„Festival Dilema Veche”, timp de trei zile, în Cetatea Alba Carolina

Peste 20.000 de spectatori sunt aşteptaţi să participe, de vineri până duminică, la prima ediţie a Festivalului Dilema Veche, iniţiat de revista cu acelaşi nume, care se va desfăşura în Cetatea Alba Carolina, cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba şi Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Organizatorii intenţionează ca acest festival să devină unul anual şi, în timp, internaţional, care să se desfăşoare tot la Alba Iulia.

Bugetul alocat de Primăria Alba Iulia şi CJ Alba pentru acest festival este de aproximativ 320.000 de lei.

Timp de trei zile vor avea loc, sub deviza „plăcerile vieţii”, mai multe evenimente la care sunt aşteptaţi să participe Mircea Dinescu, Cristi Puiu, Alexandru Tomescu, Alexandru Andrieş, Florin Iaru, Vintilă Mihăilescu, Eugen Istodor şi alţii.

În cadrul festivalului va avea loc proiecţia, în premieră absolută, a celui mai nou film al lui Cristi Puiu – „Şoarecele pe masă” -, „dilematograful” fiind amenajat la Poarta a II-a a Cetăţii. De altfel, în fiecare seară a festivalului, în faţa Porţii a II-a vor avea loc proiecţii de film – „Never let me go” (vineri), „Şoarecele pe masă” (sâmbătă), „Another year” (duminică).

Cristi Puiu va participa, sâmbătă, şi la Club Dilema, unde se va discuta despre „plăcerea de a vedea filme”, eveniment care va avea loc la Palatul Princiar. Scriitorii Florin Iaru şi Robert Şerban vor povesti, în aceeaşi zi, tot în Club Dilema, despre „plăcerea de a citi”, iar duminică Dan C. Mihăilescu este invitat la discuţiile despre „plăcerile şi chinurile cititului”.

Deţinătoarea premiului UNITER pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal în 2011, Ofelia Popii, va urca, duminică, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în spectacolul eveniment „Felii”, în scenariul şi regia Liei Bugnar.

În Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia va concerta sâmbătă Alexandru Tomescu, cu a sa vioară Stradivarius, urmând să interpreteze „Capricii” de Niccolo Paganini.

Trupele Sarmalele Reci şi Cargo şi Alexandru Andrieş vor susţine recitaluri extraordinare, vineri, respectiv duminică, la Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina.

Doritorii sunt aşteptaţi sâmbătă la atelierul de gătit al poetului Mircea Dinescu, tot în cetate, la Traseul celor Trei Fortificaţii. În aceeaşi zi, la Sala Unirii, Eugen Istodor va prezenta volumul „Judeţul Alba. Ghid turistic”, un produs original al CJ Alba.

În cadrul festivalului vor mai fi organizate spectacole de dans contemporan, o expoziţie de caricatură Ion Barbu, conferinţe.

Redactorul şef al revistei „Dilema Veche”, Mircea Vasilescu, a povestit, miercuri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, cum a apărut, în urmă cu doi ani, ideea acestui festival. El a spus că, aflându-se în Italia, în oraşul Ferrara, la un festival organizat de o revistă, s-a gândit atunci dacă se va putea face şi în România ceva asemănător şi într-o localitate alta decât Bucureşti. „Întâmplarea face că am găsit locul ideal – Cetatea Alba Iulia”, a spus Vasilescu.

El a adăugat că este o diferenţă între un festival de jazz, de teatru, de film şi ceea ce îşi propun organizatorii „Festivalului Dilema Veche” şi anume un festival în care mai multe domenii ale culturii şi ale artei să fie prezente, în care să fie valorificat şi potenţialul locului în care se desfăşoară, „pentru că trebuie să existe o legătură de substanţă între ceea ce este propus publicului şi locul în care acest public vine să vadă, să audă, să se întâlnească cu invitaţii”. AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.