×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 05:03
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
Greu de-mpăcat și „capra“ poporanistă și „varza“ corporatistă!
Ioan Viştea
Ioan Viştea

Nimic nu ilustrează mai bine traducerea unui dicton franțuzesc ca prăpastia dintre voința clamată și putința nedovedită în care se regăsesc toate bîlbele și ezitările actului guvernamental actual, toate retractările, ajustările ori renunțările, rînd pe rînd, la prevederile unui proiect care părea, pe hîrtie, viabil și salutar.

Pornită la drum cu un mare capital de încredere și speranță datorat unui Program de guvernare coerent și ambițios, dar și subminată, încă din start, de ambiguități interne și de marșurile forțate ale străzii, nu se știe, încă, cît de inocente și de spontane, practica guvernării gîfîie, astăzi, împotmolită în neputință și incapacitatea de a gestiona ghemul de interese și opțiuni intrate, toate, în sarabanda unui amețitor carusel.
Natura și motivația lor își au originea atît în slăbiciunile factorului uman, cît și în statutul colonial al realităților economice românești, pus în lumină și deplîns de mai mult timp de analistul Ilie Șerbănescu, însă rămase doar ca un strigăt în pustiu.

Tot mai departe de dezirabila pace socială fără de care actul guvernării rămîne o simplă formă fără fond, puși în situația de a constata cît de greu ori chiar imposibil este să împaci și „capra“ poporanistă și „varza“ corporatistă, autorii Programului de guvernare și cei puși să-l traducă în fapt parcă se îngrozesc ei înșiși de ce au putut să propună și să promită societății românești, forței de muncă și mediului de afaceri.

Deruta actualului Guvern, lipsa curajului și-a hotărîrii de-a trece peste contestări, împotriviri interesate și crîcneli de „Gică contra“ își au originea în conștiința faptului că, în fond, ne-am pierdut cu bună știință, pe mîna noastră, pîrghiile guvernării, ca preț al aderării și al greșelilor din politicile economice care, azi, se răzbună.

Și dacă, fapt evident, ne-am pierdut pîrghiile guvernării, cu toate handicapurile și avatarurile ce decurg din aceasta, greu de surmontat de actualul guvern, dacă cheia bunăstării și a prosperității cu care am putea descuia un vis nu se mai află, integral, în buzunarele noastre, s-a întîmplat nu pentru că ne-ar lipsi specialiștii în varii domenii, cum adesea sîntem tentați a spune, nici pentru că buna credință ar fi, cumva, pe cale de dispariție în România, ci pentru că acolo, la vîrf, ne-au lipsit adevărații politicieni, apți și determinați să se ridice la nivelul timpului actual și-al provocărilor sale, trăgînd după ei și zgîlțîind din temelii lentoarea, indiferența cronicizată și dezertările de conștiință ale unei întregi clase politice românești. Iar atunci cînd unii dintre ei au dat sau dau semne de resuscitare a demnității și a rosturilor lor, odată treziți din comoditățile și beneficiile funcției devin ținte ale conjurațiilor urzite în laboratoarele oculte ale destabilizării!

Dacă mai este ceva de salvat, atunci salvarea n-ar putea veni decît dintr-o schimbare de atitudine și de repoziționare pe tabla de șah a intereselor generale, pragmatică, coerentă și radicală, una care să fie laitmotivul și obiectivul principal al mult trîmbițatului proiect de țară, în lipsa cărora proiectul însuși va rămîne caduc.

Cît timp nu vom fi capabili să ieșim din marasmul dictatului și condiționărilor în numele nefericitei și păguboasei corectitudini politice, cîtă vreme ne vom complace în postura de executanți zeloși și adepți ai supunerii oarbe, dezarmînd, cu arme și bagaje, în fața tăvălugului globalist, vom constata mereu că sîntem o societate bolnavă într-o țară bolnavă, captivă intereselor suprastatale și tuturor conjuncturilor, mereu aflată într-un blocaj legislativ, instituțional și de voință politică.

Altfel zis, cîtă vreme guvernarea se va exercita, ca astăzi, cu frica-n sîn, cu ochii cît cepele la ușa Guvernului, asediată de ambasadori ai interesului altora, cu un ochi la Bruxelles și cu altul la butaforia străzii și la deranjul din socotelile capitalului străin, să nu ne mirăm că România va deveni, pe zi ce trece, tot mai mult și mai periculos, o țară neguvernabilă, cu acul busolei în continuă derivă.

