Facebook, chemată în instanță pentru găzduiri de mesaje teroriste

Familiile unor victime ale atentatelor comise de gruparea Hamas au intentat un proces companiei Facebook și cer în instanță daune de un miliard de dolari pe motiv că rețeaua de socializare a permis teroriștilor să utilizeze platforma pentru a pune la cale atacuri care au dus la uciderea a patru persoane cu dublă cetățenie, israeliană și americană, și rănirea unui turist american în Israel, Cisiordania ocupată și Ierusalim în perioada 2014-2016 , scrie Bloomberg.

“Facebook a oferit cu bună știință susținere materială și resurse Hamas, facilitând capacitatea grupării teroriste de a comunica, planific și desfășura atacuri și de a semăna groaza în rândurile inamicilor săi. Pur și simplu, Hamas a folosit Facebook pe post de unealtă pentru răspândirea terorismului”, susține avocatul acuzării, Nitsana Darshan-Leitner. Hamas este considerată o organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel.

Avocatul citat a declarat că grupul a folosit Facebook pentru a face schimb de informații operaționale și tactice cu membrii și simpatizanții, a postat anunțuri despre demonstrații viitoare, închideri de drumuri, acțiuni militare israeliene și instrucțiunii pentru militanții săi legate de efectuarea de atacuri. Mushir al-Masri, un lider Hamas, a declarat la telefon că “darea în judecată a Facebook arată în mod clar politica americană de combatere a libertății de exprimare și a presei” și este o dovadă a prejudecăților SUA la adresa grupării. Drept răspuns, compania a afirmat că vrea ca “oamenii să se simtă în siguranță atunci când utilizează platforma”. “Nu există niciun loc în conținut în care se încurajează violența, amenințările directe, terorismul sau discurs de ură”, au declarat reprezentanții Facebook într-un răspuns cu privire la acest caz. “Avem un set de standarde comunitare prin care ajutăm oamenii să înțeleagă ceea ce este permis pe Facebook și le cerem acestora să utilizeze instrumentele acestora de raportare în cazul în care găsesc conținut pe care ei cred că încalcă standardele noastră, astfel încât să putem investiga și să luăm măsuri rapide”, au mai spus reprezentanții companiei. În luna martie, Facebook a eliminate o pagină care promova o revoltă palestiniană împotriva Israelului și care făcea apeluri directe la violență, prin încălcarea politicilor companiei. Gabriel Weimann, un expert în domeniul terorismului pe internet, de la Universitatea din Haifa, a declarat că tehnologia ar fi mai eficientă decât litigiile prin care se descurajează folosirea social media în scopuri violente. Accentul ar trebui să fie pus, spune acesta, pe dezvoltarea de metode mai rapide pentru a detecta mesajele problematice astfel încât acestea să poată fi blocate imediat inainte de a ajunge virale. „Facebook nu este singura platform. Există multe altele. Ce veți face? Le dați pe toate în judecată?”, s-a întrebat acesta.

Cazul se va judeca în SUA, la același tribunal care, în februarie 2015, a acordat despăgubiri de 218,5 milioane de dolari într-un proces deschis împotriva Autorității Palestiniene și a Organizației pentru Eliberarea Palestinei de către familiile unor americani uciși în mai multe atentate din 2005. Printre reclamanți au fost familia lui Yaakov Naftali Fraenkel, în vârstă de 16 de ani, răpit și ucis în iunie 2014, în timp ce făcea autostopul în West Bank, și familia lui Chaya Braun, în vârstă de 3 ani, al cărui cărucior a fost lovit intenționat de un șofer palestinian, în octombrie 2014 într-o stație de tren din Ierusalim. Pagubele s-au triplat, în baza unei legi anti-terorism din SUA. Autoritățile palestiniene au declarat că nu se simt responsabile pentru faptele unor cetățeni proprii. Anunțul privind lansarea acestei acțiuni în justiție survine la o săptămână după ce ministrul israelian al securității publice, Gilad Erdan, a acuzat rețelele de socializare, și în mod special Facebook, că sunt responsabile pentru violențele din Israel și din Orientul Mijlociu în general, în opinia sa Facebook fiind o platformă de incitare împotriva Israelului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.