Festin de muzică clasică şi jazz

Se anunţă o seară incendiară la Gala EUROPAfest

4 trupe de jazz de pe 3 continente îşi dispută Marele Premiu

Pe 23 mai, de la ora 19.00 are loc Gala EUROPAfest pe scena Teatrului Odeon.

Maratonul de 10 zile de evenimente de jazz, blues, pop şi clasic, care s-au desfăşurat în paralel la Bucureşti şi Sibiu, se încheie cu un concert de excepţie, ale cărui coordonate sunt diversitatea, atmosfera specială şi nivelul artistic ridicat.

Scena Teatrului Odeon va fi adusă la viaţă de cele mai apreciate trupe de jazz din festival, finaliştii Bucharest International Jazz Competition: Pilot | Australia, Shalosh | Israel, Atom String Quartet | Polonia şi Mynah | Italia. 4 stiluri diferite, 4 proiecte îndrăzneţe şi mult jazz de calitate. Spectatorii au ocazia să-şi aleagă favoritul, să trăiască emoţii alături de trupa preferată, asteptând cu sufletul la gură anunţarea câştigătorilor.

În aceeaşi seară, publicul va cunoaşte noile stele ale scenei internaţionale de vioară, fiind desemnaţi laureaţii ediţiei a 22-a a Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. Momentele de premiere vor fi punctate de interpretări pline de emoţie şi sensibilitate, virtuozitate şi rafinament la cel mai înalt rang.

După regalul de muzică bună oferit de finaliştii Bucharest International Jazz Competition şi decernarea premiilor la concursul de vioară, un moment special îl constituie înmânarea de către Principele Nicolae al României a Diplomei de Excelenţă unei companii partenere a festivalului.

Finalul în crescendo aduce un jam session captivant la care îşi dau aportul toţi muzicienii din concert, urmat de punctul culminant, decernarea celor două premii “Best Band” şi “Grand Prize Winner”.

Afiş din festival. Foto Teodor Oroianu

Gala EUROPAfest promite un spectacol de muzică la cele mai înalte standarde de calitate, un festin de jazz şi muzică clasică, care încheie armonios o ediţie explozivă şi surprinzătoare.

Înainte de Gală, există încă un duplex Bucureşti-Sibiu, pe 22 mai | 20.00 la Caffe Festival Ibis are loc concertul Best of Jazz, o avanpremieră a Galei, iar la Sibiu, de la 19.00, pe scena sălii Thalia, concertul Best of ClassicFinala Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti, unde artiştii vor evolua alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.

Gala EUROPAfest e alternativa care îţi transformă o seară de sâmbătă obişnuită într-o experienţă memorabilă, ce vine la pachet cu o stare de bine şi răsfăţ.

Sub sloganul It’s all about live quality music!, EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte 4 genuri muzicale – jazz | blues | pop | clasic a prezentat în cadrul celei de-a 22-a ediţii, desfăşurată în perioada 14 – 23 mai, peste 300 de artişti din 45 de ţări.

Dirijorul Ion Marin dirijează la Sankt Petersburg

Ion Marin

Duminică, 24 mai 2015, dirijorul de origine română Ion Marin va dirija orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, cu Simfonia a 9-a de Gustav Mahler. Colaborarea cu această orchestră a început în urmă cu 3 ani şi are în vedere realizarea integralelor simfoniilor compozitorilor Gustav Mahler şi Anton Bruckner.

Concertul se desfăşoară în cadrul celei de-a X-a ediţii a International Festival “Musical Collection” şi cuprinde în programul său şi Concertul de pian nr. 9 de W. A. Mozart, interpretat de Miroslav Kultyshev.

Orchestra Filarmonicii Sankt Petersburg este cel mai vechi ansamblu simfonic rusesc, fiind fondat în anul 1882, la ordinul lui Alexandru al III-lea. Astăzi, conducerea artistică a instituţiei este asigurată de celebrul dirijor Yuri Temirkanov.

Reputat ambasador român în lumea dirijorală, Ion Marin a condus cele mai importante orchestra europene (Berliner Philharmoniker, Staatskapelle din Dresda, Leipzig Gewandhaus, Bayerischer Rundfunk, Filarmonica din Sankt Petersburg, London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker) şi a colaborat cu cei mai celebri artişti ai planetei (Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras, Montserrat Caballe, Angela Gheorghiu, Cecilia Bartoli, Renee Fleming, Anna Netrebko).

Recital de acordeon clasic cu Pietro Roffi

Pietro Roffi

Vineri, 22 mai, la ora 20.00, la Institutul Italian de Cultură din Bucureşti sunteţi invitaţi la un recital de acordon clasic cu Pietro Roffi.

Roffi este un muzician cu un talent excepţional. În mâinile lui, acordeonul se transformă în orchestră.

Repertoriul său variază de la muzica barocă la cea clasică şi la tango.

Pietro Roffi este un tânăr acordeonist italian care interpretează muzică clasică. Născut lângă Roma în 1992, aînceput să studieze muzica la 6 ani şi a obţinut licenţa cu notă maximă şi cu menţiunea de onoare la Conservatorul “Santa Cecilia” din Roma, sub îndrumarea profesorului Massimiliano Pitocco.

Din 2011 desfăşoară o intensă activitate concertistică în Italia şi în străinătate (Europa, Asia şi America de Sud) ca solist, în formaţii de muzică de cameră şi ca solist împreună cu orchestre. Repertoriul său variază de la muzică barocă şi clasică la orgă şi clavecin, la adaptări ale lucrărilor pentru pian de secol XIX-XX, până la originala muzică clasică inovatoare pentru acordeon. Este autorul unui tratat despre cum se compune muzică pentru acordeon.