Ioan VişteaPublicat Duminică, 23 iulie 2017
2801
 | 19
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nicu Olahus
+1
Tudose vrea stabilitate…. A primit informatii despre ANARHIA pe care vrea sa o instaleze Soros : De 26 de ani a finantat o retea de organizatii civice, cu scopul de a implanta in Romania, in timp, anarhia. Firul director al acestei activitati este promovarea ideii coruptiei politicienilor si firmelor romanesti care trebuie inlocuiti cu guvern tehnocrat (pregatit din umbra in aceste ONG-uri) si cu multinationale. Se propaga ideea ca nu avem nevoie de Parlament si ca trebuie sa fim condusi de un guvern pregatit sa puna tara la dispozitia multinationalelor care sa exploateze in liniste bogatiile (paduri, minerale, teren agricol, forta de munca etc). Toamna va aduce noi provocari, miscari de strada, din ce in ce mai violente, sprijinite de incercari de destabilizare de la societatea civila, procurori vanduti si dreapta ( ex basistii). Apogeul va fi atins mai tarziu, in decembrie 2018, odata cu sarbatorirea centenarului(ii sta in gat lui Soros) cand instabilitatea sociala, incurajata de reactia timida a guvernului, incurajarile lui Iohanis si greseli provocate va duce la instalarea “anarhiei benefice”. Benefice cui ? Listei lui Soros !
Publicat Marţi, 25 iulie 2017
+Răspunde
Amy
+14
Miliardarii nu inceteaza sa-si amplifice veniturile exorbitante cu ajutorul sistemului economic piramidal sclavagist. Unde a disparut clasa mijlocie mondiala?
Publicat Luni, 24 iulie 2017
+Răspunde
Rebeca @ Amy
+6
A fost ucisa in mod perfid, prin diversiunea Turnurile Gemene. Inainte existau legi ferme antitrust, care nu permiteau corporatiilor sa aiba monopol absolut, sa protejeze si sa lase in viata firmele mici si mijlocii. Astazi asa ceva nu mai exista, este un macel generalizat imndrptat impotriva firmelor mici care sunt cumparate pe banda de corporatii iar personalul este in mare parte concediat. Asta este practica in SUA si nu numai acolo.
Publicat Marţi, 25 iulie 2017
+Răspunde
Valahul
-3
E X C E P T I O N A L !! articol de exceptie.
Publicat Luni, 24 iulie 2017
+Răspunde
Valah original @ Valahul
+2
E X C E P T I O N A L !! Esti " Valahul " din Tiraspol ? Daca tie ti se pare" de exceptie" , inseamna ca a surprins si mancurtii . O rugaminte : Pe noi , romanii , poti sa ne lasi in pace cu rezervele de rigoare si sa canti la alta masa ?
Publicat Luni, 24 iulie 2017
+Răspunde
Nicu Olahus @ Valahul
0
Pt. cel "original", un banc belgian: intr-un regiment bataie la greu intre flamanzi si valoni. Vine colonelul si zbiara , cei aici ...ia, flamanzii la stanga, valonii la dreapta; dar in mijloc raman 3 evrei intreband: noi belgienii unde ne ducem ?...... Asa si matale "pe noi lasa-ne in pace"! Ai priceput ? (P.S... daca-i mai greu cu priceputul : Cetateni romani sunt si evr.ii si ucrainienii si rusii din delta si armenii chiar si ungurii si secuii. Valahi/Olahi suntem numai noi !)
Publicat Marţi, 25 iulie 2017
+Răspunde
Falanstere utopice
-7
Sa nu mai stam cu frica-n san , cu un ochi la Bruxelles , cu asedieri de ambasadori , sa starpim cu manie proletara butaforia strazii , sa iesim din marasmul conditionarilor in numele corectitudinii politice , sa facem noi , cum ne taie capul si cum vrea tatuka " Daddy ", cat mai convenabil pentru burdusirea buzunarelor proprii si prostirea prostilor in numele unui Program Proiect mort inainte de a se naste , vrem liber la furat cu sprijin institutional , doar noi suntem alfa si omega in numele a 18% din electorat . Ce nevoie avem sa ne achitam de obligatiile si angajamentele fata de U.E si NATO ? NOI SUNTEM ROMANI , ca la noi , la nimenea , dupa 28 de ani ne-am trezit ca avem nevoie de jurnalisti zelosi ca sa ne tempereze fitele libertatii si democratiei si sa ne aduca la coada incolonati cu gamela in mana . Domnule Vistea , Ion Ratiu se intoarce in mormant , sunteti jurnalist sau ideologul PSD-ului ?
Publicat Luni, 24 iulie 2017
+Răspunde
nic
-1
