Emoționanta alegere a premierului Tudose între Tandea și Mandea

Grea alegere pentru premierul Tudose: între Tandea și Mandea! În față, de o parte, Bruxelles-ul care strâmbă din nas să aibă de-a face cu „miniștri penali“, de altă parte, partidul susținător al dânsului în parlament, care făcuse scut în jurul respectivilor miniștri, acuzând de abuz procurorii care le instrumentaseră dosare penale. În spate, aceiași Tandea și Mandea! De o parte, „republica procurorilor“, pe care Bruxelles-ul o agreează și promovează ca formă de guvernământ pentru colonia România, de altă parte, partidul zis la guvernare, al cărui eroism nu depășește laba broaștei, nefolosind la nimic majoritatea parlamentară confortabilă deținută de ani de zile, nici la zdruncinarea incalificabilei „republici a procurorilor“, nici la punerea măcar în discuție a ­rânduielilor coloniale din România. Și atunci, zău, între cine și cine sau între ce și ce să aleagă premierul Tudose, om pragmatic?! Hai să urmărim mai îndeaproape lucrurile!

Dacă ar fi să caracterizăm comportamentul României în condițiile statutului ei de colonie în sistemul centru-periferie al UE, acest comportament apare ridicol prin comparație cu cel al unor țări precum Polonia sau Ungaria, dar, prin raport cu statutul însuși, este chiar minunat! Bucureștiul se arată nu numai cu totul mulțumit cu ceea ce are și i se consideră îngăduit de către stăpâni să aibă, deși i s-a luat tot (resurse minerale, bănci, distribuții de energie, industrii, păduri, pământuri și, bineînțeles, decizia politică), dar e și o înghesuială teribilă de corifei de pe Dâmbovița la coadă de pupat funduri la Bruxelles și, evident, Berlin, după preceptul „n-au ei atâtea funduri pe cât suntem noi gata să pupăm“.

Totul se află strict în matricea colonială. Vasalii români sunt toți la post. Mai fură și ei din ce mai cade de la gura stăpânilor străini proprietari ai țării. Dar sunt alții dintre supraveghetorii români care fac caz că le dau peste mână! Nu de alta, dar astfel se întreține cu spor ideea că românii fură și sunt corupți, ceea ce folosește de minune străinilor tocmai pentru desfășurarea lor de forțe întru devalizarea țării și pe față, și pe dos! Instituțiile de putere sunt la dispoziția „partenerilor noștri occidentali“. Președintele țării este el însuși neamț, acționează „europenește“, în perfect acord cu Bruxelles-ul. Până în urmă cu doar câteva luni, România a avut un guvern chiar de la Bruxelles, iar acum, are unul și mai și: nu pare a fi în grațiile celor care se dau „europeni“ în cuget și simțiri – respectiv președintele țării, dar și birocrații (pardon, tehnocrații) de pe la Bruxelles – și atunci, cum mai face vreun gest pentru nevoiașii români, care l-au instalat prin vot, se grăbește să mai dea câte un cadou capitalului străin, spre a nu pierde cumva rândul la amintita coadă! Din acest punct de vedere, marii lideri PSD sunt formidabili, acționând dramatic, dar cu dibăcie, în zona reversibil-ireversibil: mai măresc vreun salariu pentru fraieri (ceea ce este reversibil!), dar mai cedează încă ceva (active industriale sau pământuri) capitalului străin, ceea ce este ireversibil! Se credea că paroxismul în domeniu îl atinsese dl Ponta. Se pare însă că dl Dragnea este mult mai tare! Datorită acestui fapt, guvernele PSD-iste sunt, din punctul de vedere al daunelor pe termen lung, cele mai nefericite pentru societatea românească. Orice alt guvern – inclusiv cel tehnocrat – n-ar amăgi oamenii cu diferite așteptări deșarte, căci se laudă că tratează asemenea lucruri drept populisme. Aceste alte guverne ar sublinia astfel mult mai net ruptura politicienilor români de poporul român. Ruptură în clar de care poporul român are neapărată nevoie spre a înțelege în sfârșit cum stau de fapt lucrurile. PSD încurcă treburile din acest punct de vedere: este singurul partid care colectează masiv voturile populare, dar, amețind oamenii cu spoieli din zona reversibilului, adâncește și mai mult dezastrul din zona ireversibilului. Pune PSD în discuție cumva pierderea economiei naționale, preluarea controlului economiei de către capitalul străin, suprimarea deciziei naționale? Nu! Ne aburește cu creșteri de salarii la stat, cu dezghețări de pensii, în timp ce nu numai că nu încearcă să schimbe ceva de fond în străfundurile economiei, dar umple mereu și mereu de cadouri fiscale și ajutoare de stat capitalul străin, doar doar o intra acestuia în voie!

