Este DNA prea puternic?

Fostul preşedinte Băsescu a introdus această temă pe agenda zilei: DNA ar fi devenit prea puternic. Cea mai dură exprimare a sa: “Putem pune cruce democraţiei dacă DNA începe să răstoarne guverne”. Oare? Am fi putut pune cruce democraţiei, ca în Ucraina, şi dacă DNA-ul n-ar fi extins acţiunea sa anticorupţie.

Că acţiunea aceasta este totuşi selectivă? Da, aşa este. Dar cum ar fi dacă, în baza dosarelor despre finanţarea campaniilor electorale, toate partidele actuale ar fi cercetate şi liderii lor cei mai influenţi ar fi arestaţi? N-am da apă la moară unor mişcări anti-sistem? Da, sistemul politic este corupt el însuşi, şi numai o nouă lege a finanţării partidelor ar putea curăţa acest sistem. O lege nouă care să interzică, pentru o vreme, orice finanţare privată a partidelor.

Da, nu ar fi bine dacă guvernele ar cădea prin DNA. Deocamdată nu avem niciun exemplu. Vom avea, probabil, unul dacă Ponta nu va înţelege că demisia lui n-ar trebui legată de acţiunea anti-corupţie a DNA-ului şi dacă va şti să afle un pretext politic pentru demisie. Se pare că îl caută. Întoarcerea TVA-ului de la 19%, cât a propus noul Cod fiscal, la 22%, cât va fi mai realist, deocamdată, iată un astfel de pretext onorabil. I l-a oferit chiar preşedintele Iohannis şi a pus umărul şi guvernatorul BNR.

Imediat după criza Codului fiscal, Ponta a anunţat că se va opera din nou! Gândeşte greu şi instabil. Are nevoie de Istanbul ca să ia hotărâri majore. Poate că îl inspiră capul tăiat al Brâncoveanului. Ori poate că aşteaptă acolo emisari ai Binomului care să-i garanteze libertatea şi capul.

x

x x

Este Binomul un Trinom? Ce am auzit recent, în Congresul SUA, arată că al treilea cap al Binomului va fi, acum, noul ambasador al SUA la Bucureşti. Dincolo de ocean, protejarea doamnei Kovesi a fost legată de problematica geostrategică a influenţei ruseşti în zonă. Ponta n-are cum să nu înţeleagă că SUA nu pot să întărească poziţia României în zonă dacă România continuă “supraproducţia” de corupţie, căci numai prin corupţie Rusia mai poate dezbina o ţară.

Ponta a înţeles deja. A renunţat la şefia PSD ca să semnalizeze în clar: iată, mi-am luat mâna de pe corupţii mei, nu mai am nicio obligaţie faţă de ei.

Ce se negociază acum? Numai capul şi libertatea lui Ponta?

Nu. Sunt semne că Oprişan şi Dragnea vor să colaboreze fără adversitate cu Iohannis pe teme de interes naţional. Sunt ei ipocriţi? Dacă se gândesc numai la libertatea lor personală, da. Dar mai ce contează o ipocrizie în plus?

Va fi DNA-ul mai blând cu ei în vremea unui nou pact de colaborare PSD – preşedinte? Vedeţi de ce DNA-ul n-are cum să nu fie selectiv? N-are cum să nu fie aşa din raţiuni de stabilitate politică şi geostrategică.

x

x x

A devenit, oare, şi prea puternic acest DNA în actuala acţiune anticorupţie? Poate că da. Avem un dezmăţ al ghilotinelor? – cum zice Ponta? Ce nu ştie Victoraş? Că nu numai Revoluţia îşi devorează copiii, ci şi corupţia poate devora valoarea geostrategică a unei ţări. Sau invers: în Grecia, valoarea geostrategică a ţării a fost întărită prin absenţa unui DNA grecesc asmuţit în contra evazionismului fiscal.

Situaţii şi situaţii…

A fost, cândva, un poet care a definit poezia aşa: Ce e poezia? Poezia e mai grea. Este definiţia cea mai bună a politicii geostrategice.

x

x x

Guvernarea Ponta (mai ales anul 2012) a fost o ameninţare asupra valorii geostrategice a României. Iată de ce n-au trimis SUA ambasador în România vreme de doi ani şi jumătate. Şi iată de ce, după ce a fost făcut să înţelegă mizele, Crin Antonescu s-a retras la… mănăstire. De acolo nu mai poţi reveni. Nici din jocul instabil al lui Ponta nu mai există cale de întoarcere în respectul aliaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.