Explozie suspectă la o uzină nucleară secretă din Iran

Doi angajaţi ai complexului nuclear iranian de la Parchin şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii puternice care s-a produs duminică, informează BBC, citând agenţia semioficială iraniană ISNA.

Un website al opoziţiei iraniene arată că explozia a avut loc lângă complexul nuclear amintit, la sud-est de capitala iraniană. Site-ul Sahamnews arată că explozia a fost atât de puternică, încât a spart geamurile locuinţelor pe o rază de circa 15 kilometri.

Complexul de la Parchin este legat de programul nuclear iranian, iar autorităţile au interzis accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în această uzină începând din 2005.

Iranul a primit de curând o prelungire a termenului până la care trebuie să ofere dovezi ca programul nuclear are strict aplicaţii civile, pentru a ajunge la un acord care să pună capăt sancţiunilor internaţionale la care ţara este supusă de aproape un deceniu. Negocierile purtate cu cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate plus Germania se axează pe încetarea procesului de îmbogăţire a uraniului în Iran. Noul termen limita este 24 noiembrie.

Explozia de la Parchin, despre care presa internaţională a relatat cu întârziere, este însă interpretată şi ca un indiciu al unor potenţiale teste nucleare. Israelul a acuzat de curând Iranul că ar fi testat mai multe dispozitive nucleare cu implozie, chiar la Parchin.

“Aţi permite Statului Islamic în Irak şi Levant să construiască un reactor cu apă grea? Aţi permite Statului Islamic în Irak şi Levant să contruiască o rachetă balistică intercontinentala? Desigur că nu. Atunci nu trebuie să permiteţi nici Statului Islamic Iran să facă aceste lucruri”, a spus premierul israelian la tribuna Adunării Generale ONU, asemănând Iranul şiit cu organizaţia jihadistă sunnită Statul Islamic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.