedintele Băsescu a cerut vehement ca DGIPI să colaboreze mai eficient cu SRI şi să furnizez date către SRI. Practic, Băsescu doreşte o mai bună colaborare între cele două instituţii şi deschiderea DGIPI către SRI. NU în ultimul rând, apelul preşedintelui poate fi tradus ca un îndemn la trecerea DGIPI sub umbrela SRI.

Imediat după acest „ordin” al lui Băsescu au venit informaţiile privind numirea pe cumetrie la şeful DGIPI a unui apropiat al ministrului de Interne Igaş şi, totodată al grupurilor interlope, Cristian Laţcău.

Mai mult, conducerea „Doi ş’ un sfert” a fost acuzată că „nu a performat” din cauza grupurilor de interese din interior, specializate în protejarea infractorilor.

În aceste condiţii, se caută şef pentru serviciul secret al Internelor, DGIPI.

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă este ţinta unor critici privind ineficienţa în domeniile pentru care a fost înfiinţată, şi anume siguranţa naţională şi protecţia informativă, deşi instituţia a fost restructurată, iar noi numiri la vârf au fost făcute în decembrie anul trecut. Un exemplu edificator în acest sens, îl reprezintă episodul de la alegerile prezidenţiale din 2009, când liderul PSD, Marian Vanghelie, a anunţat că va folosi arhiva DGIPI împotriva lui Traian Băsescu.

Actuala conducere a serviciului secret al MAI, reprezentată de directorul Cristian Laţcău şi adjuncţii săi Mihai Sava şi Adrian Jurcă, nu a avut „randamentul scontat”. Nu atât din vina lor – şi-au condus bine structurile teritoriale de unde provin, spun surse MAI -, cât mai ales din cauza şerpăriilor construite ani în şir la centrala DGIPI, care s-a ocupat mai puţin de combaterea infracţionalităţii care aduce atingere siguranţei naţionale, fiind mai mult folosită ca armă împotriva adversarilor politici.

Preluare din ftr.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.