Între pătrunjel, BMW-uri şi palate

Dacă înainte de criză se întreceau cine construieşte casa mai mare şi schimbau maşinile de lux ca pe şosete, acum au revenit la salariile de 1.000 de lei ori la comerţul cu pătrunjel.Cam aşa se pot descrie pe scurt ascensiunea şi decăderea celor din comuna Berceni, aflată la doar 10 kilometri distanţă de Capitală. Una dintre cele mai înfloritoare zone imobiliare, unde în doar doi ani vilele şi ansamblurile rezidenţiale au apărut ca ciupercile după ploaie, comuna Berceni este populată de poveşti care mai de care, ale unor oameni ce s-au văzut bogaţi peste noapte.

Odată cu boomul imobiliar din 2007-2008, bercenarii au crezut că le-a pus Dumnezeu mâna în cap. Tipologiile umane întâlnite aici te fac să simţi un pic din arivismul interbelic: unii gospodari, alţii făţarnici şi îngâmfaţi, care au găsit oportunitatea afirmării în societate.

„Înainte să înceapă nebunia asta cu terenurile, dimineaţa nu aveai loc în maxi-taxi de bercenarii care vindeau verdeţuri şi produse lactate în piaţă. Apoi au renunţat brusc şi s-au ocupat de ridicarea palatelor. Bercenarii trăiau doar din vânzarea acestor produse”, spune un localnic, care, din fericire pentru el, nu s-a lăsat dus de valul banilor.

Să moară vecinu’ de necaz!

Majoritatea localnicilor deţineau terenuri care pentru afaceriştii din imobiliare însemnau găina de ouă de aur.

Uşor reticenţi la străinii care le intră în comună, bercenarii împărtăşesc cu greu experienţele pe care le-au trăit în ultimii trei ani.

„Domne, eu am vândut două terenuri a câte 10 hectare. Am luat pe ele 200.000 de euro. Am cumpărat şi eu la băiat o maşină ţapănă, că toţi ceilalţi aveau, mi-am luat şi eu una şi am făcut casa. Ce a mai rămas la vremea respectivă i-am băgat în bancă şi i-am dat lu’ fi-miu să se distreze şi el”, spune Marinică, un bercenar care se consideră ghinionist.

Povestea bogăţiei lui începe brusc şi se termină la fel de repede.

A cheltuit dintr-un foc 50.000 de euro doar pe două maşini, căci concurenţa dintre vecini e mare.

„Păi dacă ăla a lui Emil i-a luat lu’ fi-su maşină şmecheră de 20.000 de euro, al meu ce-avea, să fi fost mai prost?!”, se întreabă bercenarul, care pare să nu regrete nimic, deşi anul trecut a fost nevoit să vândă amândouă maşinile, pentru că nu mai avea bani să le întreţină. „Le-am vândut că hoţii ăia de la magazin nu mi-au zis cât mă costă piesele şi mâna de lucru în service. Şi n-am mai avut bani pentru că nu am mai vândut terenuri!”, mai spune el.

Ca şi nea Marinică, mulţi alţii s-au trezit în situaţia în care nu au mai avut bani să termine ditamai hardughia de casă sau să plătească leasingul la maşină de aproape 1.500 de euro pe lună.

Peste noapte, zeci de BMW X5

Potrivit unui localnic, cei din comuna Berceni sunt lăudăroşi şi merg pe principiul „să moară vecinu’ de necaz”. Şi asta pentru că dacă unul îşi achiziţiona un autoturism A4, în valoare de 15.000 de euro la vremea respectivă, era musai ca vecinul să-şi un Audi A6, de 25.000 de euro. Concurenţa era mare, iar lupta pentru reacţiile de „wow, ce casă!” era strânsă.

Din această cauză, unul dintre bercenarii care nu deţineau hectare de terenuri şi-a vândut jumătate din curte doar ca să-şi ia o maşină scumpă.

Însă nu trebuie uitat faptul că au început să simtă gustul cazinourilor.

„Băiatul lui Mitana a furat din casă 200.000 de euro de la tac-su şi i-a jucat la cazino. I-a pierdut până la ultimul cent. Şi asta nu e tot. Pe vremea când i-au cumpărat un BMW era tare mândru de el, însă l-a amanetat unor cămătari de la cazino pentru 5.000 de euro, deşi valoarea maşinii era de 25.000”, adaugă un alt bercenar.

Dacă până atunci tinerii din comună nu prea depăşeau graniţele localităţii, banii i-au aruncat direct în cluburile de fiţe, gen Bamboo, unde banii se cheltuiau pe sticlele de whisky, votcă şi fetele mândre de cine au la braţ. Sau chiar şi cluburile de strip-tease.

Au început să-şi etaleze hainele Versace sau Dolce&Gabbana şi dacă mergeau până la magazinul din comună.

Business-bercenarii

„Doar 10% dintre ei s-au gândit cum să întreţină banii pe care i-au câştigat din terenuri. Unul singur şi-a făcut firmă de transporturi, căruia îi merge bine şi-acum, restul şi-au deschis buticuri în comună. Restul se gândeau că o să vândă terenuri încontinuu şi o să trăiască aşa până la adânci bătrâneţi”, adaugă Florin, un bercenar care a ales să se mute din zonă, cu mulţi ani în urmă.

Ascensiunea şi decăderea preţurilor la terenuri

Odată cu blocarea pieţei imobiliare, vânzările terenurilor din Berceni au căzut. De la sfârşitul anului trecut, câţiva samsari au reînceput însă cumpărarea de terenuri, profitând de faptul că mulţi dintre bercenari au ajuns la ananghie.

„Înainte de criză, preţul unui teren aflat la şosea ajungea la 150 de euro per metru pătrat. Acum, în aceeaşi zonă, cota a scăzut până la 30 de euro”, conchide un alt bercenar.

De aproape un an, maxi-taxiurile sunt din nou pline.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.