În SUA, Victor Ponta a spus (din nou) DA gazelor de şist

Marţi seara, la Digi 24, premierul Victor Ponta a recunoscut că în recenta deplasare în SUA a bătut din nou palma cu companiile interesate de exploatarea gazelor de şist în România. În 2012 Opoziţia condusă de acelaşi Victor Ponta ataca la baionetă guvernul MRU pentru că a dat undă verde exploatării gazelor de şist.

Ce a spus premierul la Digi 24

Într-un interviu bine aranjat la Digi 24, cu multe mingi ridicate la fileu, premierul Victor Ponta a vorbit despre binefacerile exploatării gazelor de şist. Ajutat de moderator, Victor Ponta a fost de acord că poziţiile anti-exploatere din România ar fi…propagandă alimentată de Federaţia Rusă. Ponta lasă de înţeles că Gazprom ar fi vrut să exploateze în România şi de aceea a preferat pe pe cei de la Chevron. Vă prezentăm fragmentul din interviu referitor la chestiunea gazelor de şist.

Realizator: Aţi spus la Houston: da, gazelor de şist. Există o resursă, trebuie folosită.

Victor Ponta: În primul şi în primul rând sunt de părare că trebuie să vedem dacă avem resurse. Au săpat cei de la Chevron, au mai săpat şi alte companii, dar, mă rog, supărarea era pe Chevron, pentru că am zis o dată – domnule, nici mie nu îmi place Chevron, dar oricum este mai bine decât Gazprom şi uite aşa am constatat că erau unii supăraţi pe Chevron – dar au săpat, au săpat şi alţii. Nu a fost afectată nicio reţea de apă, toate poveştile acelea că o să se întâmple, că o să explodeze – nu s-a întâmplat nimic. Haideţi să vedemn dacă avem resurse şi în momentul în care avem această certitudine, în acel moment – pentru că oricum ne trebuie o nouă lege, nu avem în acest moment legislaţia care să acopere resursele neconvenţionale – în acel moment, printr-o dezbatere foarte clară, legată de protecţia mediului – când eram în America, autoritatea de…. agenţia de protecţia mediului din America tocmai a scos un raport foarte clar pe această temă – după care haideţi să cointeresăm comunităţile locale, o parte din redevenţe trebuie să rămână la comunităţile locale – da, atunci decidem. Dar să ne luăm după poveştile că ne otrăvesc fântânile şi că… Mi se pare o propagandă pe care unii, de bună credinţă, alţii de rea credinţă, au luat-o în braţe şi n-au ştiut niciodată să-mi răspundă: domnule, şi care e soluţia. Deci luăm din Rusia?

Realizator: O propagandă alimentată de Federaţia Rusă, ne spuneau petroliştii de la Houston neoficial. Pentru ei este…

Victor Ponta: Eu n-am voie să fac asemenea declaraţii.

Realizator: Pentru ei este absolut clar. Ce s-a întâmplat la Pungeşti…

Victor Ponta: Şi pentru mine este clar. Dar eu n-am voie să fac asemenea declaraţii. Eu spun un singur lucru, că pe toţi oamenii de bună credinţă, pentru că sunt oameni de bună credinţă, care spun: domnule, să avem grijă, la toţi le spun că, dacă avem resurse – s-ar putea să n-avem şi ne certăm degeaba – dacă avem resurse, atunci punem pe masă tot ceea ce se ştie despre efectele asupra mediului, despre condiţiile care trebuie îndeplinite şi viitorul guvern, cu viitorul parlament trebuie să ia o decizie în acest sens.

Realizator: Dar dumneavoastră spuneţi că atunci când vine vorba de comunitatea locală trebuie co-interesată comunitatea locală pe mâna guvernului, adică prin redevenţă, care…

Victor Ponta: Păi nu se poate altfel, pentru că sistemul european…

Realizator: Investitorul nu poate?

Victor Ponta: Bun, investitorul… Depinde, sunt mulţi investitori care au făcut, au reparat şcoala, au reparat biserica; unde n-au reparat biserica s-a supărat preotul şi a devenit luptător de mediu. S-au mai întâmplat cazuri. Dar nu, aici vorbim despre o prevedere constituţională. Resursele naturale sunt ale statului român. Deci doar noi putem încasa redevenţe, guvernul. Însă guvernul are obligaţia, un lucru care se întâmplă în Italia, unde de asemenea sunt asemenea exploatări, are posibilitatea de a spune: din 100 de lei redevenţă 80 merg la bugetul de stat şi 20 merg la consiliul local sau 20… Italia are un sistem în care rămâne o parte la consiliul local, o parte la cel regional, cum au ei, judeţean, şi o parte, partea cea mai mare, la buget. Asta înseamnă că şi comunitatea locală are interesul de a avea cât mai multe asemenea exploatări. E… Aici Europa se diferenţiază net de America, pentru că în America proprietarul terenului este şi proprietarul resurselor natuarale. În toată Europa, inclusiv România, lucrurile sut foarte clare: resursele naturale din pământ sunt ale statului.

Care era poziţia premierului şi a PSD în 2012

21.02.2012. Un număr de 12 parlamentari PSD (Coclici Radu Eugeniu, Covaci Dorel, Cristea Victor, Damian Ioan, Drăghici Sonia-Maria, Pâslaru Florin-Costin, Roman Ioan Sorin, Roşca Lucreţia, Solomon Adrian, Stragea Sorin Constantin) înregistrează la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, Propunere legislativă privind interzicerea explorărilor şi exploatărilor perimetrelor cu zăcăminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea ) hidraulică şi anularea licenţelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la această tehnică.

23.04.2012. Fragment din textul moţiunii de cenzură a USL. În 20 martie a.c. Guvernul a aprobat trei hotărâri de Guvern prin care se încheiau acorduri petroliere de concesiune către compania americană „Chevron” pentru explorare, dezvoltare-exploatare a gazelor de şist din Dobrogea. Prima întrebare care se pune este: de ce Guvernul a aprobat acorduri petroliere cu o singură companie, deşi mai existau şi alte companii care ar fi dorit să încheie astfel de acorduri petroliere cu autorităţile române?

A doua întrebare este: care e nivelul de secretizare pentru fiecare acord dintre cele menţionate şi prin ce act a fost secretizat fiecare acord? (…) De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?

03.05.2012: Programul de guvernare depus, joi seară, în Parlament, de posibilul viitor Guvern Victor Ponta cuprinde, printre altele, şi regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor în acord cu prevederile comunitare, precum şi un moratoriu (suspendare – n.a.) pe exploatarea gazelor de şist. (Ştire TVR 1)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.