×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 21 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 18:40
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
Punct de vedere
Fascismul civic și succesul SRI în Piața Victoriei – cauze și efecte
Foto Timi Slicaru
Foto Timi Slicaru

Aşa cum bine spunea domnul Constantin Gheorghe, „SRI a devenit principala ameninţare la adresa securităţii naţionale! Este ieşit de sub orice fel de control, deţine sume uriaşe de bani, controlează toate instituţiile statului, până la cea mai măruntă, este supradimensionat şi creşte permanent în dimensiuni şi putere. Nu mai are nevoie de intermediari pentru a conduce ţara, de fapt, pentru a o oferi pe tavă celor care o ocupă şi o jefuiesc. SRI a distrus democraţia, a distrus partidele politice, sindicatele, societatea civilă. Distruge orice formă de solidaritate socială şi naţională“. Total de acord!

Fără a mă referi aici la legitimitatea şi corectitudinea a ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei şi în ţară, o să pornesc de la premisa clară că cei care au organizat totul sunt oameni ai unui SRI disperat şi presat. Acest lucru este la fel de vizibil ca Arcul de Triumf când stai lângă el… În primul rând, vorbim despre scopurile mitingurilor, iar faptul că aceste manifestaţii au fost excepţional organizate din toate punctele de vedere elimină din start caracterul spontan. Sunt de apreciat organizarea impecabilă şi coordonarea din mers, care au permis ca – şi în urma unor sincope pe parcurs (eşecul incendierii clubului Bamboo) – planul să fie dus mai departe fără fisuri. Disperarea este ilustrată de uriaşul efort logistic, la nivel naţional (niciodată folosit până acum în oraşe de provincie), cu activarea maximală a resursei interne de „acoperiţi“, dar şi din toate instituţiile publice (DNA, CSM, Parchet General etc.), pe lângă cunoscuţii din aşa-zisa societate civilă, ONG-uri, inclusiv cei din extern, plata unor interviuri în publicaţii mai mult sau mai puţin importante, atragerea imediată, pe diverse canale, a zeci de corespondenţi la Bucureşti şi Cluj, organizarea militară din Piaţa Victoriei (unde se strigau numai anumite sloganuri şi se acceptau numai un anume tip de bannere), copierea unor idei din manifestaţiile de la Kiev şi din Polonia etc. Vorbim totuşi despre un serviciu cu 32.000 de mii de angajaţi (cei oficiali) – comparativ, de exemplu, cu FBI, care are 35.000 (la o populaţie de 15 ori mai mare) – şi care are un buget de 1,9 miliarde de lei (0,25% din PIB!). La câte resurse s-au aruncat în luptă, bătălia e „care pe care“, altfel nu s-ar fi permis utilizarea atâtor mijloace şi cheltuirea atâtor fonduri.

Scopuri directe:

1. Refacerea popularităţii preşedintelui Iohannis, care s-a aflat, în tot cursul anului 2016, pe o pantă abrupt descendentă, cu măreaţa contribuţie a guvernului Zero-Cioloş, onestul, modestul şi cinstitul.

2. Lichidarea economică a A3 și RTV (care au creat mari deservicii sistemului) prin cooptarea marilor multinaţionale şi influenţarea lor să îşi retragă publicitatea.

3. Creşterea popularităţii Codruţei Kövesi, grav afectată de scandalul Ghiţă şi de achitările ruşinoase pe care le încasează DNA pe bandă rulantă în cauze de răsunet.

4. Determinarea scăderii în popularitate a PSD şi ALDE, care, şi după alegeri, îşi păstraseră o tendinţă de creştere în sondaje (dacă acest punct s-a realizat sau nu, e dificil de spus, pentru că, odată cu prăbuşirea PNL, asta însemnând, probabil, între o treime şi jumătate din intenţia de vot, o parte din electorat s-a transferat spre ALDE, o parte spre PSD şi o parte spre USR – din acest motiv, preşedintele, când a vorbit în Parlament, a spus răspicat că „alegerile anticipate sunt prea mult“).

