„Game of thrones” şi geopolitica Orientului Mijlociu

Jurnaliştii de la The Washington Post au fost inspiraţi de o replică dată de premierul israelian Benjamin Netanyahu şi au ajuns să explice geopolitica Orientului Mijlociu recurgând la reporturile de putere din celebrul serial Game of Thrones (Urzeala Tronurilor).

“Cele două tabere, extremistii din organizaţia Statul Islamic şi liderii de la Teheran, pun în scenă un joc mortal al tronurilor”, a spus Netanyahu în faţa Congresului SUA, cu puţin înainte de alegerile anticipate din luna martie.

Întrebarea dacă există asemănări între scenariul din “Games of Thrones” şi situaţia din Orientul Mijlociu poate părea ridicolă, scrie The Washington Times. “Însă universul din “Game of Thrones” este unul plin de metafore şi a fost deja utilizat pentru a explica totul: de la candidaturile la prezidenţialele americane, până la campionatul englez de fotbal”.

Prin urmare, publicaţia americană prezintă astfel situaţia din Orientul Mijlociu.

Familia Lanister este Arabia Saudită. Cea mai bogată şi mai puternică familie, cea care decide cine poate şi cine nu poate fi rege. Ei se ghidează după principiul “familia înainte de toate”.
Familia Stark este echivalentul mişcărilor de opoziţie care au ajuns la putere şi apoi au fost înlăturate.

Familia Baratheon sunt regimurile autocrate arabe. Ele guvernează alături de familia Lanister, dar pe fondul problemelor apărute recent îşi caută noi aliaţi.

Familia Targaryen este Statele Unite. Aceasta dinastie este venită de departe şi conduce de decenii bune. Puterea lor militară este suficient de mare pentru a-şi impune hegemonia.

Familia Greyjoy este Turcia. Această dinastie trăieşte cu nostalgia epocii în care stăpânea mare parte din regat.

Familia Martell este Iranul. Se consideră diferiţi de ceilalţi, au o altă origine etnică şi se mândresc cu asta, iar ura lor faţă de dinastia Lanister este uriaşă.

Familia Tyrell este Israelul. Au un regat prosper şi se pot alia cu Lanister, deşi există mari diferenţe între cele două familii.
Salbaticii sunt islamiştii instalaţi în Nord. Se consideră liberi şi refuză să repscte regulile sistemului.

Negustorii albi sunt cei din Statul Islamic. Tactica lor este foarte eficientă, recrutează mulţi membri şi toată lumea se întreabă de unde au apărut, după cum toata lumea este de acord că aceştia comit fapte abominabile.

Rondul de noapte este asigurat de kurzi. Ei sunt însărcinaţi cu paza în faţa pericolelor din Nord (sălbaticii şi negustorii albi).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.