D-le autor, nu e vorba de lipsa curajului, este vorba de incapacitatea intelectuala a celor care formeaza guvernul asta, care sa recunoastem e cel mai prost din ultima vreme, oameni pusi pe posturi doar pt ca sunt slugarnici, competenta ioc, asta e tot. Altfel cum sa creada un om normal la cap si cu experienta, ca marea minciuna a lui dracnea, cu care i-a pacalit pe cei care l-au votata poate fi pusa in aplicare, rad si curcile cand ii citesc "programnul de guvernare", pai ala e program de adormit... tantalaii!!!! Realizabil la sfantu-asteapta!!!
Publicat Luni, 24 iulie 2017
+Răspunde
Racovita
+12
Corect comentariul dar apare o problema majora: in orice tara coerenta, guvernantii au sprijinul serviciilor secrete fara care e foarte greu sa ai informatii utile si sa guvernezi eficient. La noi, din pacate, serviciile au devenit grupuri de interese economice de tip mafiot. Vezi Hexipharma, Microsoft, Eads, iar mai nou chiar batalia sri+kovesi si restul. Interesele economice sunt cele care dicteaza deci daca seviciile au devenit grupuri economice de forta ele vor lupta pentru interesele lor si mai putin pentru cele generale. Vor boicota o politica care sa faca guvernarea puternica si vor actiona pentru instalarea la putere a propriilor marionete. Observati ca nimeni, nu face nimic pentru a a pune pumnul in gura oricarui ambasador sau multinationala care isi vede de interesele lui/ei? Unde s-a mai pomenit sa vina un ambasador sa dea dispozitii intr-o tara? In mod normal a doua zi ar fi fost expediat acasa. Mai ales daca in loc sa-si vada de treaba mai face si politica unui grup de interese ocult condus de Soros. Si da, gruparile Soros nu au nici o problema sa se dea ba victime ba superputere si actioneaza din interior subminand fortele statului, care vin in contradictie cu interesele globalismului salbatic. Daca guvernantii nu-si iau destinul in propriile maini vor avea probleme. Uitati-va la polonezi si la unguri. Dincolo de ce ne place sau nu, ei au inteles ca punctele prin care e controlata o tara sunt piata financiara si sistemul legislativ ( procuratura, justitie, csm, iccj la noi) asa ca exact acolo lovesc pentru a-si recupera tara. Statul polonez a recuperat 50% din actiunile bancilor, si au schimbat legea privind alegerea csm ungurii fac acelasi lucru. Doar asa ca vor ei mai multa putere sau exista ceva acolo care pute? La fel si la noi. Guvernantii trebuie sa curete dna si csm si iccj, fara ezitari si fara comentarii. Or sa iasa unii mai prosti sau interesati in strada, ca in ianuarie. Ei si? Nu au suport popular si stiu asta.
Publicat Luni, 24 iulie 2017
+Răspunde
lunetistu
+5
Cumetre , ia schimba titlul articolului in Greu de ucis .
Publicat Duminică, 23 iulie 2017
+Răspunde
sceptic
-16
Nu vad de ce se da mereu vina pe globalism! Altundeva, astia cu tot cu CV-urile si doctoratele lor nici nu indrazneau sa candideze, nici vorba sa fie alesi de cineva; multi au fost numai bugetari si 'carierele' lor au depins si depind de asta, nu ar putea sa se descurce in sectorul privat, fara munca angajatilor cu experienta din institutii si fara contracte cu statul.
Publicat Duminică, 23 iulie 2017
+Răspunde
Radu Humor
+19
Dacă cineva crede că se poate guverna uşor într-o democraţie se înşeală amarnic, dar când vine vorba de a fi obstrucţionat din toate părţile, prin mijloace cît se poate subversive, ca să nu le spun, direct, criminale, în care-şi dau mâna factorii interni cu cei externi este o adevărată performanţă să te menţii la putere şi să-ţi mai ţii şi promisiunile cu care ai câştigat alegerile ! Eu înţeleg să scoţi lumea în stradă ( de fapt ar trebui să iasă singură !) dacă trece ceva timp, juma' de an sau chiar un an, şi guvernanţii nu au de gând să se ţină de cuvânt, dar să scoţi , parşiv şi cu metodă sute de mii de oameni în stradă pentru o nbimica toată, de fapt o ordonanţă care nu numai c'ă a fost declarată constituţională de CCR, dar şi necesară şi obligatorie de către organisme europene, mi se pare un sabotaj evident pentru care există pedepse severe în codul penal. Poate fi chiar o încercare subversivă de răsturnare a unui guvern ales democratic, care prin alte părţi se pedepseşte cu închisoare pe viaţă ! Ori a-i vedea tot timpul pe instigatori la Realitatea, DiGi, B1 continuând în neştire să-şi verse mizeria ideologică subminând şi împiedicând buna desfăşurare a unui program politic, numai pentru că acesta nu convine unor hiene globaliste în frunte cu Soroş, această slăbiciune a guvernanţilor le dă curaj să continue ! Dacă Polonia, Ingaria, Rusia, Serbia, Croaţia, mai nou SUA, sau chiar israelul îl arată cu degetul pe cineva, somându-l să-şi ia catrafusele (ONG-urile) şi să se ducă dracului , iar pe canale media din România individului i se ridică osanale în loc de interdicţii, de vină este Guvernarea ! Care-şi trage singură preşul de sub picioare cu ajutorul unor ungureni, predeni, cărtăreşti, mungii, orcani şi alte fiinţe ce se vând la kilogram !