5. Trimiterea în uitare a scandalului Ghiţă şi a trecerii în rezervă (?) a lui Coldea, concomitent cu faptul că, din punct de vedere penal, nici Florian Coldea, nici Elena Istode (şefa întregii structuri de acoperiţi, adică exact cei care au fost folosiţi din plin la aceste manifestaţii) nu sunt cercetaţi în niciun fel (!)

6. Abaterea atenţiei de la problemele cu adevărat importante ale societăţii – precaritatea dotărilor sistemului sanitar, tăierile masive de păduri, lipsa autostrăzilor, dictatura ANAF etc.

7. Abaterea atenţiei de la faptul că Guvernul face exact ce s-a promis în campanie.

8. Abaterea atenţiei de la dosare penale aflate în lucru sau în judecată.

9. Crearea unei falii profunde între români prin aplicarea în practică a dictonului „dezbină şi cucereşte“ şi consacrarea unor tendințe fascistoide pentru folosirea lor ulterioară în viitoarele alegeri.

10. Creşterea substanţială a USR în dauna PNL, cu scopul clar de a prăbuşi PNL.

11. Eliminarea unui ministru al Justiţiei extrem de incomod.

12. Slăbirea autorităţii lui Liviu Dragnea pentru că atinsese un nivel îngrijorător.

13. Spargerea PSD.

14. Blocarea programului economic de investiţii al Guvernului, care – atenţie! – fără modificarea abuzului în serviciu nu se poate face, deoarece tot ce înseamnă structură decizională este paralizată de frică să semneze orice, ca urmare a miilor de dosare care au fost instrumentate sau sunt pe rol privitoare la această „infracţiune“.

15. Exercitarea unei uriaşe presiuni în scopul clar ca Guvernul să renunţe la adoptarea unor măsuri protecţioniste prin supraimpozitarea multinaţionalelor, mărirea redevenţelor etc.

16. (Şi nu în cele din urmă) o demonstraţie de forţă pentru a se vedea cine este de fapt stăpânul (apropo de zicerea preşedintelui Iohannis despre „cei care-şi închipuie că acum ei conduc...“).

Scopuri secundare (...) cu efecte pe termen mediu şi lung:

1. Slăbirea în general a statului prin crearea impresiei că acesta este, de fapt, neguvernat, poate chiar neguvernabil, cu consecinţa directă a reducerii fluxurilor externe de finanţare şi creşterea costului eventualelor împrumuturi pe care am avea nevoie să le facem.

2. Împiedicarea prin orice mijloace ca PSD să îşi pună în aplicare programul de guvernare.

3. Prelungirea artificială a unei crize politice (de fapt, inexistente!) prin solicitarea demisiei unui guvern legitim ales.

4. Împingerea cu orice preţ a ţării în criză pentru a se putea justifica încheierea unor noi acorduri cu FMI şi ceilalți, care să garanteze monitorizarea mult mai strictă a întregii politici interne.

5. Renunţarea la politicile care să încerce încetinirea ieşirii capitalului din România.

Cheile organizării impecabile a acestor tulburări „spontane“:

a. mesajele „în clar” transmise prin intermediul Realitatea TV, în special din emisiunea „Jocuri de putere”, majoritatea fiind lansate de Rareș Bogdan (vezi echivalenţa cu alegerile prezidenţiale din 2014);

b. utilizarea maximală a reţelelor de Facebook prin implicarea câtorva zeci de firme care, la rândul lor, au câteva zeci de trolli fiecare, plătiţi „la bucată“ („la postare“), un singur troll putând deservi circa 300 de conturi; eu însumi am blocat, în săptămâna care a trecut, peste 1.000 (!) de conturi cu sub 150 de prieteni în listă şi care mă asaltau cu înjurături sau propagandă, asfixiindu-mi postările;

