Germania, o ţară a fetişismului fiscal care s-a culcat pe propriii lauri

“Franţa poate fi considerată omul bolnav al Europei, dar problemele Germaniei sunt mai profunde, înrădăcinate în dogma mercantilismului, în glorificarea economisirii în propriile conturi şi în psihologia corozivă a îmbătrânirii”, scrie The Daily Telegraph într-un articol dedicat temerilor provocate de situaţia economică a Germaniei, temeri simţite şi formulate chiar de către specialişti germani.

Unul dintre ei este Marcel Fratzscher, director al Institutului german pentru Cercetare Economică, care “face o critică paralelă în ultima sa carte – Die Deutschland-Illusion”, scrie publicaţia britanică.

“Această carte este o diatribă împotriva fetişismului fiscal a ministrului german de Finanţe Wolfgang Schauble, fetişism înscris în Constituţie sub forma unei legi a echilibrului bugetar de la care nu este posibilă nicio derogare. El îşi exprimă decepţia faţă de o ţară care s-a culcat pe propriii lauri, prizonieră a ‘ideii false potrivit căreia economia se administrează precum bugetul unei gospodării şi este reasigurată de ‘laudele deplasate’ ale partenerilor străini care se uită foarte rar sub capota motorului german”, scrie The Daily Telegraph.

Cotidianul concluzionează într-un mod favorabil Franţei. “De decenii bune continuă greşelile în materie de politici publice. Impozitele şi structurile sociale au dus la căderea ratei natalităţii. Lipsa investiţiilor a agravat această realitate. Este evident că peste cinci ani va fi evident că Germania se va găsi într-o situaţie gravă şi că un buget echilibrat nu va fi suficient pentru a se proteja. Peste zece ani, Franţa va fi puterea dominantă în Europa”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.