Publicat Duminică, 23 iulie 2017
+Răspunde
Ionut @ Radu Humor
+17
Pacat ca nu-ti pot da decat un singur + ! Bine spus!!!
Publicat Luni, 24 iulie 2017
+Răspunde
Gavareste ... @ Radu Humor
+9
Pacat ca nu-ti pot da decat un singur minus ! Iar CREIEZI (sau CREEZI !?) tampenii fara humor , sare si piper ? Dictaturile nu suporta societate civila organizata , de ce nu mergi in Coreea de Nord ? Ce interes ai sa vezi Romania in totalitarism , de ce nu o vrei in randul tarilor civilizate ? Esti nostalgic sau postac platit in slujba unor interese antinationale ?
Publicat Luni, 24 iulie 2017
+Răspunde
Rebeca @ Radu Humor
+2
Glumetule, provii cumva de la Manastirea Humor? Soros este omul PSD, sau mai corect spus PSD este favoritul lui Soros. Fara Soros PSD nu avea puterea absoluta in devalizarea tarii, inceputa imediat dupa 1990 si cu personal pregatit prin burse Soros, pentru a deschide larg portilesocietatii romanesti pentru jaful globalist (asa zisa Societate Deschisa a lui Soros). Evident ca Soros mai cumpara si trepadusi din Opozitie, cum ar fi Basescu, dar baza de mase a lui Soros este PSD, fara insa ca muritorii de rand sa cunoasca asta. Amarasteanul se duce dupa PSD iar PSD dupa Soros. Cand PSD are tendinte deviationiste, este scos din Maneca Basescu sau altii din opozitie, care sunt tot de-i lui Soros. Acum e clar pentru toata lumea? Mucegaiul sorosist s-a intins peste tot in Romania, si pe stanga si pe dreapta. Tradatorii trebuiesc identificati individual si eliminati, caci sunt cancer pentru o societate normala.
Publicat Marţi, 25 iulie 2017
+Răspunde
Radu Humor @ Radu Humor
+2
Rebeca, dacă aş fi rabin, ţi-aş da şi ţie dreptate ! Dar al tău, sigur îţi va da, nu numai dreptate, ci şi ce ţi se cuvine după felul spectaculos şi parşiv în care încerci să arunci pisica moartă, adică pe Soroş, tot o mortăciune, la poarta PSD, ceilalţi, în frunte cu Johannis, liberalii şi nicuşorii, adevărata realizare a lui Soroş în România, ieşind din discuţie ! P.S. Întrutotul de acord cu tine când spui că "Tradatorii trebuiesc identificati individual si eliminati, caci sunt cancer pentru o societate normala" ! Dar asta nu se face cum vrei tu, nici măcar cum aş vrea eu, ci cum va vrea bunul Dumnezeu ! ( că tot ai adus vorba de mânăstiri)
Publicat Marţi, 25 iulie 2017
+Răspunde
Baltazar @ Radu Humor
+2
Bag de seama ca n-ai inteles nimic din ce a scris Rebeca. Esti total neatent la ce spun altii. Daca ai sa recitesti, ai sa vezi ca spune clar ca sorosisti sunt peste tot, in tot spectrul politic, dar baza de mase a sorosismului este PSD, fara ca alegatorii PSD sa stie asta. Aici ii dau dreptate Rebecai, pentru ca organizatiile sorosiste infiintate imediat dupa 1990 au fost facute sub bagheta lui Silviu Brucan (daca stii cine a fost ala). Cand spui Brucan spui FSN, FDSN, PSDR sau PSD. Iar Brucan a avut numeroase intalniri directe cu Soros, exista fotografii in presa si pe internet. Deci nu exista nici dubiu asupra apartenetei PSD la miscarea sorosista. Miscarea asta cuprinde e drept si personalitati sau miscari de dreapta, pentru ca sorosismul a fost gandit exact ca si FSN-ul de la asa zisa Revolutie romana controlata atunci de acelasi Silviu Brucan.
Publicat Marţi, 25 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Lista lui Dragomir: Ne-au șocat numele
Publicat acum 9 ore şi 44 minute
Trump: Un regim depravat, bandă de criminali!
Publicat acum 11 ore şi 9 minute
Irina Radu, la un pas de demitere
Publicat acum 12 ore şi 6 minute
 NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI pentru Florian Coldea
Publicat acum 21 ore şi 47 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 20 minute