c. simplificarea extremă a mesajului (pentru că un mesaj este cu atât mai penetrant cu cât este mai simplu): „penalii“, „noaptea, ca hoţii!“;

d. orientarea ţintei mesajului exact în zona USR şi a bazinului votanţilor lor, adică cei care lucrează în multinaţionale: „Jos corupţii!“, „Susţinem statul de drept!“;

e. radicalizarea mesajului „La puşcărie!“;

f. translatarea mesajului împotriva PSD: „ciuma roșie” (similar campaniei împotriva lui Ponta din 2014).

Implicarea serviciilor germane

Pe lângă bani, logistică, oameni, fără un plan foarte bun, foarte bine executat şi corectat din mers, totul ar fi fost degeaba. Asta sugerează o conducere unitară a manifestaţiilor. Este evident că o singură persoană nu putea fizic să execute tot acest plan şi, mai ales, să-l ajusteze din mers, ceea ce duce la ideea compartimentării sarcinilor în cadrul unui comandament disponibil 24 din 24. Se putea face aşa ceva fără ştirea şefului SRI? Absolut exclus! Putea SRI să o facă singur? Având în vedere impresionanta dezvoltare externă, probabil că nu. Aşadar, ajutorul nu putea proveni decât de la cei direct interesaţi în scopurile asumate pe termen lung: de la serviciile germane. De ce serviciile germane se implică în răsturnarea Guvernului legitim ales? Pentru că Germania este cel mai mare investitor străin în România, iar firmele străine au în România rate de profitabilitate cel puţin de două ori mai mari ca în orice altă parte a Europei. E o chestiune de bani! Măsurile economice ale Guvernului le fac pur şi simplu să piardă bani, mulţi bani. Iar serviciile germane îşi ajută ţara (cum e şi normal!), nu lucrează împotriva ei, ca ale noastre! Până îşi va rezolva taica Trump problemele interne şi îşi va îndrepta atenţia şi asupra noastră, cam asta e situaţia...

Interesul Rusiei

Mai rămâne o ultimă întrebare: care este interesul Rusiei? Păi, acelaşi ca în ultima sută de ani: să destabilizeze, prin orice mijloace, orice din Europa sau din vecinătatea/anturajul SUA. Aici apare contradicţia clară cu propaganda care şi-a schimbat mesajul şi acum clamează că „PSD vrea să ne vândă ruşilor“, când tocmai cei care fac eforturi şi cedează (nepermis pentru niște câştigători detaşaţi ai unor alegeri), tocmai pentru a asigura stabilitate, sunt exact cei de la PSD. Băsescu, aşa nemernic cum este, a spus clar că suntem ţinta unui război hidrid în faţa căruia nu avem cum să ne apărăm. Nu PSD este în faţa unui asemenea război, ci toată ţara! Interesele de destabilizare ale vecinilor converg şi, în jurul nostru, Rusia strânge încet şi tacticos laţul: Moldova e roşie, Bulgaria, care, în principiu, contează mai puţin, bate şi ea spre roşu, Ucraina e dezmembrată, Ungaria e roşie cu accente naţionaliste, Serbia e roşie şi ea, practic nu mai avem niciun vecin de încredere.

La întrebarea „De ce protestele nu se sting?“, există trei explicaţii posibile:

I. Deşi organizatorii s-au retras, demonstraţiile continuă de la sine.

II. Rolul de organizator a fost preluat de alte structuri, interne sau externe.

III. Organizatorii nu s-au retras deloc, continuă alimentarea demonstraţiilor pentru îndeplinirea scopurilor pe termen mediu şi lung.

În condiţiile în care se preconizează (şi se „anunţă“ pe toate canalele) din nou 100.000 de oameni duminică seară pentru a cere demisia Guvernului, înseamnă că organizatorii, aceiaşi, nu s-au retras nicio secundă.

