În Vama Moraviţa, ofiţerul acoperit făcea amor cu infractorii

Cel puţin doi dintre şefii Punctului de Frontieră Moraviţa, aflaţi în arest preventiv alături de alţi 15 poliţişti reţinuţi într-un dosar de corupţie, au întreţinut relaţii sexuale cu un agent sub acoperire infiltrat de către Direcţia Generală Anticorupţie, în vama cu Serbia.

Șeful PTF Moraviţa şi un şef de tură la acelaşi punct de frontieră i-au declarat avocatei Carmen Obârşanu, chiar din boxa acuzaţilor, că au întreţinut relaţii intime cu o agentă care, ulterior, s-a dovedit a fi investigator sub acoperire. Ea se afla de un an şi jumătate la Moraviţa şi îndeplinea funcţia de şef de grupă. Agenta figurează în dosarul înaintat instanţei de judecată de către procurorii DIICOT Timişoara, pentru arestatrea preventivă a poliţiştilor de frontieră, un număr de patru identităţi diferite. Ele erau folosite pentru a semna rapoartele întocmite în legătură cu faptele de corupţie în care i-ar fi surprins, ori atras, pe colegii săi. Constantin Andrei, Martinescu Liviu, Drăgan Cornel sunt trei din aceste nume, iar al patrulea este VP, chiar numele său real.

Ca să-i ”dovedească” pe poliţiştii de frontieră corupţi, investigatorul sub acoperire ar fi împărţit şi aşternuturile cu aceştia, chiar dacă, uneori, sumele sau produsele încasate de către ei, drept mită, erau derizorii, de ordinul a 10 lei, ori două lădiţe cu roşii. Chiar istanţa de judecată a Tribunalului Timiş a considerat că, în multe dintre cazuri, este vorba de ”mici găinării”. După ce şi-a făcut datoria, conform zicalei ”scopul scuză mijloacele”, investigatorul sub acoperire a fost retras şi mutat la câteva sute de kilometri de Moraviţa.

Câteva fapte petrecute în legătură cu arestarea preventivă a suspecţilor din dosarul ”Frăţia şpăgilor 2016”i-au atras atenţia avocatului Carmen Obârşanu, apărătorul unora dintre aceştia. ”Legea spune că dosarele se repartizează instanţelelor de judecată în mod aleatoriu. Și cu toate acestea, cum vă explicaţi că toate dosarele instrumentate de către DGA, asupra poliţiştilor din Timişoara şi le reţine, spre soluţionare, preşedinta Tribunalului Timiş, în faza de drepturi şi libertăţi, mandate de ascultare, de percheziţii şi de arestare? Toate ajung la ea. La câteva zile după ce acelaşi magistrat a dispus arestarea preventivă a noului lot de poliţişti de frontieră de la Moraviţa cred că am găsit un răspuns. În jurul unei mese de prânz, într-un local din Timişoara i-am surprins la discuţii aprinse chiar pe preşedinta tribunalului, pe un comisar şef de poliţie judiciară şi pe un altul de la DGA. Nu cred că discutau despre Campionatul European de fotbal din Franţa. Vedeţi, se cere curăţirea avocaturii de informatori, sau foşti colaboratori, însă magistraţii îşi păstrează funcţiile pe baza relaţiilor cu serviciile”, a declarat, pentru cotidianul.ro, avocatul Carmen Obârşanu. Este de reţinut însă şi declaraţia din sala de judecată a preşedintei Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu: ”Am ajuns la concluzia că în ADN-ul poporului român a intrat microbul corupţiei”.

Noul dosar, ”Frăţia şpăgilor 2016”, instrumentat de către procurorii DIICOT Timişoara, Alex Florenţa şi Mihai Șandor, şi în care sunt cercetaţi, pentru infracţiuni de corupţie, 17 poliţişti de frontieră este al doilea, în decurs de cinci ani, pentru PTF Stamora-Moraviţa. În februarie 2011, lucrătorii turei conduse de către comisarul Adrian Cristian Sturza-Deak au scăpat de procurorii anticorupţie. De această dată nu i-a mai anunţat nimeni că sunt supravegheaţi şi că trebuie să stea cuminţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.