×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 16 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 25 septembrie 2017, 16:31
EUR (€)
+0.0015 ↗
4.5965 RON
USD ($)
+0.0354 ↗
3.8670 RON
• • •
O doamnă, în război cu gunoiul bucureștenilor
Închiderea bombei ecologice de la Glina și inerția din jurul gropii
Se plăteşte pentru studii care vor să demonstreze că viaţa şi sănătatea cetăţenilor nu sunt afectate de groapa de gunoi de la Glina
Se plăteşte pentru studii care vor să demonstreze că viaţa şi sănătatea cetăţenilor nu sunt afectate de groapa de gunoi de la Glina

Cum gestionează Ministerul Mediului creditul cel mai prețios pe care îl poate obține – încrederea cetățeanului, adică libertatea de acționa în numele și în beneficiul acestuia, mai ales atunci când autoritatea se vede silită să ia decizii de închidere a unor obiective care poluează și distrug sănătatea și viața comunităților?

Aceasta este întrebarea la care vom da un răspuns, în contextul în care, de mai mulți ani, diverși miniștri care au ocupat fotoliul de la Ministerul Mediului au încercat în diverse forme să închidă groapa de gunoi de la Glina, au ieșit în presă și la televiziuni cu diverse declarații zgomotoase care, deși inițial au creat un entuziasm al comunităților locale din imediata vecinătate și a cartierelor bucureștene, s-au evaporat ușor și nu s-au mai transpus niciodată într-o acțiune concretă.

Ecorec, sprijinită de fostele guvernări

O abordare diferită

Deosebirile față de abordările precedente ale problemelor acestui minister constau, în prezent, în urmărirea intereselor alegătorilor și ale cetățenilor, care de multe ori sunt diferite de cele ale unor societăți și firme care încalcă legea și abuzează de relațiile cu funcționarii publici, consolidate de ani de zile pe argumente controversate și foarte greu de demolat, chiar dacă legea este încălcată în mod flagrant.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, are o experiență consolidată de guvernare și transmite dovezi puternice că poate concepe în mod diferit actul de guvernare, altfel decât ne-am obișnuit să vedem în perioada miniștrilor de mediu precedenți.

Fără să comunice nimic pe această temă, ca o profesionistă, ținând cont și de experiența de inginer chimist și de înțelegerea fenomenului interacțiunii factorilor de mediu dăunători pentru populația din zona gropii de gunoi Glina, actualul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a coordonat prin agențiile de specialitate din subordine suspendarea activității acestei bombe ecologice care este groapa de gunoi Glina, făcând posibilă atingerea unei performanțe pe care niciun ministru care a ocupat acest fotoliu nu a reușit să o facă sau nu a reușit să facă față tentațiilor oferite de conjunctură.

Progrese evidente în tratarea situației

Din păcate, trebuie să spunem că în guvernările precedente au existat încercări de a acționa în așa fel încât să convină intereselor societății Ecorec, care administrează groapa de gunoi Glina, inventându-se în acest sens tot felul de studii de sănătate a populației, care să devină, instrumentul principal pentru a combate aplicarea HG 857/2011, ce prevede că depozitele ecologice nu pot funcționa la o distanță mai mică de 1.000 de metri față de casele și comunitățile locale.

Dacă există respect pentru lege, Ministerul Mediului și agențiile din subordine, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Administrația Națională Apele Române ar trebui să afișeze un comportament etic, și nu să încerce să promoveze soluții și artificii de încălcare a legii.

În urma intervenției ministrului Grațiela Gavrilescu, oamenii din Popești-Leordeni și din comuna Glina se pare ca nu mai sunt atât de indignați ca înainte, când vorbeau cu patimă și înverșunare despre răul pe care guvernanții îl fac în mod conștient pentru favorizarea unor afaceriști îndoielnici. Progresele privind abordarea acestei situații sunt evidente și încep să fie percepute pozitiv, dar avem multe lacune, după cum spun cetățenii.

Subiectul, urmărit de Comisia Europeană și de societatea civilă

Avem dificultăți în ceea ce privește lupta agențiilor din subordinea ministerului pentru reautorizarea și punerea din nou în activitate a bombei ecologice, groapa de gunoi Glina, dar și cumpărarea de specialiști și de influența care încearcă să răstălmăcească prevederi legale evidente, prin elaborarea de studii fanteziste care vor să demonstreze că viața și starea de sănătate a cetățenilor din preajma gropii de gunoi Glina nu sunt afectate de un munte imens de gunoi și doar de faptul că nu există infrastructură de canalizare în sate.
Acum, acest subiect este urmărit îndeaproape și de factorii decizionali ai Comisiei Europene, și de vârfurile societății civile, care nu vor lăsa să treacă pe lângă ele diverse inițiative bizare.