Încă nu s-a terminat

Până în 2012, apoi şi după, SRI a împiedicat prin orice mijloace orice manifestaţii, mitinguri (nu s-a ieşit în stradă nici la tăierea salariilor, nici la închiderea spitalelor, nici la erata CCR de la referendum), tocmai pentru că ştia că e nevoie de stabilitate, iar lipsa stabilităţii şi predictibilităţii ne-ar pune la pământ din punct de vedere economic. Acum, populaţia este îndemnată să iasă în stradă, schimbarea de orientare e radicală. De ce? Sacrifici o ţară doar pentru nişte interese politice efemere? Sau noi aveam un drum bine stabilit cu ani în urmă şi deodată vine un ţăran din Teleorman care acumulează brusc multă putere şi are tupeul să spună că nu e de acord? Şi toţi cei care s-au opus s-au dus la puşcărie, au fugit sau, pur şi simplu, au renunţat? Aşa cum arată lucrurile acum, vedem un grup mic de oameni care luptă împotriva tuturor, împotriva unor forţe uriaşe. Să vă pară rău de ei! Vor lupta şi vor muri pe câmpul de luptă. Pentru cretinii care nu înţeleg nimic, dar strigă „Huo!“. Sau, precum cei dinaintea lor, vor fi laşi şi vor încerca o pace ruşinoasă. Dar faptul va fi consemnat, cândva, în istorie: în acest moment, corespondenţii străini, cronicarii, sunt tot aici. Nu pleacă. Au fost probabil înştiinţaţi, prin canale diverse (surse), că mai urmează. Articolele în presa străină continuă. Luările de poziţie din partea unor influenţi oficiali europeni şi din partea UE continuă. Protestele continuă. Deci nu s-a terminat. E doar un intermezzo. Până revenim pe drumul stabilit.

