Familia Regală şi „Trenul Aducerii Aminte”

La 1 decembrie 2015, sărbătoarea anuală Trenul Regal de 1 Decembrie va începe, simbolic, la Turnu Severin, locul unde a păşit pe pământ românesc Principele Suveran Carol, la 8 mai 1866. La 10 mai, Principele Suveran intra în Capitală, iar la 29 iunie era adoptată Constituţia în care, pentru prima oară, ţara noastră era numită România.

Avându-i la bord pe ASR Principesa Moştenitoare Margareta şi pe ASR Principele Radu, însoţiţi de Principesa Maria, trenul va opri, de Ziua Naţională, în gările din Turnu Severin, Filiaşi, Craiova, Slatina, Titu şi la Gara Regală Băneasa.

Numit simbolic anul aceasta Trenul Aducerii Aminte, în semn de omagiu adus Regelui Carol I, el va străbate astfel judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Dâmboviţa, încheind călătoria mâine seară la Gara Băneasa din Bucureşti.

În aşteptarea Trenului Regal

După ce astăzi trenul ajunge la Turnu Severin, unde va putea fi vizitat între orele 16.30 şi 21.00, Trenul Regal va pleca, în dimineaţa de 1 decembrie 2015, din Gara Turnu Severin, la ora 8.30.

Prima oprire va avea loc în Gara Filiaşi, la ora 10.49, unde trenul va staţiona 10 minute.

A doua oprire va avea loc la Gara din Craiova, la ora 11.40, pentru 20 de minute. În timpul acestei opriri la Craiova, Familia Regală va vizita o expoziţie amplasată în incinta gării.

A treia oprire va avea loc în Gara din Slatina, la ora 13.10, pentru 10 minute.

A patra oprire va avea loc în oraşul Titu, la ora 16.13, unde trenul va staţiona 12 minute. Gara din Titu este istoric legată de Regele Carol I şi de Regina Elisabeta. Suveranii îşi aşteptau adesea musafirii oficiali la Titu, unde se urcau în tren şi parcurgeau drumul către Bucureşti – Cotroceni alături de invitaţii regali din străinătate.

Ultima oprire a trenului, în ziua de 1 decembrie 2015, va fi la Gara Regală Băneasa, la ora 17.16.

Familia Regală în Salonul Trenului

Folosirea călătoriei cu Trenul Regal pentru un scop social, cultural, educaţional, caritabil a devenit o tradiţie a Familiei Regale. Anul acesta, în urma tragicului incendiu din Capitală, în care un mare număr de tineri şi-au pierdut viaţa sau au fost grav răniţi, Familia Regală a decis să organizeze, pe durata călătoriei, un eveniment dedicat strângerii de fonduri.

În anii trecuţi, în Trenul Regal, simbol al Regalităţii, al eleganţei şi, în acelaşi timp, al simţului măsurii, construit, la comanda Regelui Ferdinand, în uzinele Ernesto Breda /Construzioni Meccaniche din Milano, în 1928, în care am avut onoarea să mă aflu, au fost invitaţi să călătorească scriitorii români, în cadrul proiectului Scriitori pe Calea Regală, desfăşurat sub patronajul MS Regelui Mihai, elevi olimpici, vârstnici care beneficiază de programul Niciodată singur al Fundaţiei Principesa Margareta a României, copii, precum şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.