O lecţie de anticorupţie

Procurorul italian di Pietro, managerul celei mai mari campanii anticorupţie din Italia postbelică, europarlamentar mai apoi, susţine, acum, la ora memoriilor personale, că gradul de corupţie politică din Italia n-a scăzut după operaţiunea ”Mani pulite”, ci dimpotrivă, a crescut şi s-a rafinat sub regimul Berlusconi.

Un lider politic ca Berlusconi n-ar fi fost posibil pe vremea vechilor partide italiene, pe care operaţiunea ”Mani pulite” le-a pulverizat, sugerează di Pietro. Maturizat politic, fostul procuror va fi înţeles că vechii lideri (Andreoti şi Craxi) or fi fost ei corupţi, dar erau măcar patrioţi. Nu o spune în clar, dar di Pietro vorbeşte azi pentru italienii care înţeleg subînţelesurile: noile partide din Italia sunt piese de joc în mâna multinaţionalelor mai degrabă decât piese ale interesului naţional.

Imatură, azi, din toate punctele de vedere (ca şi prietenul ei din podgorii, Victor Viorel Ponta), Laura Codruţa Kovesi are şi ea şansa lui di Pietro (dacă va intra în politică): să înţeleagă că o campanie atât de singulară precum anticorupţia din România (la fel a fost şi ”Mani pulite”) va fi avut drept scop principal să aducă tefelişti în locul patrioţilor din vechile partide, tineri frumoşi şi liberi, bine intenţionaţi, dar imaturi din punct de vedere politic, nu mai puţin coruptibili, ci doar altfel coruptibili.

Zicea cineva, cândva: dacă printr-un miracol, peste noapte, corupţia ar dispărea din motorul economiei mondiale, cum poate dispărea uleiul din motorul unui automobil, am avea cea mai mare criză economică din istorie. Zicea acel cineva aşa: 30% din ”ţevile” economiei mondiale sunt unse cu ”uleiul ” corupţiei; dacă n-ar fi ”unse” cu acest ”ulei” ar rugini, s-ar înfunda, ar crăpa…

Acesta nu este un elogiu al corupţiei. Aceste rânduri sunt o pledoarie în contra campaniilor prea grăbite să ardă acest ”ulei” înainte de a-i fi înţeles traseele. De altfel, la noi, nici nu se petrece o reală descifrare a hărţilor corupţiei, ci un heirupism fără strategie, direct politic şi pe faţă partizan. Ceea ce di Pietro a înţeles la bătrâneţe un şef anticorupţie mai matur ar fi putut înţelege, la noi, după 5 minute de activitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.