Dr. Răzvan Constantinescu

Publicat Miercuri, 15 februarie 2017
60335
 | 115
 | 125
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
El Condor
0
Creatorii articolului confunda INSTITUTIA (mult necesara, da altfel), cu INDIVIZII care gresesc si pot fi pedepsiti conform normelor legale . DAR, pentru unii (deocamdata nu dam nume), INSTITUTIA TREBUIE SA DISPARA - CA LE STA "IN GAT" . Cat despre "Piata Victoriei" , INTERESELE DIN AFARA TARII (vezi szorcos&Co) au vrut sa reediteze EUROMAIDANUL UCRAINEAN .
Publicat Miercuri, 07 iunie 2017
+Răspunde
rody
0
excelent articol ! un singur citat din articol e infricosator : 'sacrifici o tara pentru interese politce meschine,minore,sau?'
Publicat Miercuri, 07 iunie 2017
+Răspunde
sara
0
Manipuleaza, manipuleaza ca tot ramane ceva in constiinta unor oameni care stiu doar sa asculte nu sa si gandeasca. Domnule doctor, daca si asa va dati cu parerea si le stiti pe toate trebuia cel putin sa cititi ordonanele date de Dragnea, macar erati in tema si nu mai faceati afirmatii care nu au alt scop decat acela de a directiona acuzatiile in alta parte si nu asupra ticalosilor care au elaborat pe sest aceste acte normative. Sa va amintesc eu doar cateva din ce au scris ei in aceste ordonante, cu nerusinare. Articolul legat de abuzul in serviciu din actualul cod penal are doar 4 randuri iar modificarile, toate in favoarea penalilor sunt in numar de 5 si doar una este dispusa de CCR. Printre ele se numara si prevederea ca in Romania oricine poate fura fara probleme daca paguba este sub 200.000 pentruca nu va face puscarie. Unitatile sanitare, ca sa ma refer la domeniul dvs. pot contracta orice cu oricine la orice pret pentruca nu risca sa fie condamnat. Si va mai spun ceva, un contract mare se poate imparti in mai multe contracte mai mici, care sa nu depaseasca fiecare suma de 200.000 de lei . Ce vreau sa spun ca se poate fura mult mai mult daca actele sunt facute "cum trebuie". Apoi se prevede ca constituie infractiune doar daca se incalca o lege sau o ordonanta a Guvernului. Daca incalci un alt act normativ, de exemplu o hotarare a guvernului, decrete, norme metodologice si instructiuni date de ministere, decizii ale primariilor si orice documente, daca ai pagubit statul cu sute de milioane de lei deasemenea nu faci puscarie pentruca nu sunt legi sau ordonante. Alta ticalosie din aceasta ordonanta este faptul ca daca totusi l-ai putut prinde pe unul care se incadreaza in categoria abuzului in serviciu, acesta nu mai este pedepsit cu inchisoare de la 2 la 6 ani si interdictia de a mai ocupa functii publice ci va face doar inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda , indiferent de cat de mare este paguba produsa. Sunteti un PSD-ist de nadejde.
Publicat Marţi, 21 februarie 2017
+Răspunde
Negro
-3
Domnule doctor, sunt de acord cu dumneavoastra. PSD ALDE constituie viitorul de aur al Romaniei. Domnul Florin iordache este reprezentantul in carne si oase al floarei justitiei romane. A absolvit cursurile Facultatii de drept a Universitatii din Craiova, fara sa fie vazut pe coridoarele facultatii. La fel cum si ilustrul profesor al domniei sale. domnul Adrian Nastase, care incasa lunar salariul de la respectiva facultate. Si cam atat. Cea de-a doua marte neagra a domnului Iordache -tot el a semnat-o si pe cea avortata in 2013- putea sa abata privirile de influenta fascista ale Comunitatii Europene pe care o scoateti fara drept de apel in relief si mai ales pe cea a Rusiei, care dupa miscarea domnului Florin Iordache putea sa faca uitat Testamentul lui Petru cel Mare, de largire a frontierelor marelui imperiu pana la gurile Dunarii. Desigur si pe subsemnatul, care am participat la unele mitinguri daca nu ma faceti fascist imi conferiti cu generozitate calificarea transanta ca fac parte dintre "cretinii care nu inteleg nimic". Va multumesc. Nu va cunosc domnule doctor, dar ideile scoase parca din discursurile fulminante ale doamnei Lia Olguta Vasilescu m-au pus in garda. Sa nu ma joc cu focul. Urmeaza represariile. Dunneavoastra doar ne-ati avertizat... Dar cine sunteti dumneavoastra, domnule doctor, Razvan Constantinescu?
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Sorin
+5
