Guvernul României deleagă prefecţii şi secretarii primăriilor să facă treaba aleşilor

În foarte multe localităţi, Guvernul trebuia să organizeze alegeri locale pentru că primarii din respectivele entităţi au fost condamnaţi, arestaţi ori sunt suspendaţi din alte motive sau consiliile respective au fost dizolvate.

Executivul Ponta a preferat să fie însă trimis în instanţele de judecată de către lideri ai opoziţiei care au reclamat neorganizarea acestor scrutinuri decât să respecte Legea.

Cu o ipocrizie fără seamăn, în şedinţa din 30 septembrie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă “cu scopul de a soluţiona unele situaţii care au generat blocarea activităţii anumitor autorităţi publice locale”! Cei care vor prelua atribuţiile tehnice ale primarilor sau consilierilor locali sunt prefecţii şi secretarii respectivelor localităţi.

Astfel, Guvernul Ponta a hotărât următoarele delegări:

– drepturile de asistenţă socială (alocaţie, măsuri de protecţie socială, ajutoare pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri mici etc.) vor putea fi aprobate de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situaţia în care primarul nu îşi poate exercita atribuţiile;

– în cazul dizolvării consiliului local – posibilitatea reconstituirii consiliului din membri supleanţi;

– în situaţia majorării/diminuării bugetului local cu sume de la bugetul de stat, prin hotărâre de Guvern -posibilitatea ca prefectul să desemneze o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite şi
care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local prin aprobarea unei decizii, cu avizul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice;

– referitor la nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016 – posibilitatea aprobării lor prin dispoziţie a primarului, în cazul în care consiliul local este dizolvat, sau – dacă nici primarul nu-şi poate exercita atribuţiile – prin decizie aprobată de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale (sau de către persoana desemnată să preia calitatea de ordonator principal de credite), cu avizul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice;

– emiterea autorizaţiilor de construire de către preşedinţii consiliilor judeţene, pentru lucrările care se execută la imobile situate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale unde primarul nu îşi poate exercita atribuţiile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Ghiteanu 46 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.