Grevă în primării și consilii județene

Update: Aproximativ 30.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene, membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), au intrat în grevă, marţi, timp de o oră la începutul programului de lucru, potrivit unui anunț inițial al organizatorilor.

Sindicaliştii susţin că personalul din administraţia publică locală „a fost vădit discriminat” în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70 la sută.

„Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care își desfășoară activitatea în consiliile județene și primăriile de pe întreg teritoriul țării a fost vădit discriminat în raport cu angajații din administrația centrală (care au beneficiat de creșteri salariale de până la 70%)”, afirmă FNSA într-un comunicat.

De asemenea, sindicaliștii susțin că Guvernul are obligația să soluționeze urgent problemele majore cu care se confruntă salariații din administrația publică locală din România, cu atât mai mult cu cât aceștia sunt și rămân cea mai slab plătită și discriminată categorie de salariați din sistemul bugetar.

Potrivit acestora, majoritatea angajaților din primării și consilii județene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).

„Protestul va avea loc în toate primăriile şi consiliile judeţene din ţară. La nivel naţional vorbim despre aproximativ 30.000 de angajaţi care marţi vor protesta timp de o oră, la începutul programului de lucru. Astfel, nu va fi activitate în aceste instituţii, dar nici la ghişeele serviciilor publice, cu excepţia cazurilor de urgenţă. În cazul în care doleanţele noastre nu sunt respectate în totalitate sau măcar parţial, peste o săptămână vom organiza o grevă de o zi, iar peste două săptămâni începem grevă pe termen nelimitat”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu.

FNSA cere majorarea salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului contractual din administrația publică locală cu 25%, acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, și acordarea voucherelor de vacanță pentru salariații din administrația publică locală.

Organizatorii au anunțat și alte noi forme de protest, astfel: 12 iulie — grevă pe toată durata programului de lucru și 19 iulie — grevă pe termen nelimitat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.