Padurile statului sunt administrate comform legilor in vigoare si sunt in siguranta fiind supuse controalelor tuturor organelor abilitate in acest sens.Cele private in care cei care au revendicat fraudulos cu chichite avocatesti,acte si martori falsi si bani grei,trebuie sa-si recupereze investitia.Acesti noi pseudoproprietari fac presiuni pe toate caile pentru a taia aceste paduri cu acte in regula invocand dreptul la proprietate.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Corneliu
+5
Acum este razboiul Serviciilor!
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
zmeul @ Corneliu
+1
Nu ba, e razboiul neuronilor, a celor care nu au priceput nimic din proteste.Iti vine sa-ti iei lumea in cap cand citesti asemenea aberatii.Daca cineva se revolta pentru un furt sau o nedreptate,hop,serviciile si multinationalele sunt de vina.Evident ca presa a inventat asemenea gogosi.Nu neaparat presa cat ciupalacii aserviti unor mameluci din politica.Si cand te gandesti ca demnitatea nu ti-o poate lua nimeni decat daca tu renunti la ea.Multi asa zisi jurnalisti au ajuns de fapt gunoierii de serviciu al unor partide .Doar ca unii umbla cu limba scoasa sa pupe in dos pe unii politicieni,cu gandul ca poate in timp ajung in functii,precum Firea-Pandele.Ar vrea si Badea,dar nu e blond,iar cand face spagat nu are pasarica ci un cuculet.Cu care face pipi pe ascultacii lui
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
asclepios
+3
Dl ”Dr.” autor are dreptate! Germania si Rusia impreuna vor sa distruga Romania, iar SRI-ul platit gras din banii nostri, ajuta si el la realizarea acestui lucru. Doar guvernul nostru patriot se mai opune, chiar in mod eficient, dand ordonante de dezincriminare a abuzului in serviciu, pentru a furniza pretextul demonstratiilor de strada destabilizatoare! Ma inclin in fata acestei etalari admirabile de logica! Felicitari!
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Nastratin
-2
Si totusi cine este dr. Răzvan Constantinescu ? Pai tot ce am putut sa aflu este ca scrie des la ActiveNews , un site de stiri care dupa parerea altora , este un site prorus , proPutin , unde se intalnesc toti cei care au un colt impotriva UE , NATO , USA , precum Mircea Dogaru , Eugen Mihaescu ! Ai sa gasesti articole despre cum Romania este condusa de reteaua Soros , primii pe lista de plata fiind Iohannis si Ciolos ! Articole despre ce banditi si-a ales Donald Trump la Casa Alba ,...., si numai d'astea ! Si am remarcat o colaborare perfecta : azi un ,,cotidian'' preia un articol din ,, ActiveNews'' , a doua zi ,, ActiveNews'' preia un articol din ,, cotidian'' !
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Deus
+11
Manipularea e o sabie cu doua taisuri, la fel ca orice alta arma folosita in lupta pt putere. "Rezistam!", striga vamaiotii din Piata Victoriei si de prin alte orase din Romania. "Rezistam!", le raspund ceilalti romani, din ce in ce mai constienti de ordinaria mascata in libertate de manifestare. Nu stiu, sincer, care va fi rezultatul final. Dar pot vorbi in numele meu: VOI REZISTA PT ROMANIA. VOI SUSTINE REZULTATUL VOTULUI DEMOCRATIC. VOI CONTINUA SA CRED IN DREPTATE SI ADEVAR. VOI RESPINGE ORICE INITIATIVA TOTALITARA, ORICE REGIM NAZISTO-STALINIST, PT CA NU AM UITAT SI NU VOI UITA NICIODATA ZECILE DE ANI DE BEZNA COMUNISTA. SI NU VOI CONSIDERA NICIUN SACRIFICIU PREA MARE, DACA LA FINAL TARA MEA. TARA NOASTRA VA RAMANE INTREAGA. ADEVARUL TRIUMFA INTOTDEAUNA, INSENSIBIL LA SOARTA SUSTINATORILOR SAI. DUMNEZEU SA APERE ROMANIA!
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
cititor40
+17
Crede cineva ca Germania uita intoarcerea armelor in II-lea razboi? Sunteti naivi stimabililor!Credeti ca laudata UE,DUPA CE A DISTRUS INDUSTRIA ,LASA DIN MANA EXPORTUL DE CAPITAL,pt.ca alt ceva nu mai au de luat! MUNCITI CA SCLAVII SI NU REALIZATI CA SUNTEM EXPLOATATI MAI CEVA CA AFRO IN PERIOADA SCLAVAGISMULUI?
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Femei frumoase pe funcții superbănoase
Publicat acum 8 ore şi 39 minute
Lazăr și Kovesi - stat în stat
Publicat acum 22 ore şi 10 minute
Real Madrid, de neoprit
Publicat acum 11 ore şi 12 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 11 ore şi 12 minute
Andrei Marga

Cum cei mai mulți se consideră creștini, se poate spune că, în Europa, creștinismul este mai mult decât viziune - este însuși mediul formării și referința fundamentală. Pot fi însă luate în serios partidele și persoanele care-și afișează adesea cu emfază afilierea?

Andrei MargaPublicat acum 21 ore şi 54 minute