Efectul ordonanței „Dragnea” asupra lui Ponta, în viziunea lui Iohannis

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a apreciat luni seară că premierul Victor Ponta va pierde „sigur” alegerile prezidenţiale în cazul în care va emite ordonanţa propusă de Dragnea, care dă liber la traseismul aleșilor locali. Iohannis crede că românii nu ‘înghit” aşa ceva.

Liderul PNL a fost întrebat la B1 Tv cum va combate ACL situaţia în care Guvernul va emite ordonanţa de urgenţă anunţată de vicepremierul Liviu Dragnea prin care va fi permit pentru două săptămâni traseismul politic al aleșilor locali.

„Vom folosi toate pârghiile care sunt la îndemâna Opoziţiei pentru a opri o astfel de ordonanţă. Ar fi un atac la esenţa autonomiei locale, la esenţa pluripartidismului în România (…) Avertizez public, această ordonanţă ar fi o gravă eroare şi ar fi un atac la sistemul politic din România, este simplu de tot”, a spus Iohannis, precizând că în cazul în care Guvernul va emite ordonanţa în cauză, juriştii ACL vor analiza modalitatea de contestare, inclusiv pe calea instanţelor judecătoreşti.

Iohannis consideră că ordonanța l-ar afecta pe candidatul PSD la prezidențiale Victor Ponta.

„Victor Ponta va pierde sigur alegerile, fiindcă românii nu vor înghiţi aşa ceva”, a apreciat liderul PNL.

Acesta nu a exclus, ca formă de protest a opoziţiei și boicotarea alegerilor prezidenţiale, subiect însă care nu s-a discutat încă în ACL.

Liviu Dragnea a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că propune un act normativ care să permită ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul.

”Devine din ce în ce mai pregnantă o situaţie. Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide – PMP, PLR (partidul lui Tăriceanu – nr.), ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majorităţile consiliilor locale şi judeţene”, și-a justificat Dragnea propunerea.

”În acest context eu mă gândesc serios dacă nu cumva, în perioada imediat următoare, pentru că a început să devină o situaţie care trebuie rezolvată urgent, nu ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ prin care să se stabilească o perioadă de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid să activeze”, a mai spus Liviu Dragnea.

Ulterior, vicepremierul a anunțat că ordonanța prin care s-ar da liber la traseismul aleșilor locali ar putea fi adoptată până la sfârșitul lunii august.

Ordonanța anunțată a fost criticată dur de opoziție. „Liviu Dragnea a anunţat public o nouă ticăloşie politică pe care o pune la cale. Vrea ordonanţă de urgenţă prin care să fure primarii altor partide, lăsându-i “să opteze” pentru PSD fără să-şi piardă mandatul, invocând ipocrit nevoia de stabilitate în comunităţile locale”, a apreciat prim-vicepreședinte PDL Cătălin Predoiu, care l-a amenințat ulterior pe Dragnea cu Comisia de la Veneția.

Ordonanța, susținută de Ponta

O reacție în acest caz a avut și Victor Ponta luni. Premierul a afirmat referindu-se la OUG propusă de vicepremierul Liviu Dragnea că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie.

”Nu am primit încă acest text de lege. Când îl primesc, o să-l discutăm şi anunţăm. Părerea mea despre acest lucru, vreau să vă spun foarte direct: cred că este necesar în primul rând să deblocăm autorităţile locale”, a precizat Ponta, arătând că în acest moment în municipiul Bucureşti, la nivelul CGMB, nu se mai iau decizii de trei luni.

”Mi-a spus primarul general că nu reuşeşte să mai lucreze cu Consiliul General. Toată lumea se dă afară, se dă în judecată. La fel se întâmplă şi în alte judeţe şi consilii. (…) Care e problema pentru noi? Avem programe în derularea autorităţilor locale care nu se pot implementa pentru că în CL şi CJ, prin această mişcare a domnului Blaga şi a domnului Iohannis, s-a bulversat tot şi nu se mai pot asigura majorităţi”, a adăugat Ponta.

Acesta a mai spus că toţi preşedinţii de CJ, primarii, consilierii judeţeni şi locali, cel puţin cei ai USL, au candidat în 2012 cu Crin Antonescu şi Victor Ponta lângă ei, iar acum s-au trezit peste noapte cu Klaus Iohannis şi Vasile Blaga, fapt care nu le este, probabil, foarte confortabil.

Ordonanța lui Dragnea ar avantaja PSD, partidul lui Tăriceanu și partidul Elenei Udrea, care au racolat până acum parlamentari de la PNL și PDL. Astfel, odată actul normativ adoptat, cele trei partide vor putea racola de la alte partide aleși locali în voie, nu doar parlamentari. În prezent, aleșii locali care renunță la partidul din care fac parte pentru oricare alt partid își pierd mandatul.

Dacă va fi adoptată o ordonanță în acest sens, Emil Boc, spre exemplu, nu va mai avea nicio problemă să treacă la partidul lui Udrea, fără să-și piardă mandatul de primar al Clujului. Iar Boc nu este singurul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.