Exclusiv: Nașul nașilor din regimul Băsescu, albit de DNA

Un tun de câteva milioane de euro dat statului român, câțiva inculpați trimiși în judecată, iar păpușarii afacerii – liberi ca pasărea cerului. Sceneta aceasta devenită familiară în România se repetă.

După celebrul caz Microsoft în care Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost scăpați de procurori pe motiv că i-au sesizat înainte în legătură cu faptele, un alt păpușar din liga mare a regimului Traian Băsescu a fost albit.

DNA a confirmat, într-un răspuns la solicitarea Cotidianul.ro, că fostul consilier de stat de la Cotroceni Daniel Moldoveanu a scăpat basma curată în tunul de la ANRP dat în favoarea afaceristului Horia Simu. Moldoveanu este cel despre care DNA vorbește în rechizitoriul trimis instanței ca fiind sprijinitorul lui Simu. Acesta a fost însă scăpat pe motiv că a denunțat fapta înainte ca procurorii să fi fost sesizați cu privire la aceasta.

Cotidianul.ro a solicitat Direcției Naționale Anticorupție să precizeze dacă fostul consilier de stat Daniel Moldoveanu a făcut sau face obiectul unui dosar penal în legătură cu cazul ANRP – Simu sau dacă a fost absolvit de răspundere penală și sub ce temei.

Iată răspunsul DNA: „În dosarul penal menționat de dvs., procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus, în cazul persoanei la care faceți referire, soluția clasării cu privire la infracţiunea de dare de mită săvârșită în forma complicității, aceasta beneficiind de prevederile art. 290 alin. 3 C.pen., “mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.

Chichița prin care Moldoveanu a fost scăpat – articolul 290 alin. 3 C.pen. care prevede că “mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta – este cea mai de succes rețetă pentru marii țepari care trec pragul procurorilor anticorupție și este generatoare de cele mai multe semne de întrebare.
Cât știau de fapt procurorii despre ițele afacerii și cât au aflat de la persoana făcută scăpată? În plus, rechizitoriul în cazul de față indică mai degrabă un trafic de influență decât „dare de mită săvârșită în forma complicității”. Afaceristul Horia Simu, coleg de învârteală cu Moldoveanu, afirmă că fostul consilier s-a autodenunțat la două săptămâni după arestarea sa, când ancheta era deja în floare. Mai mult, acesta susține că a denunțat și alte fapte de corupție ale lui Daniel Moldoveanu, dar că au fost ignorate de procurori.

Povestea tunului. Orchestrată direct din curtea lui Traian Băsescu

Horia Simu şi fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, alături de mai multe persoane, și-au dat mâna pentru despăgubiri acordate pentru un teren în municipiul Constanţa omului de afaceri, prejudiciul calculat fiind de peste 7,7 milioane de euro.

Totul a început când la data de 22 octombrie 2009, când Simu a achiziționat printr-un intermediar, drepturile litigioase pentru o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro, potrivit procurorilor.
De la acea dată, susține DNA, Simu a inițiat demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.
„Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu – Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, arătau procurorii când au anunțat trimiterea în judecată a acestor persoane.
Însă, potrivit DNA, aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj de către Simu și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei.

Dar „surpriza” abia acum urmează. La câteva zile după ce DNA a comunicat că inculpații mai sus menționați au fost trimiși în judecată, a venit cireașa pe tort. Simu a fost ajutat de un consilier de stat din cadrul Administrației Prezidențiale. Nu a descoperit presa, ci au spus-o procurorii DNA în rechizitoriul prin care afaceristul a fost trimis în judecată.

Iată câteva fragmente relevante din acest rechizitoriu:

„Obţinerea acestor despăgubiri nelegale de inculpat s-a datorat intervenţiilor făcute de acesta direct, prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse funcţii de conducere în cadrul Ministerului Mediului, Administraţiei Prezidenţiale sau RAAPPS pe lângă autorităţile implicate în procedura de retrocedare, respectiv Primăria Municipiului Constanţa, Prefectura Judeţului Constanţa, ANRP şi Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, intervenţii care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, iar, pe de altă parte, soluţionarea favorabilă a acestuia, prin acordarea de despăgubiri care nu i se cuveneau”.

„În acelaşi scop al obţinerii cât mai urgente a despăgubirilor, inculpatul Simu Horia, prin intermediul (…) – consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidențiale la acea dată, s-a întâlnit cu prefectul judeţului Constanţa (…) şi a obţinut sprijinul acestuia pentru soluţionarea favorabilă şi urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi înaintarea dosarului la ANRP”.

„În urma demersurilor pe care le-a făcut la nivelul Primăriei Constanţa şi a Instituţiei Prefectului (…) se reuşise ca dosarul să ajungă la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, astfel încât inculpatul Simu Horia a avut nevoie de alte persoane care să-i mijlocească legătura cu (…) inculpata Dumitrean Crinuţa Nicoleta. Profitând de relaţia profesională şi de prietenie cu (…), care deţinea o funcţie importantă la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile deţinute în dosarul de despăgubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obţinerea cât mai urgentă şi într-un cuantum cât mai mare de despăgubiri de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor”.

„La data de 15.12.2010, la numai câteva zile de la înregistrarea dosarului la ANRP, din dispoziţia inculpatului Simu Horia, (…), prin intermediul (…), a cedat lui (…) 10% din drepturile litigioase şi, întrucât la momentul respectiv acesta deţinea o funcţie publică importantă în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, l-a interpus ca intermediar şi beneficiar aparent pe un apropiat de-al său, respectiv pe (…).”

