„Directorul juridic şi FRF m-au convins să votez, altfel eu ţineam cu Adrian Mititelu”

Vă prezentăm mai jos înregistrarea audio a PLEDOARIEI LUI DUMITRU DRAGOMIR, fostul preşedinte al LPF, la finalul procesului dintre Universitatea Craiova şi FRF/LPF/ de la Tribunalul Bucureşti. În acest dosar, procurorii DNA au cerut o pedeapsă de 13 ani şi 4 luni atît pentru Dumitru Dragomir, cît şi pentru Mircea Sandu, fostul preşedinte al FRF.

Înregistrarea a fost postată marţi seara pe YouTube.

Pentru a o putea urmări mai uşor, vă prezentăm mai jos şi transcrierea integrală a înregistrării, în care, practic, Dragomir explică votul prin care a fost dezafiliată echipa de fotbal „U” Craiova, aruncînd vina pe FRF şi directorul juridic al LPF:

DUMITRU DRAGOMIR: Şi numai dacă…, doamna Preşedintă, dacă eu aveam ceva cu ei, păi nu îi chemam şi pe ăştia doi să voteze ?! Nu, amîndoi…unul a plecat, celălalt s-a abţinut. Deci, rea-voinţa unde este? Rea-voinţa mea… am tras concluzia de la doamna procuror că a existat o rea-voinţă, unde este rea-voinţa?! În afară de asta, doamna Preşedintă, eu am votat, încă o dată, nu o dată, am votat în 20 de ani de 1000 de ori. Lucru pe care l-am întrebat pe directorul juridic, care raspundea, el răspunde şi văd că nu e aici. El ne-a convins că dacă nu îşi retrage domnul Mititelu… asta…şi nu luam sancţiunea legală conform regulamentului, toate echipele din…. ale mele… care erau atunci din Liga Profesionistă de Fotbal din Cupele Europene, iar echipele naţionale le scoate din meciurile internaţionale. Asta mi-a spus directorul juridic, unde este vina mea că am votat democratic la fel ca ceilalţi?

Dar vă mai spun şi altceva, păi Adunarea Generală care a confirmat asta, a confirmat după aproape un an. Păi aveau timp şi au avut timp să studieze dosarul, să vadă dacă noi sau Mititelu are dreptate şi numai 5…. 4 din Craiova şi unul de nu ştiu unde au votat împotrivă, restul… toată lumea l-au scos afară pe UNIVERSITATEA CRAIOVA. Pentru că FC UNIVERSITATEA CRAIOVA a mai abreviat o FC UNIVERSITATEA CRAIOVA, care aici nu s-a vorbit de escrocheriile care au făcut aceşti oameni, doamna Preşedintă, şi văd că noi suntem cei care suntem propuşi la condamnare. Nu escrocii! Să vă spun, doamna Preşedintă, a abreviat… eu le-am dat în fiecare an de la Liga Profesionistă de Fotbal cel puţin 2 milioane de dolari acestui om, Mititelu. Dar, cu un an înainte, doamna Preşedintă, cum sunt eu vinovat, că am avut ceva cu UNIVERSITATEA CRAIOVA, cînd domnul Mititelu personal a venit şi mi-a cerut o sumă mare de bani, reţineţi ce vă spun, ca să plătească Federaţiei taxele, că altfel nu îl înscriam în… asta. Şi eu i-am dat lui Mititelu, eu eram prieten cu Mititelu, doamnă, pînă i-am cerut banii înapoi şi m-a luat la înjurături… ca să vedeţi şi dumneavoastră! Numai o secundă!

Adrian Mititelu, din sală: E diliu!

D.D.: După ce s-a întîmplat treaba asta…. păi, doamnă, el un singur an a ţinut UNIVERSITATEA CRAIOVA, iar în al doilea an a băgat-o în insolvenţă clubul şi 7 ani sau 6 ani de zile a ţinut în insolvenţă clubul pe la Braşov… pe la astea. Unde sunt eu vinovat doamnă, dacă eu am fost convins de directorul juridic şi de conducerea Federaţiei, eu şi ceilalţi nu eu, să… şi în conştinţa mea mi-a spus… că altfel ţineam cu Mititelu, că eu sunt de acolo din zonă. Am votat, doamnă, în consecinţă, pentru că altfel, echipele naţionale şi echipele din prima ligă erau scoase din competiţiile internaţionale, ce nu înţelege nimeni şi… n-a înţeles nici doamna procuror, că Federaţia Română de Fotbal este constituită de aşa fel ca şi cum ne-am înţelege noi din sala asta să fim fumători de Carpaţi, dar unul fumează Kent. Păi ăla, conform statutului, îl excluzi, că aşa spune statutul. De ce a semnat Mititelu personal şi… 2 minute mai am, de ce a semnat Mititelu personal că respectă comisiile jurisdicţionale şi TAS-ul ?! De ce a semnat, doamnă?! Pentru că dacă nu semna mă legam eu de Federaţie şi cine a vrut Mititelu.

Judecătoarea: Au prezentat avocaţii dumneavoastră acest aspect.

