Guvernul a ţinut la secret o ordonanţă despre privatizarea Romtelecom

Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care majorează suma pe care statul este dispus să o plătească pentru serviciile de consultanţă, în vederea vânzării acţiunilor deţinute la Romtelecom SA. Din datele publicate în Monitorul Oficial reiese că documentul a fost aprobat în data de 4 septembrie.

Cu toate acestea, oficialii de la Palatul Victoria nu au spus nimic despre această ordonanţă, nici înainte şi nici după ce a fost aprobată. Documentul nu a fost trecut pe ordinea de zi şi nici pe lista cu actele normative adoptate oficial de către Executiv, în şedinţa de miercurea trecută.

Prin modificările aduse, Guvernul a majorat suma pe care statul este dispus să o achite firmei care va oferi consultanţă pentru privatizarea Romtelecom.

Astfel, în ordonanţa aprobată zilele trecute se precizează că „suma de 2 milioane lei aferentă încheierii contractelor de consultanţă pentru privatizarea SC Romtelecom SA reprezintă componenta fixă şi se poate angaja de la bugetul de stat”. În plus, în acelaşi text mai apare o prevedere cu privire la cheltuielile legate de plata componentei variabile a onorariului pe care îl va încasa firma. Banii vor fi plătiţi din bugetul Ministerul pentru Societatea Informaţională, care îşi va deconta cheltuielile respective din sumele încasate în urma privatizării Romtelecom.

Trebuie precizat că, prin rectificarea bugetară din luna iulie, Guvernul a stabilit că Ministerul pentru Societatea Informaţională poate să contracteze servicii de consultanţă, în sumă de maxim 2 milioane de lei, pentru finalizarea privatizării SC Romtelecom SA, fără să facă o distincţie între onorariul fix şi cel variabil.

Legislaţia în vigoare prevede că „în cazul în care contractul de consultanţă cuprinde numai componenta fixă a onorariului, instituţia publică implicată va încheia cu consultantul selectat un contract separat care va cuprinde componenta variabilă a onorariului”. Componenta variabilă a onorariului poate ajunge până la 3% din valoarea tranzacţiei.

Ministerul condus de Dan Nica se află în procedură de selecţie a firmei de consultanţă

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis să reia procesul de privatizare a S.C. Romtelecom S.A. prin vânzarea pachetului minoritar de acţiuni pe care statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), le deţine în companie. Aceste acţiuni au o valoare nominală de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentând în total 45,99% din capitalul social al Romtelecom S.A.

Hotărârea prevede selectarea de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, în condiţiile legii, a unui consultant specializat, bancă de investiţii sau consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital în vederea finalizării privatizării companiei Romtelecom S.A. Atribuţiile consultantului vor consta în acordarea de asistenţă specializată, inclusiv juridică, pe tot parcursul procesului de privatizare. Cheltuielile de privatizare constând în plata consultantului, pregătirea şi realizarea privatizării etc. urmează să fie suportate de la bugetul de stat.

Acţiunea de finalizare a procesului de privatizare al S.C. Romtelecom S.A. a demarat iniţial în anul 2005. În anul 2008, Ministerul Comunicaţiilor a reluat acţiunile de finalizare a privatizării, dar acestea nu au avansat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.