Simu: „Am denunțat și alte fapte de corupție ale lui Moldoveanu, dar au fost ignorate de DNA”

Supărat că a fost trimis în judecată fără să-l aibă companie și pe Moldoveanu, afaceristul Horia Simu a început să dea din casă.

„Daniel Moldoveanu – șeful Comunității Naționale de Informații – adică forul care centralizează activitatea tuturor serviciilor de informații din România, este cel care a venit la mine CERÂNDU-MI să-i dau un dosar de care să se ocupe ca să-i iasă și lui niște bani, S-a grăbit anul trecut (la două săptămâni dupa arestarea mea) să se autodenunțe pentru a scăpa. Cine l-a învățat să facă asta??? De ce DNA a ignorat toate dovezile împotriva lui – inclusiv declarațiile CONTRADICTORII ale prietenilor lui? Dacă eram vinovați, era normal să stăm împreună pe banca acuzaților nu să-l facă scăpat! Mai mult, văzând denunțul calomnios făcut de Daniel Moldoveanu, am denunțat și alte fapte de corupție ale acestuia dar care au fost ignorate de DNA. Cât despre doamna Crinuța Dumitrean, tot ce pot preciza este ca nu am cunoscut-o vreodată. Domnul Moldoveanu a menționat în schimb, în denunțul de la DNA, faptul că s-a întâlnit cu dânsa și a întrebat-o despre stadiul revendicărilor. Domnul Moldoveanu a mai intermediat și alte revendicări și tranzacții comerciale pe care nu e avea în atribuțiile legale. (…). Consider că opinia publică ar trebui să se intereseze la fel de mult de artizanii sistemului trecut și pentru ce motive ei sunt acoperiți și de actualul sistem. Dacă tot e să spunem adevărul, să-l spunem până la capăt!”, a scris Simu, într-o postare pe Facebook, după trimiterea sa în judecată.

Horia Simu și-a continuat acuzațiile și în fața jurnaliștilor. Acesta a susținut că Moldoveanu a luat „25% din cei 7 milioane de euro” primiți de la ANRP.

Cum s-a spălat Băsescu pe mâini, neluat la întrebări

După ce s-a aflat că omul său a fost implicat în această afacere, Traian Băsescu, despre care nu știm fi fost luat la întrebări de procurori, a ținut să explice public că Moldoveanu era consilier de stat și nu prezidențial la Cotroceni.

”Constat că, în spațiul public, există o dezbatere cu privire la implicarea Administrației Prezidențiale și a unui ‘consilier prezidențial’ din timpul mandatului meu în fapte de corupție referitoare la retrocedări făcute de ANRP. Resping categoric acest tip de abordare! Din declarațiile domnului Horia Simu și comunicatul DNA, rezultă clar că este vorba despre o persoană și nu despre întreaga Administrație Prezidențială. Mai exact, rezultă că este vorba despre Daniel Moldoveanu, consilier de stat și nu prezidențial și care îndeplinea funcția de ȘEF AL COMUNITĂȚII NAȚIONALE DE INFORMAȚII…”, a scris Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Cine este Daniel Moldoveanu

Daniel Moldoveanu (foto) este naşul de cununie al altui naș de mare învârteală al fostului regim, Sorin Blejnar. Moldoveanu a fost numit în decembrie 2005 de către Traian Băsescu consilier de stat la Departamentul Securității Naționale al Administrației Prezidențiale și director al Oficiului pentru Informații Integrate din cadrul Comunității Naționale de Informații.
„Comunitatea Națională de Informații” a fost inventată de Traian Băsescu în 2005 ca să mai strângă și el niște informații de la serviciile secrete.

La începutul anilor 2000, Moldoveanu avea înființate cel puțin cinci societăți comerciale. În anul 2004 a candidat pentru un post de parlamentar de Giurgiu din partea PD, dar fără succes. Ulterior, când Romeo Raicu a fost numit în funcţia de şef al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SIE, Moldoveanu devine consilier. A lucrat în cadrul comisiei conduse de consilierul prezidențial Claudiu Săftoiu, la realizarea proiectului privind înființarea Comunității Naționale de Informații.

ZiuaNews scria în martie anul trecut că Daniel Moldoveanu, implicat în mai multe firme, a derulat afaceri de zeci de miliarde cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). „Atât de încurcate sunt afacerile sale, încât el însuşi s-a încurcat în declaraţia de venit. Veniturile din dividende sunt mai mari decât profitul declarat. Fostul consilierul prezidenţial Daniel Moldoveanu a reuşit, cel puţin declarativ, performanţa de a încasa în anul 2005 dividende mai mari de câteva ori decât profiturile nete înregistrate de firmele sale”, scria publicația.

Mare depozitar de informații și afaceri, Moldoveanu nu este străin nici de SRI.

Cotidianul.ro relata în luna martie că Daniel Moldoveanu împreună cu şeful Serviciului SRI pe Municipiul Bucureşti, col. Vasile Cămărăscu, cu Sorin Blejnar şi încă vreo câţiva au alcătuit o adevărată platformă de învârtit bani, vacanţe, vânători şi proprietăţi. Moldoveanu ar avea chiar un apartament în SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.