”Discursul de independență al liderului Cataloniei a fost un truc”

Discursul de independență al liderului Cataloniei, Carles Puigdemont, a fost doar un „truc”, a declarat miercuri ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, care a adăugat că există posibilitatea unor negocieri numai într-un cadru constituțional, relatează site-ul agenției Reuters.

„Discursul lui Carles Puigdemont către Parlamentul catalan a fost doar un truc, de a spune un lucru și a face contrariul. El face ceea ce a făcut întotdeauna, mergând pe o cale care va duce la situații pe care nu vrem să le vedem în Catalonia, în ceea ce privește confruntările economice și sociale. Puigdemont spune că au câștigat, presupune că au dreptul la independență după rezultatul așa-numitului referendum, apoi solicită Parlamentului (catalan) să suspende efectele acestei declarații. Este un mod șocant de a trata propriul Parlament”, a spus Dastis, într-un interviu pentru postul de radio francez Europe 1.

Întrebat despre posibilitatea organizării unui alt referendum în Catalonia, șeful diplomației de la Madrid a subliniat că acest lucru nu este permis de Constituția Spaniei.

„Nu putem accepta ca o parte dintre catalani să decidă pentru întreaga Spanie. Dar am spus întotdeauna că există lucruri care pot fi negociate într-un cadru constituțional”, a spus Dastis.

Carles Puigdemont, șeful executivului Cataloniei, a semnat, marți seara, alături de alți lideri regionali, o declarație de independență față de Spania, însă acest act nu va intra în vigoare pentru a permite desfășurarea unor negocieri cu guvernul de la Madrid.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului regional din Catalonia a precizat că declarația de independență semnată de Puigdemont a fost una „simbolică”.

„Declarația de ieri seară a fost un act simbolic, prin care am semnat cu toții față de angajamentul nostru de a proclama independența. Declarația oficială trebuie făcută de Parlamentul catalan”, a spus Jordi Turull.

Regiunea Catalonia a organizat la 1 octombrie un referendum pe tema independenţei, considerat neconstituţional de guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană. 90% dintre catalani s-au pronunțat în favoarea independenței față de Spania, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.