Erdogan instaurează starea de urgență în Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri instaurarea stării de urgență pentru trei luni în Turcia, în urma tentativei de lovitură de stat eșuate săptămâna trecută, informează Reuters.

„Consiliul nostru de miniștri a decis instaurarea stării de urgență pentru o durată de trei luni”, a anunțat șeful statului într-o alocuțiune televizată.

Acest lucru este „necesar pentru a eradica rapid toate elementele organizației teroriste implicate în tentativa de lovitură de stat”, a adăugat el, după reuniuni ale Consiliului Național de Securitate și cabinetului la Ankara.

Președintele turc a declarat de asemenea că „niciun compromis” nu va fi făcut în legătură cu democrația în ciuda proclamării stării de urgență.

„Noi nu am făcut niciodată compromisuri în legătură cu democrația și nu vom face niciun compromis niciodată”, a afirmat Erdogan în acest discurs la Ankara televizat în direct, adăugând că starea de urgență „nu este absolut deloc împotriva democrației, legilor și libertăților. Este exact contrariul: ea vizează să protejeze și să consolideze aceste valori”, notează France Presse.

Acestea sunt „măsuri de precauție necesare contra amenințării terorii, la adresa democrației, a statului de drept. Măsură este de a proteja drepturile fundamentale și libertățile”, a subliniat el.

Erdogan a încercat de asemenea să asigure piețele și investitorii, declarând că reformele economice vor continua. „Nu va fi nicio problemă cu lichiditățile”, a insistat el.

Ultima stare de urgență în Turcia a fost ridicată în 2002 în două provincii unde a rămas în vigoare după ce a fost instituită în diferite zone din sud-estul țării timp de 15 ani, amintește DPA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.