Două cartiere bucureștene, lăsate fără apă caldă

Două cartiere mari ale Capitalei, Colentina și Pantelimon, au rămas miercuri fără apă caldă iar oficialii Radet și Elcen își pasează responsabiliatea unul celuilalt.

„Locuitorii zonelor Colentina și Pantelimon din Sectorul 2 al Capitalei au rămas de miercuri fără apă caldă din cauza parametrilor necorespunzători ai acesteia. Acest lucru este urmare a faptului că nu există banii necesari pentru efectuarea reparațiilor și reviziilor la rețeaua de transport și distribuție. Situația opririi furnizării apei calde intervine după ce, în cursul săptămânii trecute, ELCEN a oprit funcționarea CET Sud pentru efectuarea lucrărilor anuale de revizie. Alimentarea consumatorilor deserviți de către această centrală, respectiv locuitorii sectoarelor 2, 3 și 4, a fost preluată prin manevre în sistem, de CET Vest și CET Progresu. Dintre cele 3 sectoare afectate de oprirea CET SUD, sectorul 2 este cel mai afectat, pentru că nu există capacitatea de acoperire a consumatorilor din această zonă”, a precizat Radet, într-un comunicat.

Ambele centrale sunt situate la distanțe mari față de sectorul 2 și, în acest sens, s-a dispus oprirea unui număr de 75 de puncte termice. În cazul în care nu s-ar fi luat această decizie, pe țeava de apă caldă cetățenii ar fi primit apă rece, a menționat sursa citată. „Sunt peste
două luni de când anunțăm public care vor fi efectele luării de către Elcen a deciziei de impunere a popririi de 100% pe conturile regiei — acest lucru a dus la imposibilitatea efectuării lucrărilor de reparații și revizii anuale ale rețelelor administrate de regia autonomă”, a declarat directorul Direcției Producere și Exploatare Radet, Virgil Untea. Acesta a adăugat că Radet face „eforturi susținute pentru reluarea imediată a furnizării apei calde către bucureșteni”. „Semnalăm că această situație se poate repeta oricând și în alte zone ale Bucureștiului”, a mai spus Untea.

Oficialii Elcen au reacționat imediat și și-au spus punctul lor de vedere. “Oprirea celor 75 de puncte termice ale Radet București din sectorul 2 al Capitalei a fost una voluntară, fără să existe o avarie în sistem care să determine acest lucru. Așa cum Elcen a mai anunțat și subliniat, în nenumărate rânduri, avem capacitatea să asigurăm orice comandă a Radet, în parametrii comandați de regie (temperatură, debit și presiune). Precum am mai menționat și-n comunicările anterioare, revizia centralei București Sud face parte din programul anual de revizii, program stabilit de comun acord cu Radet, încă din luna ianuarie a acestui an și gândit astfel încât
consumatorii din Capitală să nu fie afectați și să nu existe întreruperi ale furnizării apei calde. Deși centrala București Sud (CET Sud), centrală aparținând Elcen, a fost oprită pentru revizie, transferul către CET Progresu nu are de ce să afecteze locuitorii bucureșteni racordați la sistemul centralizat de încălzire, deoarece București Progresu arecapacitatea de a asigura apă caldă pentru populația
sectoarelor 2, 3 și 4 din Capitală. Starea de degradare a rețelelor de distribuție ale Radet București nu este culpa Elcen și ne delimităm de orice acuzații făcute de reprezentanții regiei în acest sens. Elcen consideră, de asemenea, că aceasta este o încercare de a pune presiune pe Consiliul de Administrație al Elcen pentru ridicarea popririi de pe conturile Radet. Elcen nu face însă decât să pună în aplicare decizia unei instanțe pentru a-și recupera datoriile restante”, se arată în comunicatul Elcen.

Relația între cele două companii este una foarte tensionată și durează de ani de zile. Producătorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti, aflat în proprietatea Ministerului Energiei are de recuperat de la regia de distribuţie, controlată de Primăria Capitalei aproape un miliard de euro, din care 650 milioane euro reprezintă debitul principal (pentru marfa livrată), iar restul sunt penalităţi. În acest fel, Elcen are mari probleme să îşi plătească gazul de la Romgaz pentru producţia gigacaloriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.