Turneul Internaţional „Stradivarius – Enescu Experience

Violonistul Alexandru Tomescu – unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio care deţine dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu – va susţine marţi, 26 mai (19.00), la Sala Radio, alături de pianistul rus Eduard Kunz, recitalul de la Bucureşti din cadrul turneului său internaţional „Stradivarius – Enescu Experience”.

Aflat la a 8-a ediţie şi derulat anul acesta sub titlul „Enescu Experience”, turneul Stradivarius iniţiat de Alexandru Tomescu este aşadar dedicat de această dată memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului. Programul propus publicului de violonistul român, alături de pianistul Eduard Kunz, este unul special: cei doi vor prezenta, în premieră naţională, Integrala operelor lui George Enescu pentru vioară şi pian.

Turneul a debutat în data de 3 mai la Sinaia, loc foarte drag lui Enescu, şi se desfăşoară între 3 mai şi 15 iunie, în 15 oraşe din România, Republica Moldova şi Franţa, unde cei doi muzicieni vor susţine concerte, dar şi o serie de conferinţe şi întâlniri cu tineri din licee şi universităţi. Totodată, această ediţie a turneului este dedicată unei cauze sociale şi de interes public – restaurarea Casei Enescu de la Mihăileni – Botoşani şi transformarea acesteia într-un centru cultural şi muzical internaţional.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Cu o carieră internaţională cuprinzătoare, ce include concerte şi recitaluri în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokyo, Alexandru Tomescu a propus publicului român în fiecare an, în turneele sale, cele mai ample şi dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe, Bach.

Violonistul român a câştigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara Stradivarius Elder-Voicu. Folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, aceasta este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradivarius din lume.

Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz

Eduard Kunz, pianist inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti ai viitorului, îl însoţeşte pentru a doua oară pe violonistul Alexandru Tomescu în Turneul „Stradivarius”.

A studiat la Şcoala Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi apoi la celebrul Conservator Naţional de Muzică „P. I. Ceaikovski” de la Moscova. Eduard Kunz a obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. A fost distins cu nu mai puţin de 13 premii I la importante competiţii internaţionale. Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, în 2007.

Concertează regulat cu orchestre valoroase ale Europei şi ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Naţională Rusă etc.

Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” la Sala Radio

Ilustrul pianist şi compozitor Valentin Gheorghiu

Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio se alătură „Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi” (SIMN) – eveniment ajuns la ediţia 25!

Organizată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, SIMN este cel mai important festival din România dedicat creaţiilor recente şi ocupă deja un loc semnificativ în viaţa muzicală internaţională. Ediţia a 25-a a „Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi” (SIMN), ce se va desfăşura între 22 şi 29 mai, cuprinde o suită variată de evenimente. Alături de nume ale compozitorilor români confirmaţi deja pe plan internaţional, vor reprezenta creaţia autohtonă şi cei mai importanţi artişti ai tinerei generaţii.

Gheorghe Costin

Miercuri, 27 mai (19.00), la Sala Radio, sunteţi invitaţi la concertul Orchestrei de Cameră Radio, ce se va derula sub bagheta lui Gheorghe Costin, dirijor al Filarmonicii „Banatul” – Timişoara. Solişti serii vor fi violoncelistul Mircea Marian şi Alexandru Matei – la percuţie. În programul concertului veţi asculta: Ulpiu VladSonorităţi şi anemone II, concert pentru violoncel şi orchestră de coarde, Adrian IorgulescuConcert pentru percuţie şi orchestră de coarde, George Balint – Istorie, pentru orchestră de cameră şi Wolfgang Rihm – Erscheinung.

Corul Preludiu

Cel de-al doilea eveniment de la Sala Radio înscris în „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” este concertul Orchestrei Naţionale Radio, desfăşurat vineri, 29 mai (19.00), sub conducerea muzicală a dirijorului Adrian Morar. Le veţi aplauda ca soliste pe Raluca Stratulat – vioară şi Andreea Ţimiraş – violoncel.

Violonista Raluca Stratulat

Veţi asculta în repertoriul serii Simfonia a IV-a semnată de Ştefan Niculescu, compozitorul omagiat în cadrul celei de-a 25-a ediţii a evenimentului. Muzicianul este şi primul director artistic al SIMN şi fondator al acestei manifestări. Pe lângă lucrarea menţionată, programul serii mai cuprinde: Dan DediuConcert pentru vioară, violoncel şi orchestră, Marc Mellits – Brick şi Octavian Nemescu – Muzica primelor 14 minute ale unei ore fatale.

Adrian Morar

Între cele două evenimente menţionate, joi, 28 mai (19.00), la Sala Radio, în seria “Ansambluri corale de prestigiu”, Corul Preludiu al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, dirijat de Voicu Enăchescu, se întâlneşte pe scenă cu unul dintre cei mai mari pianişti români din toate timpurile: Valentin Gheorghiu. Pe lângă ipostaza sa de interpret, de această dată îl veţi aplauda pe artistul român şi în calitatea sa de… compozitor! Lucrarea sa – Eminesciana pentru cor şi pian – va fi interpretată în primă audiţie absolută. O serie de alte partituri semnate de compozitori români vor fi de asemenea cântate pentru prima oară, cu această ocazie, în faţa publicului de la Sala Radio.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.