D.D.: Da. Doamna preşedinta…sunt, sunt un pic…

UN SUPORTER AFLAT ÎN SALĂ: Senil!

Rîsete în sală.

D.D.: Doamna Preşedintă nu mă pot enerva…eşti un nimeni. Eu vă spun dumneavoastră, sunt nevinovat, am votat conform conştinţei mele în funcţie de raportul făcut de directorul juridic. Federaţia Română de Fotbal a convocat, nu Liga, Liga nu are nici o treabă aici cu mine, a convocat Adunarea Generală, doamna Preşedintă, şi Adunarea Generală a consfiinţit ce am votat noi, deci nu am greşit”.

AMNEZIA LUI DUMITRU DRAGOMIR

În această pledoarie, după cum se poate vedea şi auzi, Dumitru Dragomir mai degrabă se acuză decît se apără! Practic, Dragomir recunoaşte că Universitatea Craiova a fost dezafiliată ilegal, însă aruncă întreaga vină pe directorul juridic al LPF şi pe fosta conducere a FRF, care l-ar fi convins să voteze pentru scoaterea din fotbal a echipei Universitatea Craiova.

Dumitru Dragomir crede însă că toată lumea a uitat ce s-a întîmplat la acea Adunare Generală din 14 mai 2012. Iată, de pildă, ce scria AGERPRES despre acea şedinţă: Mircea Sandu, președintele FRF, a solicitat excluderea definitivă, argumentând că SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA a încălcat flagrant statutul federației, mai ales prin faptul că a ales să-și caute dreptatea în instanțele judecătoreștiși a ocolit instanța supremă a sportului, Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne… Mircea Sandu, președintele FRF, a solicitat excluderea definitivă, argumentând că SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA a încălcat flagrant statutul federației, mai ales prin faptul că a ales să-și caute dreptatea în instanțele judecătorești și a ocolit instanța supremă a sportului, Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne”.

Oricine poate constata că Mircea Sandu a ignorat cu bună ştiinţă prevederile Constituţiei României, prevăzute în Capitolul II, „Drepturile şi libertăţile fundamentale”, mai exact la art. 51, „Dreptul de petiţionare”:

(1) Cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor.

(2) Organizaţiile legal constituite au dreptul să adreseze petiţii exclusiv în numele colectivelor pe care le reprezintă.

(3) Exercitarea dreptului de petiţionare este scutită de taxă.

(4) Autorităţile publice au obligaţia să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii.

Toată lumea ştie că acest „drept la petiţie” nu poate fi îngrădit de nici o lege sau Regulament, căci este considerat un drept fundamantal al oricărui cetăţean! Or, Universitatea Craiova nu a făcut altceva decît să se prevaleze de acest drept la petiţie şi, după cum se vede în cererea lui Mircea Sandu în faţa Adunării Genrale, exact acesta a fost motivul invocat pentru dezafilierea echipei craiovene!

Dumitru Dragomir însuşi le-a spus colegilor din Adunarea Generală a FRF că, prin acel vot, şi-au semnat sentinţa de condamnare! Cităm din nou din articolul AGERPRES: „Dumitru Dragomir, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a declarat după votul excluderii Craiovei că îi felicită pe membrii adunării generale. Vă felicit pentru acest vot democratic, pentru că ne-am făcut toți drum la DNA. Nu a fost un vot secret, să vadă lumea că nu se ascunde nimic la FRF. Universitatea Craiova va exista pentru olteni, nu pentru escrocheriile făcute de Adrian Mititelu”. Şi, după cum s-a văzut, toţi cei care au votat chiar „au luat drumul la DNA”, aşteptînd acum cu înfrigurare sentinţa Tribunalului Bucureşti!

Atunci, în 2012, prin înscrierea direct în Liga a II-a a unei echipe nou înfiinţate, contrar tuturor Regulamentelor interne şi internaţionale, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir n-au făcut altceva decît să probeze intenţia faptelor lor, premeditarea şi abuzul conştient, ceea ce justifică solicitarea procurorilor DNA ca inculpaţii să fie condamnaţi la pedeapsa maximă, adăugîndu-se chiar un spor de 1/3 din maximul special! „Clona CSU Craiova” n-a fost altceva decît intenţia de a potoli reacţia craiovenilor faţă de această decizie absurdă!

Ca un amănunt de culoare, votul pentru dezafilierea echipei Universitatea nu a fost aşa cum declara Dragomir, ci 168 pentru, 5 împotrivă şi 18 abţineri. Deci 23 dintre participanţi au avut curajul să le atragă atenţia celorlalţi asupra ilegalităţii dezafilierii Universităţii Craiova, deşi se cunoaşte că, în general, Adunarea Generală a FRF a votat totdeauna la comanda conducerii! Astăzi, doar cei 23 de membri ai Adunării Generale stau liniştiţi, ceilalţi putînd afla pe 25 mai a.c., cînd se va pronunţa sentinţa, că sînt solidari la plata despăgubirilor de cîteva zeci de milioane de euro, solicitate de procurorii DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.