Grevă generală în administrația locală

Sindicaliști din administrația locală sunt marți în grevă pe parcursul întregii zile, după ce negocierile cu Ministerul Muncii privind creşterea salariilor au eşuat. „Având în vedere eşecul negocierilor din data de 08.07.2016 pe marginea revendicărilor salariaţilor din administraţia publică locală din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) continuă acţiunile de protest, organizând marți grevă generală cu întreruperea activităţii pe durata întregului program de lucru”, a anunțat Federația într-un comunicat marți dimineață.

Update: În Bucureşti a fost organizat un protest în faţa Primăriei Capitalei, la care participă angajaţi ai primăriei generale şi cei ai direcţiilor de taxe şi impozite din sectoarele 3 şi 4.

„Problema noastră e una singură: veniturile şi salariile foarte mici. Nu vrem luna de pe cer, vrem o chestiune corectă, aplicarea legii salarizarii unitare. În 2008 au fost tăiate atât din salarii cât şi din veniturile colaterale. Eu am un venit net de 2.300 de lei. Un debutant a ajuns acum la salariul minim pe economie, din care se scad contribuţiile sociale şi impozitele”, a declarat Dumitru Cherdan, vicepreşedinte al sindicatului Forum, sindicat care s-a alăturat grevei.

Sindicaliștii îi acuză pe guvernanți de neseriozitate, spunând că una au negociat la Ministerul Muncii, iar apoi au primit altceva la semnat.

„Referitor la modul în care au decurs discuţiile cu Ministrul Muncii: negocierile au început la ora 15 şi s-au finalizat la ora 22.30; până la ora 21 am reuşit să convenim asupra unui accord de suspendare a grevei, acesta conţinând următoarele elemente:

1. Referitor la norma de hrană şi tichetele de vacanţă: Ministrul Muncii se angaja ca în prima şedinţă de guvern după terminarea vacanţei parlamentare – 07.09.2016 să promoveze un act normativ care să reglementeze acordarea acestora pentru salariaţii din administraţia publică locală;

2. Referitor la creşterea salarială: începând cu data de 15 iulie, vor fi demarate discuţiile pentru legea unitară de salarizare, pornind de la principiile Legii nr. 284/2010 şi valoarea punctului de referintă 1250; în cadrul acestei legi, administraţia publică locală din România urma a fi considerată o ramură prioritară, deoarece este necesară reducerea discrepanţelor salariale în raport cu celelalte sectoare bugetare. După ce am convenit asupra formei finale a acordului şi i-am adus unele corecturi de natură tehnică, acesta a fost trimis spre printare pentru a fi semnat de către toate părţile implicate în negociere. În momentul în care ne-a fost returnat pentru a fi semnat, acesta nu mai conţinea nicio referire la cele convenite, lipseau termenele clare de finalizare şi angajamentele ferme. În schimb, a fost introdus un angajament al reprezentanţilor Guvernului României de formare al unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea acordării drepturilor solicitate. Din aceste considerente şi datorită lipsei de seriozitate a reprezentanţilor Guvernului României în a soluţiona problemele grave cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, FNSA va continua acţiunile de protest şi va organiza, în data de 12.07.2016, grevă generală cu întreruperea programului de lucru pe durata întregii zile”, se arată în comunicatul FNSA.

Sindicaliştii din administraţia publică locală au fost mai fost în grevă, dar timp de o oră, pe 5 iulie.

O grevă generală pe termen nelimitat ar urma să fie declanșată începând cu 19 iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.