Institutul Cantacuzino dezvăluie legătura dintre brânza de la Brădet şi tulpinile de E-coli

Rezultatul final al analizelor efectuate de Institutul Cantacuzino arată că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic nu sunt identice cu cele găsite în brânza de Brădet şi nici cu cele din carnea de pui.

Institutul Cantacuzino a anunţat că au fost prelevate trei tulpini umane, obţinute de la trei copii din Argeş, Sibiu şi Bacău, diagnosticaţi cu infecţie cu E.Coli tip VTEC O26, la care s-au adăugat şase tulpini de E.Coli O26 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) şi din carne de pui (patru tulpini). „Am lucrat trei tulpini umane pe care le-am obţinut noi de la trei pacienţi copii (unul din Argeş, unul din Sibiu, unul din Bacău) pe care i-am diagnosticat cu infecţie cu E-coli tip VTEC 026. În plus, s-au adăugat şase tulpini de E-coli 026 pe care colegii de la IISPV le-au izolat dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) şi din carne de pui (patru tulpini). Tulpinile de la copii sunt diferite între ele şi diferite de cele din brânză şi carne. (…) Rezultatul final al analizelor prin care s-au comparat profilul genetic al unor tulpini de E-coli 026 izolate de la pacienţi cu cele izolate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din brânză şi carne de pui confirmă că acestea nu sunt identice’, a precizat institutul pe site-ul său.

Reprezentanţii Institutului Cantacuzino afirmă că rezultatele analizelor urmează să fie comunicate Institutului Naţional de Sănătate Publică şi specialiştilor de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor care au fost în România să ajute în investigaţia epidemiologică. Rezultatele vor fi transmise specialiştilor străini care au fost în luna februarie în România pentru a ajuta investigaţia epidemiologică. Marius Badea, patronul firmei Lactate Brădet a declarat că e cea mai bună veste pe care a primit-o. “E cea mai bună veste pe care am primit-o, de când m-am născut și până acum. S-a lăsat mult așteptată. Ne-a afectat mult emoțional. Financiar nu se pune problema. Mă bucur enorm de mult că s-a terminat azi acest calvar și că nu suntem implicați în îmbolnăvirea acestor copilași”, a declarat acesta pentru B1 TV. Întrebat despre acuzația lansată de ministrul Agriculturii, bărbatul afirmă că speră ca aceste declarații să nu fi fost făcute din răutate și că au existat dovezi. „E important că rezultatul e favorabil nouă, că nu suntem vinovați pentru moartea și îmbolnăvirea celorlalți copilași”, a afirmat acesta. Badea a explicat că au existat angajați ai căror copii au fost luați în vizor de colegi, spunându-le că părinții lor au făcut produse care au omorât bebelușii. „Încercăm să intrăm în activitate și să putem oferi din nou produsele clienților noștri care lipsesc de pe piață. Am avut de suferit. Costurile vor fi destul de mari, nota de plată va fi destul de mare. Pentru mine nu e importantă partea materială, ci să nu îi avem pe conștiință pe acești copii”, a spus Badea la B1 TV. Bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei „Lactate Brădet” din Curtea de Argeş, a declarat la finele lunii februariem ministrul Agriculurii, Achim Irimescu. Oficialul Guvernului a fost acuzat că a făcut public numele firmei şi că i-a adus acesteia prejudicii de imagine.

Ministrul Agriculturii a declarat, după ce Institutul Cantacuzino a anunţat rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, că el nu a afirmat niciodată că brânza Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor, dar că regulamentele Comisiei Europene îl obligau să comunice descoperirea E.Coli. „Regulamentul european spune că trebuie să spui numele firmei respective ca să nu mai otrăvească alţi oameni. Nu am spus niciodată eu că Brădetul a fost la originea îmbolnăvirii copiilor, nu pot să spun aşa ceva. Doamne fereşte! Am spus doar că lotul respectiv avea E.Coli şi trebuia informată lumea ca să nu fie otrăvită. Este o obligaţie clară, prin Regulamentul 178, Regulamentul 273. Mars a retras un milion de batoane din toată lumea, Selgros anul trecut… Dacă, Doamne fereşte, din brânza aia mai mureau nişte oameni? Tot aşa mă întrebaţi dacă dau faliment cu 60 de oameni ai lui?”, a declarat Irimescu, conform Mediafax. Săptămâna trecută, premierul Dacian Cioloş a afirmat că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu ar fi trebuit să comunice numele firmei Brădet în scandalul copiilor îmbolnăviţi în Argeş dacă nu avea toate elementele, reprosându-i că „în acest caz a comunicat prea repede”. Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă susţinută la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare, dacă a discutat cu ministrul Agriculturii în urma declaraţiilor legate de firma Brădet şi dacă nu intenţionează să îl demită, Dacian Cioloş a răspuns că deciziile pe care le ia le pregăteşte înainte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.