Florin Georgescu, gata să elimine cota unică

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, aflat în cărţi pentru preluarea portofoliului Finanţelor în guvernul Ponta, susţine pe faţă renunţarea la cota unică şi trecerea la impozitul progresiv.

Declaraţia a fost făcută la o masă rotundă „România 25 de ani”, eveniment organizat de finmedia.ro, la care au mai participat consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, preşedinţi de bănci (Radu Graţian Gheţea – Preşedinte CEC Bank, Steven Van Groningen – Preşedinte Raiffeisen Bank) etc.

Printre cei care au luat cuvântul s-a aflat şi prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, cel despre care se spune că ar putea-o înlocui pe Ioana Petrescu la conducerea Ministerului Finanţelor Publice într-un eventual nou guvern Ponta.

Florin Georgescu: Cota unică nu a adus bunăstare

La finalul intervenţiei sale, Florin Georgescu a propus „o ultimă menţiune cu caracter de reflecţie”.

De ce n-am face noi o impozitare progresivă, da’ nu d-aia sperietoare, cum se încearcă să se acrediteze, adică pe lângă 16 să mai punem un cinşpe sau un paişpe? (Florin Georgescu)

„De ce n-am face noi o impozitare progresivă, da’ nu d-aia sperietoare, cum se încearcă să se acrediteze, adică pe lângă 16 să mai punem un cinşpe sau un paişpe? Care este scopul să faci două cote? Ca să pui pe toată lumea să semneze declaraţie privin veniturile, nu numai pe ăştia de la stat. Şi atunci ce obţii? Obţii o transparenţă, trinomul ăla, stabilitate, predictibilitate şi transparenţă. Transparenţa să semneze toată lumea, şi de la stat, şi privaţi, şi atuncea se uită Fiscul, sare calculatorul în sus (…), disciplinezi lumea şi reintroduci banii în circuit şi anume îţi spune, dom’le, dumneata ai pierderi, n-ai luat salariu, n-ai luat dividente, nu prea ai ce să raportezi în declaraţia de venit, maşini, case, vile, firme, avioane, teambuilding-uri prin toată lumea… de ce nu vrem să facem asta? Că ne convine aşa. Unora, puţini. P-ormă ne mirăm că unii sunt uşor manipulabili şi descurajaţi şi nu se simt în siguranţă”, a spus Florin Georgescu.

După care a întărit ideea: „Asta trebuie după părerea mea şi voi încerca să susţin până când voi avea forţele necesare. Pentru că nici cota unică, nici restitutio in integerum nu au adus locuri de muncă şi bunăstare. N-a câştigat mare lucru… Eu aveam 34, s-a trecut la 16. N-am câşitgat mare lucru. E, bunicel, aşa (…) Decât să-i dai 2000 de euro unuia să îţi facă optimizare fiscală, mai bine îi dai 50 de euro şi îţi arată cum să pui rubricile alea”, a mai spus Georgescu.

Un subiect care revine mereu în atenţie

Renunţarea la cota unică şi trecerea la impozitarea progresivă este un subiect care a revenit mereu în discuţie de la instalarea guvernului Ponta. Ultima oară când s-au iscat mari discuţii în jurul acestui subiect a fost între cele două tururi de scrutin, când mass-media a publicat informaţii despre un proiect de introducere a impozitării progresive care ar fi circulat în interiorul Ministerului Finanţelor Publice.

Titularul portofoliului, Ioana Petrescu, a declarat atunci că nu este de acord cu renunţarea la cota unică, iar purtătorii de cuvânt ai PSD au reacţionat dur, susţinând că informaţiile despre renunţarea la cota unică sunt dezinformări şi nu au acoperire în realitate. Declaraţiile lui Florin Georgescu şi informaţiile despre posibila remaniere a Ioanei Petrescu şi înlocuirea ei cu prim-viceguvernatorul BNR aruncă însă o nouă lumină asupra lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.