Un parc pe aproape 200 de hectare

Câtă încredere să avem în cei care iau decizii? Locuitorii din comuna Glina și din Popești-Leordeni au încredere în actualul ministru Grațiela Gavrilescu și consideră că este cel mai bun exemplu de consecvență și de responsabilitate și se ține de promisiunea electorală făcută. Ei sunt în curs de promovare a unui program de realizare a unui parc pe toată suprafața gropii de gunoi Glina, circa 200 de hectare, de care să beneficieze cu toții, atât ei, cât și bucureștenii din zonele invecinate. Un localnic, când a auzit de proiect, a lansat o glumă. Să-i zicem Parcul Grațiela Gavrilescu!

Eugenia SolomonPublicat Marţi, 11 iulie 2017
1211
 | 3
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Constantin Gajban
0
Rezolvarea problemei gropii de gunoi de la Glina a revenit şi revine Primăriei Generale a Capitalei, care a dovedit un total dezinteres în această chestiune şi continuă să se menţină pe aceiaşi poziţie.Au avut la dispoziţie suficiente informaţii tehnice în acest sens încă din anul 1995.Puteau să aleagă între soluţia de incinerare totală a deşeurilor sau incinerare plus acoperire, ultima neoferind condiţii suficiente de protecţie a calităţii apelor subterane şi chiar a atmosferei. Mie mi se pare că atât ministrul mediului, cât şi doamna Primar General fac parte din acelaşi partid. Cine îi împiedică să colaboreze pentru soluţionarea problemei susmenţionate.Sau, în această chestiune, doamna Primar General nu mai este interesată să acuze guvernul propriu de lipsă de comunicare şi cooperare ? Iată ce edil şef v-aţi ales , stimaţi bucureşteni !
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
eva
0
Mafia Italiana, e de acord?
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
constantin bostan
+1
ministerul mediului -cea mai ,,eleganta'' metoda de a risipi banii statului pe salarii nemeritate ,premii si achizitiiinutile mediului . Incepand de la ministru si pana la ultimul functionar de la judet ,toti primesc salarii fara sa faca nimic util mediului ! Padurile sant rase in mod criminal ,toate apele sant depozite de gunoaie,cadavre de animale ,Paraiele, raurile sant colmatate si la fiecare ploaie produc inundatii si pagube materiale,etc Populatia este needucata,necontrolata privind problemele de mediu.Ministerul mediului ar trebui sa intoduca diverse clipuri obligatorii pt retelele de tv privind ocrotirea mediului ,mai ales paduri,ape si animale ! Statul nu se preocupa cu astfel de probleme .Cei care reprezinta statul sant prea absorbiti de ,, munca'' lor-jaful ! Lozinca lor -,,dupa noi potopul ''!
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
Gogu
+4
Lili unde esti?
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
viki
+4
Ministerul Mediului indiferent cine il conduce se face ca lucreaza pentru cetatean ,pentru protejarea mediului,dar in realtate lucreaza pentru protejarea firmelor care polueaza. Ieri intr-un cotidian local din Craiova[si chiar la o emisiune locala] un reprezentant [sef] de la Agentia de Protectia Mediului incerca sa convinga populatia ca poluarea in oras nu vine de la firma care gestioneaza incorect groapa de gunoi de la Mofleni ,amplasata ilegal ci de la numarul mare de masini care circula ,de la centralele de apartament[parca ar functiona vara] de la termocentrale.In final ,ca vina este a populatiei ca nu sunt gospodari.,Cum poate sa protejeze populatia daca astfel de oameni se gandesc doar la scaunul lor,nu se gaandesc la copiii care se pot imbolnavi si le este teama sa deranjeze anumite firme care stiu ca sunt protejate politic.Oare in alte orase sau tari nu circula masini,nu sunt centrale de apartament? Consider ca angajatii de la Protectia Mediului prin avizele pe care le dau sunt partasi la vinovatia pentru numarul mare de bolnavi de cancer si tuberculoza din oras.Centrale de apartament si masinile nu emana amoniac,acid sulhidric, plastic,miros de ars domnule de la protectia mediului!
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Lache
+8
nici nepoții - nepoților nu or să se joace in „parc” ...tot pe grămada de gunoaie.....
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Clientela de partid, răsplătită regește
Publicat acum 4 ore şi 16 minute
Tăriceanu vede o lovitură de stat
Publicat acum 9 ore şi 6 minute
Marine Le Pen jubilează
Publicat acum 19 ore şi 31 minute
Bombă: Victor Ponta, audiat în două dosare
Publicat acum 4 ore şi 10 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Duminică, 24 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 41 minute