Francezii stau la coadă pentru a-și alege președintele

Aproape 47 de milioane de alegători sunt așteptați duminică să-l aleagă pe succesorul socialistului Francois Hollande, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Emmanuel Macron și extremista Marine Le Pen sunt candidații considerați ca având șansele cele mai mari de a ajunge în turul doi. François Fillon și Jean-Luc Mélenchon se află și ei în top patru.

Update Alegătorii francezi aşteaptă la cozi lungi pentru a putea să voteze la secţiile deschise în străinătate. La Montreal timpul de aşteptare era duminică de peste trei ore, dar autoritățile susţin că prezenţa ridicată la urne nu a creat probleme majore la secţiile deschise în străinătate.

Mai multe incidente minore au provocat panică şi au dus la evacuarea mai multor secţii de votare în întreaga Franţă. Autorităţile franceze au anunţat că toate alertele de securitate înregistrate s-au dovedit a fi false. O secţie de votare a fost evacuată după descoperirea unei maşini abandonate în localitatea Besancon, situată în apropiere de Dijon. Ulterior, poliţiştii au găsit o armă în maşina furată şi abandonată cu motorul pornit, dar nu există nicio ameninţare pentru alegători.

Bătălia se dă între 11 candidați.


Alegerile au loc în contextul unor temeri sporite provocate de ultimele incidente teroriste din această țară.

Președintele francez este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unui scrutin uninominal majoritar în două tururi, pentru un mandat de cinci ani care poate fi reînnoit o singură dată. El trebuie să obțină majoritatea absolută a voturilor exprimate într-un tur sau două, indiferent de rata de participare.

Citește analiza Franța: cele mai imprevizibile alegeri prezidențiale

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.