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării: procurorii aruncă anatema, negăsind decât corupți români; pentru ANAF, firma străină, cel mai mare evazionist fiscal din România, este bibelou de porțelan; Parlamentul își joacă perfect farsa; președintele țării este „european“, iar la Guvern se află singurul partid care preia castanele, acceptând funcția de vinovat de serviciu și ciuca bătăilor, dar care, fiind și singura forță politică ce mai culege voturi populare, asigură supraviețuirea rânduielilor, pe care serviciile secrete au grijă să le perpetueze, veghind ca nimic, de fapt, să nu se schimbe!

Zău că, în asemenea ­condiții, n-are vreo importanță că premierul Tudose l-a ales pe Tandea în loc de Mandea! Ar fi fost absolut la fel dacă ar fi ales complet invers! Nici dacă domnia sa a rămas prim-ministru sau ar fi venit altul n-are niciun fel de importanță!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ilie Serbanescu 111 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Cineva are ceva cu capitalul din vest care a acaparat totul in tara asta.
    Cum de fiecare data ne comparam cu bulgarii, hai sa comparam litoralul lor dezvoltat de nemti, cu ala romanesc, dezvoltat de romani!
    Sunt ceva diferente?!
    Hai mai ca oricum am privi lucrurile romanii sunt niste hoti!
    Un fel de indieni ai Europei!

    • Și occidentalii civilizați niște icoane! Închină-te la ele cât vrei! Nu mă mai impresionează bunăstarea obținută prin șmecherii și malversațiuni de tip colonial.

    • Sa-ti fie rusine Ioane ! Sa te bata Dumnezeu pentru ca-ti denigrezi neamul ? Hai, nu inca… In ceea ce priveste bulgarii esti foarte neinformat. Intr-adevar sunt investitii germane dar investitiile bulgarilor sunt dominante. Sunt 6 mari milionari bulgari(nu-i ia DNA-ul !!)care detin 36% din litoralul bulgaresc. Alti 18% sunt IMM-uri…tot bulgaresti.Doar restul sunt…straini !La ei Soros si „Lista” lui nu au fost lasati sa-si faca de cap si iata ca au si turism si autostrazi si….

  2. Daca Tandea si Mandea au academia de informatii ca dnul Nica atunci nu conteza. Dar cine nu o are, nu intra in joc.
    In rest suntem pe orbati coabitarii pe care Ponta si Dragnea au lansat tara ireversibil in 2012 batand-si joc de votul nostru anti-sistem. Uitati-va cine e premier si unde are doctoratul..ati ghicit tot la academie…

  3. mai toata lumea are o bucatica de adevar, dar c.g. a atins cel mai „respectabil” comentariu la excelentul articol al lui nea serbanescu. si totusi mai exista si rebuturi ale societatii(cum gandesc si ce fac toata ziua lunga), exemplu: ??????: el/ea vrea poza recenta a maestrului; n-ar fi mai bine ca neghiobul asta sa citeasca ceva mai interesant pe descopera. ro decat so frece pe cotidianul?…(editat)

  4. erea sa zic …ce rost mai au camerele , comitziile, CSR atata vreme cat deciziile dictaturii brusseleze vin sigilate , fara putinta dab schimbare si tagada..? da nu , nu zic ..dece sa ma espun..daca nu zic ei cei cativa carcotasi ..ce s io ..camera?

  5. Hotia, coruptia nu sint atribute ale unor etnii, natiuni, etc.
    In capitalism au existat dintotdeauna. Si nu doar in capitalism.

    Se pare ca romanii au mai multa incredere/speranta in capitalul strain decit in capitalul romanesc. Realitatea si propaganda i-au condus spre aceasta concluzie. Romanii vor opta in proportie covarsitoare impotriva limitarii accesului capitalului strain in Romania. Iar capitalul (autohton sau strain) vrea intotdeauna influenta politica (ca sa nu apara legi nefavorabile lui).

    Deci nu poti sa le ceri romanilor sa accepte exploatarea capitalului romanesc si sa refuze exploatarea capitalului strain. Romanii simt ipocrizia.

    Lupta adevarata este intre munca si capital. Nu intre capitalul romanesc si cel strain. Bineinteles ca cel romanesc nu poate castiga, nu doar ca este infim si depinde de cel strain (credite, acces la piete, tehnologie, etc.), dar este si la fel de inuman.

  6. d-le prof haisa mai mergem si pe simtul observatiei ca Noi ROMANII DOAR AM CIUGULI din ce le scapa ALORA.am trecut pe un camp si un DULAU mancase ficatul unei caprioare ,plecand apoi si dand multumit din coada. Am trecut inapoi peste o saptamana.Cadavrul caprioarei ,cu ficatul lipsa,fusese luat in PRIMIRE de viermi ,viespi, care o devorasera cu totul

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.