În decembrie, Anca Boeriu, Ioan Tămâian și Alex Done la Palatele Brâncovenești

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia vă invită în luna decembrie să vizitați 3 expoziții inedite.

În perioada 15 noiembrie – 4 decembrie 2015, la galeria Foișor poate fi vizitată expoziția personală Atelier de gânduri semnată Anca Boeriu. Curator, Raluca Băloiu.

Anca Boeriu ne propune o serie de autoportrete prin desenele-obiect. Într-o manieră dramatică, graficiana ilustrează trupuri contorsionate, ghemuite, chircite. Dacă pentru întregul corp epurează detaliile, Anca accentuează în schimb chipurile și mâinile. Cu accent pe figurativ, chipurile și mâinile devin expresii ale durerii, încrâncenării, încarcerării în suferință. Expoziția Ancăi reprezintă un autoportret al suferinței – un atelier de gânduri în semn de solidaritate cu victimele din seara de 30 octombrie 2015.

Expoziția personală Reflexii în timp semnată Ioan Tămâian poate fi vizitată la galeria Cuhnia, în perioada 15 noiembrie – 31 decembrie 2015. Curator Mădălina Mirea.

Ioan Tămâian este artistul sticlar sibian, născut sub semnul fin și aprig al siliciului. A copilărit în Poiana Codrului, acolo unde este atestată cea mai veche fabrică de sticlă de la noi. După liceul de artă de la Satu Mare, a fost student la Cluj, unde, la catedra de Ceramică Sticlă Metal a fost îndrumat de Maria Nemeș, Cornel Ailincăi și Mircea Spătaru. A rămas fascinat de acest material nobil și imprevizibil și și-a făcut din el mijlocul predilect de expresie. Lucrul timpuriu în fabrică i-a relevat secretele prelucrării și dialogul său cu pasta fluidă, ceea ce pare, nu de puține ori, însuflețită, dă la iveală compoziții curajoase, de mari dimensiuni. Căci Ioan Tămâian este maestrul modelării la cald, însă un rezultat aleatoriu nu îl mulțumește. Din lunga sa experiența nemijlocită știe că sticla se supune artistului doar când acesta știe sigur ce vrea, combinând, în proporții egale, un concept ferm, cu o bună cunoaștere a tehnologiei.[…]

Ceea ce particularizează creația lui Ioan Tămâian sunt infinitele registre cromatice și diferitele grade de transparență și opacitate, obținute prin suprapunerea de sticlă plană de diferite culori. Căci, în afară de sticla suflată din pastă, la cuptor, căutările sale au mers spre combinarea tehnicilor de lucru. […]

Expoziția de la Cuhnia Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, cuprinde treizeci de lucrări din ultimii cinci ani, experimente recente dar și lucrări ce marchează etapele importante ale creației lui Ioan Tămâian: teme ample, ce problematizează o viziune particulară asupra cosmosului, istoriei revizitate, formelor abstracte, sau glosselor despre corpul uman.

Expoziția personală ReTest semnată Alexandru Done poate fi vizitată la Palat, în perioada 15 noiembrie – 31 decembrie 2015. Curator, Mădălina Mirea.

O propunere incitantă, din genul celor ce nu pot fi refuzate, am primit din partea artistului Alexandru Done. Am așteptat cu emoție și am primit cu bucurie, glossa sa pe marginea unei alăturări cvasi-oximoronice: tehnologie vintage. […]

Expoziția ReTest, cu care se încheie sezonul din acest an la Palat, completează cercul unui figurativ monocrom bine temperat, cu care am deschis în martie programul cultural din acest an.

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia
vă invită în luna decembrie
să vizitați 3 expoziții inedite, după cum urmează:

Expoziția personală Atelier de gânduri semnată Anca Boeriu

Expoziția poate fi vizitată la galeria Foișor în perioada
15 noiembrie – 4 decembrie 2015

Anca Boeriu ne propune o serie de autoportrete prin desenele-obiect. Într-o manieră dramatică, graficiana ilustrează trupuri contorsionate, ghemuite, chircite. Dacă pentru întregul corp epurează detaliile, Anca accentuează în schimb chipurile și mâinile. Cu accent pe figurativ, chipurile și mâinile devin expresii ale durerii, încrâncenării, încarcerării în suferință. Expoziția Ancăi reprezintă un autoportret al suferinței – un atelier de gânduri în semn de solidaritate cu victimele din seara de 30 octombrie 2015.

Raluca Băloiu, curator


Expoziția personală Reflexii în timp semnată Ioan Tămâian

Expoziția poate fi vizitată la galeria Cuhnia,
în perioada 15 noiembrie – 31 decembrie 2015

Ioan Tămâian este artistul sticlar sibian, născut sub semnul fin și aprig al siliciului. A copilărit în Poiana Codrului, acolo unde este atestată cea mai veche fabrică de sticlă de la noi. După liceul de artă de la Satu Mare, a fost student la Cluj, unde, la catedra de Ceramică Sticlă Metal a fost îndrumat de Maria Nemeș, Cornel Ailincăi și Mircea Spătaru. A rămas fascinat de acest material nobil și imprevizibil și și-a făcut din el mijlocul predilect de expresie. Lucrul timpuriu în fabrică i-a relevat secretele prelucrării și dialogul său cu pasta fluidă, ceea ce pare, nu de puține ori, însuflețită, dă la iveală compoziții curajoase, de mari dimensiuni. Căci Ioan Tămâian este maestrul modelării la cald, însă un rezultat aleatoriu nu îl mulțumește. Din lunga sa experiența nemijlocită știe că sticla se supune artistului doar când acesta știe sigur ce vrea, combinând, în proporții egale, un concept ferm, cu o bună cunoaștere a tehnologiei.[…] Ceea ce particularizează creația lui Ioan Tămâian sunt infinitele registre cromatice și diferitele grade de transparență și opacitate, obținute prin suprapunerea de sticlă plană de diferite culori. Căci, în afară de sticla suflată din pastă, la cuptor, căutările sale au mers spre combinarea tehnicilor de lucru. […] Expoziția de la Cuhnia Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, cuprinde treizeci de lucrări din ultimii cinci ani, experimente recente dar și lucrări ce marchează etapele importante ale creației lui Ioan Tămâian: teme ample, ce problematizează o viziune particulară asupra cosmosului, istoriei revizitate, formelor abstracte, sau glosselor despre corpul uman.

Mădălina Mirea


Expoziția personală ReTest semnată Alexandru Done

Expoziția poate fi vizitată la Palat,
în perioada 15 noiembrie – 31 decembrie 2015

Curator Mădălina Mirea

O propunere incitantă, din genul celor ce nu pot fi refuzate, am primit din partea artistului Alexandru Done. Am așteptat cu emoție și am primit cu bucurie, glossa sa pe marginea unei alăturări cvasi-oximoronice: tehnologie vintage. […] Expoziția ReTest, cu care se încheie sezonul din acest an la Palat, completează cercul unui figurativ monocrom bine temperat, cu care am deschis în martie programul cultural din acest an.

Mădălina Mirea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.